Barış Arslan

*Batman Çağdaş günlerdir şehrin dününe ait değerli fotoğrafları okurlarıyla buluşturuyor. Batman eski Milletvekili Faris Özdemir’in çocukluğunun geçtiği Çeşmebaşı (Serekaniye) köyündeki 50 yıl öncesinin fotoğrafları ve Batman’ın 60’lı yıllarındaki mahalli takımlardan Raman Gençlik’te top koşturan renkli simaların bazıları şimdi aramızda yok. İşte çok farklı karelerden bir kesit daha.

ÇEŞMEBAŞI’NDA TAŞTAN YAPILI EVLER

Burası Batman’ın Çeşmebaşı (Serekaniye) köyü. Yıl 1970. İlkokulu o dönemlerde Suçeken köyünde okuyan Batman eski Milletvekili Faris Özdemir, eşi Hanife Özdemir’in kafasına fötr şapkasını takıp objektiflere böyle poz vermiş. O dönemler köydeki evlerin tamamı taştan yapılı binalardan oluşuyordu. O eski evlerin yerini şimdilerde örnek konutlar aldı.

BİR YUVADA BULUŞTULAR

Çocuklukları Çeşmebaşı (Serekaniye) köyünde geçen Batman eski Milletvekili Faris Özdemir ve amcakızı Hanife Özdemir, yaklaşık 30 yıl önce Batman’da adım attıkları mutlu evlilikleri ilk gün ki gibi sürüyor. Yıllar önce Batman-Hasankeyf karayolu üzerindeki Çeşmebaşı köyünde çocuklukları geçen Özdemir çifti, şimdi de özlem duydukları köylerine dönüş yaptı.

RAMAN GENÇLİK’TE KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ

Yıl 1967. Yer TPAO stadı. İhata duvarı briketlerle çevrildiği ve zemini toprak olan TPAO stadında mahalle takımları da müsabakalarını oynardı. Raman Gençlik Spor’un eski futbolcu ve idarecilerinden bir kare. Toprak sahada uzanan isim AK Parti Batman eski İl Başkanı Muhittin Özçelik. Ayaktakiler ise eski inşaat mühendisi Ramazan Aydın ve Batman’ın renkli simalarından Mehmet Kanşıray. Bir dönemlerin yıldız futbolcusu Kanşıray ise yakalandığı amansız hastalığa yenik düştü.

90’LARIN DÜĞÜNLERİ

1990 Yılına kadar salon düğünleri yoktu. Yeryüzünün en güzel düğünleri mahalle ve sokak aralarında yapılan düğün törenleriydi. TPAO’da oturan aileler ise daha çok havuz başı düğünleri tercih ederlerdi. TPAO’da iz bırakan eski Sosyal İşler Şefi Aydın Aydın ve eşi Emine Aydın’la site havuz başında, gazeteci Şehmus Ustabaşı’nın düğün töreninde halay çekerken objektiflere böyle yansımıştı. O eski düğün gelenekleri de günümüzde tarihe karıştı.

Editör: TE Bilişim