TARİHİ BACAYI MAKETLEŞTİRDİ
Türkiye’nin ilk Rafinerisi olan TÜPRAŞ Batman’ın sembolü olan ‘Flare’ maketi de marka yolunda. Petrol kuyularının at başı maketinin ardından şimdi de 67 yıllık flare’nin maketini altın kaplamadan yapan Lotus Reklam Sahibi Kenan Şen, “Türkiye’nin ilk petrol rafinerisi tüm üniteleri bizim için önemli aksesuar. 1955 yılından günümüze kadar hala üretimde olan rafinerinin emektar ünitelerini maket haline getiriyoruz. Daha önce kara altının kuyularındaki atbaşı ve sondaj kulelerinin maketini yapmıştık. Şimdi bizim için tarihi değeri olan Flare bacasının maketini piyasaya sunmaya hazırlıyoruz” dedi.

RAFİNERİNİN MEŞALESİ GİBİ
1955 Yılından beri üretimde olan TÜPRAŞ Batman Rafinerisi 2007 yılında özelleştirilince bir çok ünitesi de değişti ama bir tek değişmeyen tesisin meşalesi konumundaki  ‘Flare’ bacası. Emniyet amaçlı bacada sürekli ateş yükseldiğini hatırlatan TÜPRAŞ Batman Rafinerisinin eski Müdürlerinden Nevzat Yıldırım, şunları kaydetti: “Rafineride herhangi bir gaz hattında basınç yükselirse, sistemi emniyete almak için emniyet vanaları açılarak gaz flare bacasına gönderilerek basınç düşürülür. Gaz buraya geldiği zaman yanması lazım. Bu nedenle devamlı olarak bir miktar gaz gönderilerek ateşin devamlı yanması lazım. Bu işlemde herhangi bir aksama yaşanırsa çıkan gazlar çevreye yayılır ve yangına neden olabilir.”

İLK ATEŞİ ABD’Lİ KIZILDERİLİ YAKMIŞTI
ABD’nin Parsons şirketinin kurduğu Batman Rafinesi’ndeki uzaktan ateşleme sisteminin devreye alınması çalışmalarının tanıklarından olan Yıldırım şöyle devam etti: “ABD’li şirket yetkilileri o dönemde Flare bacasının ateşleme sistemi için çok uğraştılar ama ateşlemeyi başaramadılar. Gaz kokusu her tarafta hissedilmeye başladı. Parsons’ta çalışan Kızılderili asıllı bir Amerikalı gelirken beraberinde bir ok ve yay getirmişti. Okun ucuna bir bez sarıp motorine batırdı ve yaktı. Gazın çıktığı baca kısmına nişan alıp ateşli oku attı. Birkaç atıştan sonra gaz ateşlenebildi. O gün, bugün o ateş hiç sönmedi.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim