Barış Arslan

*Türkiye Petrolleri’nde onlarca emekçi yetişti. Kimi yaşamını Batman’da sürdürdü, kimi ise başka şehirlere taşındı. İşte Batman’ın dününden bir kesit fotoğraf daha.

TPAO’NUN ESKİ EMEKÇİLERİ

Yıl 2000. Burası TPAO Batı Raman Üçtepe 2 kampı. O dönemin kamp şefinin de aralarında bulunduğu eski petrol emekçilerinden Selahattin Işık, Fethullah Alper, Kompresör ustası Nizamettin Başaran, bir süre önce emekli oldu. İrfan Özdemir ise hala Diyarbakır üretim sahasında görev yapıyor. Eski emekçilerden geride bu kare kaldı.

CEZAEVİNDE MORAL GÜNLERİ

2000 Yılların başında Batman M tipi cezaevinde tutuklu ve hükümler için moral günleri yapılırdı. Dönemin başsavcı ve yargıçların da katıldığı moral gününde hükümlüler, kader günlerini biraz olsun unuturdu. Batıdan gelen sanatçılar ise hükümlülere felekten bir gün yaşatırlardı. Dönemin yargıçlarıyla birlikte eğlenen eski hükümlülerin çoğu sorunları da anlatma imkânı bulurlardı.

2000 İŞ MERKEZİ AÇILIŞI

Yıl 2000. Dönemin Valisi İsa Parlak’tı. Eski belediye binası yapılan iş merkezi kurban bayramı arifesinde açılmıştı. Vali Parlak ile il yöneticilerinin katıldığı modern iş merkezinin açılışının üzerinden tam 19 yıl geçti. O iş merkezinde bir dönemler kiralık iş yeri bulmak imkânsızdı. İşte Vali Parlak ile dönemin bazı simalarından bir kare.

TPAO ETKİNLİKLERİN ADRESİYDİ

Batman ‘il’ olmadan etkinliklerin adresi TPAO Bölge Müdürlüğü tesisleriydi. Konaklama ve ağırlama tesislerin yok denecek kadar az olduğu 80’li yıllarda Batman’da konuk olanlar soluğu TPAO tesislerinde alırdı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi eski hekimlerinden Selda Tire, Bülent Tütüncü ve Kamil Furtuna’nın aralarında bulunduğu heyet, Kristal Park’ta halay çekerken objektiflerimize böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim