Barış Arslan

*12 bin yıllık tarihi Hasankeyf'te 25 yıl öncesine kadar mağaralarda yaşam vardı. Helenistik dönemine ait mağaraların bir bölümü dolgu ile kapandı. Dicle nehri kıyısındaki Yolgeçen Hanı'nda da keyifli günler artık yok. Çiftçiyi temsil eden Oda Başkanları ise hala görevlerinin başında. İşte Hasankeyf fotoğraflarından derlediğimiz bir kesit.

MAĞARADA YAŞAM VARDI

Hasankeyf’te Helenistik dönemine ait mağaraların bir bölümü artık yok. Hasankeyf kanyonu dolgu ile doldurulurken, bazı mağaralarda yaşayanlar çoktan tarihin gölgesinden ayrıldı. Hasankeyf'in merkez köylerinden Karaköy'e giden eski yol güzergahındaki 10 mağarada 25 yıl öncesine kadar yaşayanlar vardı. İşte o mağaralarda oturan ailelerin çocuklarının objektiflerimize yansıdıkları an. O çocuklar şimdi birer genç.

YOLGEÇEN HANI DA ARTIK YOK

Dicle Nehri kıyısında birkaç asır konukları ağırlayan Yolgeçen Hanı hem protokolün hem de Hasankeyflilerin önemli mekanlarından biriydi. 1999'da dönemin DSP’li Belediye Başkanı Fehmi Cihan'ın turizme açtığı Yolgeçen Hanı'nın dili olsa da ne bakanları ne bürokratları ne siyasetçileri ağırladığını anlatsa. Özellikle yaz mevsiminde serin ortamıyla yerli ve yabancı turistlerin konuk ettiği Yolgeçen Hanı artık yok. İşte dönemin eski Belediye Başkanı Fehmi Cihan ve Hayrettin Hamidi, Yolgeçen Hanı'nda çektikleri hatıra fotoğrafı.

ZİRAAT ODA BAŞKANLARI

Dönemin Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Faruk Yücel, 2000'li yılların başında Batman Ziraat Odası'na konuk olmuştu. Ziraat Odası'nı bugünlere getiren ve hala başkanlık görevini başarıyla sürdüren Nizamettin Aydiş, Kozluk eski Ziraat Odası Başkanı Ferman Yüksel ve komşu ilçe Kurtalan Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat’la birlikte eski Genel Başkan Yücel'e sorunlarını anlatırken objektiflerimize böyle yansımıştı.

HASANKEYF'İN BU KANYONU YOK

Tarihi ilçe Hasankeyf'in içinden geçen Karaköy yolu işlek bir güzergahtı. Yolun kenarındaki mağaralar, çevre köylülerin kiler ve soğuk hava deposu gibiydi. Bir dönemler Sibel Can'ın dizilerinin çekildiği ve sanatçıların bu güzergahta çevirdikleri sahneler hala Hasankeyflilerin belleklerinde.  Hasankeyf'e hayat veren bu yol güzergahındaki kanyon da çoktan dolgu ile dolduruldu. Artık Hasankeyf'te bu manzara yok.

Editör: TE Bilişim