Barış Arslan

*Batman’la birleşen Kösetarla köyünde 50 yıl önce evler kerpiçtendi. Köyün nüfusu da küçüktü. Bir dönemler futbolda tarih yazan Petrolspor ve Batman’ın eski amatör takımlarından Yeşiltepe, sahalara renk katardı. İşte Batman’dan dört eski kare...

KÖSETARLA’DA 50 YIL ÖNCE

Burası Batman’a en yakın köy olan Kösetarla (Kirediye). 50 Yıl önce köyde oturanların sayısı iki elin parmak sayısı kadardı. Köydeki evlerin tamamı kerpiçtendi. Batman’a 8 Km uzaklıktaki Batman-Beşiri karayolu üzerindeki köy de okul yeni açılmıştı. O dönemlerde köy meydanında öğrenciler oyun oynarken, siyah-beyaz makineye o an böyle yansımıştı. 50 Yıl sonrasında Kösetarla köyü hızla gelişerek Batman’ın bir mahallesine dönüştü.  O eski kerpiç evlerin yerini ise şimdilerde beton binalar aldı.

TUTULMAYAN TAKIMDI

Türkiye Kupası maçlarında Kocaeli ile yarı final oynayan Batman Petrolspor 1976 yılında büyük bir başarıya imza atmıştı. O dönem Siirt’te maçlarını oynayan Kırmız-Beyazlılar rakibiyle 1-1, Kocaeli’nde de maçı golsüz kapatınca kupayı alamamıştı. İşte Siirt Atatürk Stadında o tarihi maç öncesinde Kırmızı-Beyazlı ekibin on bir: (Ayaktakiler) Hayam, Kadir Gayretli, Urfalı Halil, Şemsi Çelik, Siirtli Arif, Ceylan, ve Kaleci Mithat. (Oturanlar): Hidayet, Nihat Tan, Mehmet Aksu, Emin Sevim.

TPAO’DA FUTBOL TURNUVALARI

Üniteler arası Voleybol turnuvaları yanı sıra TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün düzenlediği futbol turnuvaları da büyük ilgi görürdü. Yıl 1980. Dönemin eski TPAO yöneticileri ile futbolcularının da katıldığı turnuvalar izlenmeye değerdi. İşte TPAO emektar stadındaki bir turnuva maç öncesinde tarihi bir kare. 40 Yıl öncesinin karesinde Baki Osmanoğlu, Erol Danki, Yılmaz Tekince, Hidayet Eren, Haluk Eren, Osman Toptaş, Şaban Özmarasalı, Süleyman Gayretli ve Selami Yücel bulunuyor. Bu yöneticilerin tamamı TPAO’dan emekli oldu.

AMATÖRÜN KÖKLÜ EKİBİYDİ

1986-87 Sezonunda Batman amatör şampiyonluğunu kıl payı kaçıran Yeşiltepe’nin Kulüp başkanlığını işadamı Selahattin Arı yapıyordu. Eski 16 Mayıs şehir stadının zemini topraktı. O dönemler kısıtlı imkânlarla önemli başarılar elde eden Yeşiltepe spor kulübünün idarecileri ve futbolcularının yer aldığı kare: Güç, İlhan Çalar, merhum Abdurrahman El, Selahattin Arı, Kaleci Muhasebeci Yener, Veysi Ayhan, Şimdi ki EML Lisesi Müdürü Necati Tunç, Nimet Dal, Orhan Arı, Nihat Tan, Aydın Biçici, Batman eski Cezaevi Müdürü Ali İhsan Kuyumcu ve Burhan Fidanlık. Oturanlardan bazı futbolcular: Hüseyin Demirhan, Nihat Biçici, Ramazan Beycur, Koçer Yılmaz, Mahmut Akyol, Ramazan, Zeki Turan ve Emrullah Çalar.

Editör: TE Bilişim