** Uluslararası Çocuk Merkezi tarafından Batman’daki aile hekimleri ve sağlık çalışanlarına pediatri eğitimi verildi. Seminerde konuşan Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı: “Anne sütü bir hazinedir. Hiçbir süt ve besin maddesi yerini dolduramaz” dedi.

“HAZİNE KAYBOLUYOR”

Uluslararası Çocuk Merkezi’nin Batman’da anne sütüyle ilgili düzenlediği eğitim semineri ilgi gördü. Kültür merkezinde düzenlenen seminere Uluslararası Çocuk Merkezi Başkanı Prof. Dr. Tomris Türmen, Ege Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, aile hekimleri ve sağlık çalışanları katıldı. Seminerde konuşan Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, anne sütünün önemine dikkat çekerek: “Anne sütü bir hazinedir. Ana sütü içinde yeni saptamalar keşfediliyor. Anne sütü 200 bin yıllıdır var. Bu mucizeden Türkiye olarak biz yaralanıyor muyuz? İlk altı ayda kötü değiliz. İlk altı ayda anne sütü ile beslenenlerin ortalama oranı yüzde 50’e yakındır. Anne sütünün çocuğa ayda 800-1000 gram bile verilmesi yeterlidir. Bunu anlatmamız lazım, yoksa hazine heba oluyor. Ayrıca annenin tensel teması çok önemlidir. Tensel temas, çocuğa öz güven, kişilik ve zeka gelişiminde son derece önemlidir” dedi.


“TENSEL TEMAS ÇOK ÖNEMLİ”

Çocukların gelişimleriyle ilgili bilgiler de veren Prof. Dr. Raşit Yağcı, şöyle devam etti: “Çocukla tensel temas kurmak çok önemlidir. Göz teması var, anne bebekle konuşur gibidir. Tensel temas var, bakış ve konuşma var. Çocuk bunların hepsini anlar ve kaydeder. Bunu yaşayan çocuk sevildiğini anlar. Çocuk, anne kucağında sakinleşir. Yeni doğan çocuk gergin, üzgün yüzden hiç hoşlanmaz. Doğumdaki koku, anne karnındaki koku parfümle değiştirilmişse anneyi iter. Yeni yiyecekler anne yemişse çocuk bunu istemez. Onun için bakımlı, detaylar sütün devamlılığında son derece önemli şeylerdir. Anne sütü, çocukları hastalıklardan koruyor. Zorunlu ise evet ineğin sütüyle büyütülebilir. İnek sütü çocuğu büyütür çünkü buzağı çok güzel büyütüyor. Ama ineğin sütü çocuğa gelişim basamaklarında yardımcı olmaz. Bunu bir şekilde kötünün iyisi olarak kabul etmek gerekir.”

Editör: TE Bilişim