Barış Arslan

*Batman'ın Şafak Mahallesi’ndeki eski şehirlerarası otogar kahvesinde yolcular demli çay içer, otobüslerin kalkış saatini beklerdi. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramları ise TPAO stadında yapılırdı. 70'li yılların liseli gençleri kısıtlı imkanlarla başarılara imza atardı. İşte 70'li yıllarda Batman'ın manzaraları…

ESKİ OTOGARDA MANZARA

Batman'ın ilk şehirlerarası otogarı Şafak Mahallesi’ndeydi. 1970'li yılların başında dönemin Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı, Şafak Mahallesi’ne iki katlı modern bina kazandırmıştı. Binlerce yolcunun uğurlandığı o kahvede yolcular, uzun yolculuk öncesinde demli çay içer, otobüslerin kalkış saatini beklerdi. Yıl 1977. Bir yolculuk öncesinde Petrol Ofisi emeklisi merhum Beşir Aşırmacı ve Tüpraş Rafineri emeklisi Suat Çengel, bir yolculuk öncesinde o tarihi garda bu hatıra kareyi çekmişti.

BAYRAMLAR TPAO STADINDAYDI

Tek stadyumun TPAO tesislerinde olduğu dönemde Batman'da resmi bayram kutlamaları o tarihi statta yapılırdı. Yıl 1973. Dönemin Batman Lisesi öğrencilerinden Yılmaz Ayana ve Suat Çengel, 1973'ün 19 Mayıs Bayramı’nda TPAO stadında o hatıra kareyi çekmişti. O karede yıkılan eski Beyaz Sarayı Binası da fotoğrafa yansırken, yüzlerce öğrenci TPAO stadına akın etmişti. Batman Lisesi mezunu Ayana, Üniversite sınavı için İstanbul'a yolculuk yapmak isterken geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetmişti.

İSPANYOL PAÇA MODAYDI

Burası Batman Lisesi bahçesi. İhata duvarı önünde hatıra fotoğrafa çeken TPAO emeklisi Kadir Gerekan ve Tüpraş eski çalışanlarından Suat Çengel objektiflere poz verirken, bahçenin hemen arkasında lisesinin lojmanları da dikkat çekiyor. O eski lojmanların yerinde ise şimdi Turgut Özal Anadolu Lisesi binası var. 1974 Yılında liseli gençler, İspanyol paçalı pantolonlarla lisenin yolunu tutardı.

DÜĞÜNLER EVLERDE OLURDU

Bir zamanlar nişan ve düğün törenleri evlerde olurdu. Batman'da evlerin bahçelerine sığmayan düğünler önce sokağa, sonra da caddeye taşardı. Mahalli sanatçıların renk kattığı düğünler 3 gün, 3 gece sürerdi. İşte 1980'li yıllardaki düğünden bir fotoğraf. Uzun yıllar Petrol Ofisi Batman Bölge Müdürlüğü’nde çalışan merhum Beşir Aşırmacı, evinde yaptığı düğünde arkadaşları, o’nu yalnız bırakmamıştı. 1980 Yılında Bahçelievler’de yapılan düğünde merhum Aşırmacı’nın bir kolunda kırtasiyeci Selami Bayam, diğer kolunda ise Suat Çengel var. O güzel düğünler de tarih oldu.

Editör: TE Bilişim