*Batman’ın ilk İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Buğday, iki görevi bir arada yürütüyordu. Atatürk İlkokulu Müdürlüğü görevini de yürüten Buğday, Batman’dan sonra gittiği Van’da hayata veda etti. Bir zamanlar müzik kasetlerinin doldurulduğu yer olan Leylom, moda takipçisi gençlerin mekanıydı. 1970’lerde gençler, zamanların büyük bölümünü Site Mahallesi’nde geçirirdi. İşte Batman’ın dününe ait bazı siyah-beyaz kareler…

İKİ GÖREVİ BİR ARADA YÜRÜTTÜ

Aslen Siirtli Mehmet Ali Buğday, 1970 ila 1980 yılları arasında Batman Atatürk İlkokulu Müdürlüğü’nü yaptı. Batman’ın, Siirt’e bağlı olduğu dönemde tecrübeli eğitimci Buğday, petrol kentinin ilk ‘Milli Eğitim Müdürlüğü’nü de yaptı. Bir zamanlar Batman’ın saygın ve başarılı eğitimcilerinden Buğday, atandığı Van’da çok sevdiği eğitimciliği sürdürdü. Uzun bir süre önce yaşama veda eden Mehmet Ali Buğday, 1976 yılında Batman Atatürk İlkokulu bahçesinde öğrencilere takdirname belgelerini dağıtırken, yanında okulun eski öğretmenlerden Çağlar Elgin ve Akay Elgin de objektiflere yansımış.

TEKEL CADDESİ’NDE LEYLOM STÜDYO

“Eski Tekel Caddesi” olarak bilinen Gülistan Caddesi’nde 1970 ve 80’li yıllarda gençlerin mekanlarından biri de Leylom kaset stüdyo idi. Eski Tekel Caddesi’nde bir zamanlar yerel sanatçıların da ‘kaset’ doldurdukları Leylom müzik evi-müzik marketi 1980’lerde Hatip Bağrıyanık, 1985 ile 1989 yılları arasında eğitimci Refik İmamoğlu sahipliğini yaptı. 1990 Yılında bandrol yasasının çıkmasıyla özel kasetlerin doldurulduğu ve kiralık video kaset satışlarının yapıldığı eski müzik kaset marketler de bir bir kapandı. İşte 80’lerin Batman gençliğinden Cafer Yeleri, Yalçın, Özkan Günay, Ümit Avcı ve Abdullah beyin, Leylom Stüdyo’da çektikleri hatıra fotoğraf.

SİTE’DE ÇAY BAHÇELERİ

Batman’ın Site Mahallesi bir zamanlar, Batman gençliğinin buluştuğu yerdi. Yıl, 1978. Batman TPAO’nun ödüllü Orkestrasının ünlü sanatçısı İlhan Telli’nin oğlu Hakan Telli, eski muhasebeci-mali müşavir merhum KenanTüzün’ün oğlu İhsan Tüzün ve Ali Kaplanoğlu, Site semtinin eski çay bahçesinde çektiği siyah-beyaz kare.

BİR ZAMANLAR AKYÜREK GENÇLİĞİ

Bir dönemler Site Mahallesi’nden sonra eski dar sokaklara rağmen petrol kentinin modern semtlerinden biri de Akyürek’ti. Adını TPAO’nun ilk personel Müdürü Muhittin Akyürek’in soyadından alan ‘Akyürek’te 1970’lerin gençliği bir arada olurdu. Okul dışında da ayrılmaz bir parça olan Akyürek’in 70’li gençliğinden bazı simalar; Edip Avdaç, Cafer Yeleri, Kasım Ceylan, Abdurrahman Ersoy, Ümit Avcı, Özkan Günay.”

ATATÜRK İLKOKULU HATIRASI

Yıl, 1968. Yer, Site Mahallesi. Batman’da İluh Tepesi’ndeki ilk kerpiç yapılı eğitim yuvasının ardından Site’de açılan Atatürk İlkokulunun bahçesinde 53 yıl önce hatıra fotoğraf çeken Hüsamettin Alp, TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nde emekli olduktan sonra Didim’e yerleşti. TPAO Batman Bölge hizmet binasını üstlenen eski Emek İnşaat  firması ile Adıyaman’da inşaat sektöründe çalışan TPAO emektarlarından Abidin Şimşek oğlu Abidin Şimşek ise yerleştiği Gebze’de müteahhitlik yapıyor. Şimşek ve Alp’in ilkokul yıllarındaki hatıra fotoğrafında TPAO’nun bir zamanlar sembolü olan eski Beyaz saray binası da dikkat çekiyor.

Editör: TE Bilişim