*Bir zamanlar Batman’a mal olmuş eski simalar aramızdan ayrılalı yıllar oldu. Adlarından söz ettiren o renkli simaların geride fotoğrafları kaldı. Yıllar önce kapalı tribünün olmadığı Batman’ın emektar sahası ’16 Mayıs’ şampiyonluk ve play-off heyecanı yaşadı. Batman’ın bazı eski Valilerini bir karede buluşturan gazete Batman Çağdaş’tı. İşte sararan arşivimizden bir kesit kare daha…

İKİ BAŞKAN DA ARAMIZDA YOK

Yıl, 1996. Dönemin Batman Valisi Temel Koçaklar, Kozluk ilçesinde düzenlenen ‘Kirvem Mehmetçik olsun’ Sünnet Şölenine’ dönemin il yöneticileriyle çıkarma yapmıştı. Batman ve ilçelerinin eski Belediye Başkanları, İlçe Kaymakamları ile Komutanlarının da katıldığı sünnet şöleni görkemli geçmişti. Kozluk ilçesindeki Yatılı Bölge Okulu’nda düzenlenen sünnet şölenindeki etkinliğe katılan Batman eski Belediye Başkanı Salih Gök, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmişti. Törende merhum Gök’ün arkasında duran Kozluk eski Belediye Başkanı Fazıl Ayhan da yakalandığı amansız hastalığa yenik düşmüştü. Eski Vali Koçaklar ve beraberindeki yöneticiler, objektifimize böyle yansımıştı.

YOKLUĞUN OLDUĞU STAD DA ŞAMPİYONLUK

1991-92 Futbol sezonunda ikinci kez 2. Lige ‘merhaba’ diyen Batman’ın Turuncu-Mavili ekibi Belediyespor, futbolseverlere 10 Haziran 1992 tarihine denk gelen Kurban Bayramı’nda çifte bayram yaşatmıştı. Kapalı tribünün olmadığı ve şeref tribünün de futbolseverle iç içe olduğu 16 Mayıs Şehir Stadı ‘Şampiyon’ sesleriyle inlemişti. Gelin gibi süslenen stadın müdavimlerinden eski Noter Mahmut Yücel ve Batman eski SSK Hastanesi doktorlarından İzzet Sütçü’nün yerini aldığı eski basın tribünü önünde oturanlar, şampiyonluk halayını çeken Batman Belediyesi’nin eski maskotu olan Şehmus Gündüz, amigo Aydağ, Siraç ve merhum İsmail Çiçek, eski gazeteci İlyas Ekinci ve TPAO eski çalışanlardan Ata Hamidi de Belediyespor’un ‘şampiyonluk’ heyecanını yaşayan simalardı. Batman, nüfusu artmasına rağmen futbolda geçmişteki başarılara susadı.

 

FUTBOLSEVER BAŞKAN

Batman Belediyespor’un 1991-92 futbol sezonunda 2. Lige yükselmesi, petrol kentteki esnafları da sevince boğmuştu. Dönemin eski konfeksiyoncularından şimdi ki Gelecek Partisi Batman İl Başkanı Abdulbaki Polat, Turuncu-Mavili ekibin 2. Ligde ‘asansör’ takım olmaması için de Batman Çağdaş’ın spor servisine mesaj vermişti. İşte Polat’ın 30 yıl önceki mesajından bir kesit; “2 Ligde mücadele edecek Batman Belediyespor’dan isabetli transferlerin yapılmasını bekliyoruz. 2. Ligde asansör bir ekip yerine kalıcı bir takım olmasından yanayız.” Yaklaşık 24 yıl süreyle profesyonel ligde kalan eski Belediyespor, 2007-2008 futbol sezonunda kapatılmıştı.

1999’DA TEAŞ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

Batman eski Milletvekili Afif Demirkıran’ın, TEAŞ Genel Müdürlüğü’nü yaptığı dönemde Diyarbakır’dan Batman’a kaydırılan Grup Müdürlüğü, petrol kentini ‘enerji’de söz sahibi yapmıştı. Kurulduğunda 380/154 KV gücündeki Batman Trafo Merkezi, Grup Müdürlüğüyle daha da güçlenmişti. Şimdilerde adı TEİAŞ Grup Müdürlüğü olarak bilinen Batman Bölge Müdürlüğü’ne Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Şırnak iller bağlı durumda. İşte 22 yıl önceki Batman TEAŞ Grup Müdürlüğü’nün ilk tabelası.

BATMAN’IN İKİ VALİSİ BAKAN’I AĞIRLAMIŞTI

Yıl, 2000. Dönemin Adalet Bakanı Mahmut Oltan Sungurlu, Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf ile Mardin’in Midyat İlçesini ziyaret ettiğinde ‘petrol kent’te iki eski Valisi karşılamıştı. Mardin gezisi öncesinde Batman’daki açılışlara katılan Sungurlu’ya Batman’ın iki eski Valisi Temel Koçaklar ile İsa Parlak da eşlik etmişti. Milli Savunma Bakanlığını da yapan Sungurlu, Anavatan Partisi iktidarı döneminde iki dönem Adalet Bakanlığı yaptı. Oltu taşı tespih ve gümüşçülük kursunun açılışından objektifimize takılan Batman’ın iki eski Valisi ile eski Bakan’ın Batman hatırasından bir kare.

Editör: TE Bilişim