Barış Arslan

*Batman hava limanı eski apron bölümünde yolcuların dinlenebilecekleri yer yoktu. Uçaklar, piste indiğinde yolcular, alan dışındaki terminal binasına otobüsle götürülürdü. TÜPRAŞ Rafinerisi atık su arıtma tesisi açılışında; Batman Rafinerisinin iki eski müdürünün yan yana oluşunun karesi. O eski fotoğraflar, şehrin ne kadar değiştiğini gözler önüne seriyor.

90’DA KÖY MANZARASI

Batman, 1990’da ‘İl’ olduğunda kırsal alanda köylülerin beklentileri fazlaydı. Çevrimova ile Yolveren köyü arasındaki Keklikpınar mezara sakinleri, Batman’ın ilk Valisi Tuncer Perçinler’e, ‘su’ taleplerini böyle iletmişti. “Su, su, su istiyoruz” yazılı pankart Vali Perçinler’in dikkatini çekmiş ve mezranın su sorunu o pankart sayesinde çözülmüştü.

HAVA LİMANI APRONU YOKTU

1987 Yılında Batman hava limanında apron yoktu. Batman hava limanı dışında eski Tekel Yaprak Tütün İşletmesi tesisleri bitişiğindeki terminal binasında otobüsle alınan yolcular, uçak pistinin bulunduğu yere getirilirdi. Yolcular çile çekerdi. Küçük bir dinlenme yerinin olduğu hava limanı 2007 yılında modern bir terminal binasına kavuştu. İşte uçakların iniş yaptıkları eski alandan bir kare.

RAFİNERİDE İKİ MÜDÜR BİR ARADA

Yıl 1993. TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin atık su arıtma tesisinin açılışından bir manzara. Dönemin Rafineri Müdürü Ahmet İnal ve Yardımcısı Turan Kapucu, Çevre Bakanı Rıza Akçalı ve Genel Müdür merhum Kemal Işık’ın da katıldığı o törende hazırlıkları gözden geçiriyor. Atık su ünitesinin devreye girmesiyle petrol atıkları havuzda tutulmuştu. Törendeki iki eski Müdür İnal ve Kapucu, objektiflerimize böyle yansımıştı.

EFSANE EĞİTİMCİYDİ

Batman-Beşirili eğitimci İsmettulah Düvek, 47 yıl 7 ay süreyle öğretmenlik yaptı.  Batman Cengiz Topel, 19 Mayıs, Kozluk YİBO, Tokat, Hatay, Hürriyet, GAP, İMKB, Belde ve Yeni Mahalle’deki Cengiz Topel’de ikinci kez görev yapan Düvek, 1992 yılında GAP ilköğretim Başmüdür yardımcılığı görevinde bulundu. Öğretmenliğe Cengiz Topel’de başlayan Düvek, bu eğitim yuvasında emekli olmuştu. İşte Düvek’in GAP’ta Başmüdürlük yaptığı 92 yılındaki bir karesi.

Editör: TE Bilişim