Barış Arslan

*1930'lu Yılların ortalarında petrol arama çalışmalarının başladığı bölge Batman-Mardin’in Midyat ilçe sınırındaydı. İlk petrol kuyusu Basbirin’e develerle kömür nakliyatı yapılırdı. Halen DEDAŞ'ta görev yapan Serhat Öztürk'ün babası merhum Türko Öztürk, yabancı mühendislerle çalışmıştı. İşte petrolcülük tarihindeki fotoğraflardan bir kesit daha…

DEVELERLE KÖMÜR NAKLİYATI

Batman'ın İl sınırına sıfır bölge olan Mardin-Midyat ilçesine yakın yerde ilk petrol kuyusu açılmıştı. Yeterli petrol bulunmayınca, o kuyu sonradan terk edilmişti. Kuyunun yakıt ihtiyacı ise kömürden karşılanıyordu. O tarihlerde Mardin’den develerle kömür nakliyatı Basbirin-1 kuyusuna yapılmıştı. İşte develerin sırtında yapılan ilginç nakliyattan bir kare.

FEDEKAR PETROLCÜYDÜ

1934 Yılında Basbirin köyü, Midyat ilçesinin nahiyesiydi. Nahiyenin bulunduğu yere yakın Kıvah köyünde sondaj petrol kuyusu açılmıştı. O zamanlar ABD'li sondör Shırley ile birlikte petrol arama çalışmalarına görev yapan emekçilerden biri de merhum Türko Öztürk'tü. DEDAŞ'ta halen görev yapan Serhat Öztürk'ün babası merhum Türko Öztürk, petrol aramalarının ilk yıllarında emek veren fedakar MTA ekibi arasında iz bıramıştı.

TÜRKİYE'DE İLK KAMYON

Petrol arama çalışmalarının başladığı 1930 yılının sonbaharında Türkiye gelen ilk 40 tonluk kamyon, MTA'ya tahsis edilmişti. ‘White’ marka kamyon petrol tanklarının monte edildiği bölgelerde görevlendirilmişti. İşte Türkiye'ye gelen petrol kamyonundan bir kare.

RAMAN, PETROLCÜLERİN MEKANIYDI

Raman Dağı’nda ‘kara altın’ın keşfedilmesiyle birlikte uzman petrolcülerin mekanına dönüşmüştü. Raman kampındaki petrol mühendisleri ABD'nin üstü açık jeepleriyle ulaşımda engel tanımıyordu. Yıl 1949. Dönemin petrol uzmanlarından Fuat Arpacı, Süleyman Oktay, Mehlika Taşman ve Abdurrahman Durukal, Raman dağında çektikleri hatıra fotoğraf.

Editör: TE Bilişim