*Batman'da 9 noterle çalışan noter Başkâtibi Abdülaziz Aytimur, emekli olduğu halde eski mesleğini bırakmıyor. Noterciliğin zevkli bir meslek olduğunu belirten Aytimur: “Eskiden noterlik zordu. Şimdilerde bu meslek kolaylaştı. Tek noterin olduğu dönemlerde şartlar çok ağırdı” diyor.

*Batman’ın ‘İlçe’ ve ‘İl’ olduğu dönemlerde bazı kamu kurumlarının personel alımını noter huzurunda kurayla yaptığına işaret eden Aytimur: “1980 ve 90'lı yıllarda iş kuralarında başka bir hava vardı. Şanslı kurayı çekenler, işe girmeyenler tarafından alkışlanırdı. Şimdi herkes birbirine kuşkuyla bakıyor” dedi.

İLK 10'NDA...
Batman’ın ilk noterinde 1970’li yılların ortalarında görev yapan 60 yaşındaki Abdülaziz Aytimur, ‘10’ sicil numarasıyla Türkiye'de noter başkâtipliklerinin ilk sıralarında yer alıyor. Yıllarca severek çalıştığı noterlikten emekli olmasına rağmen hala Batman 6. Noterde çalışan Aytimur: “Lisenin son sınıfındaydım. Ziraat Bankası merkez sokağında noter Ayhan Kayhan'ın yanında çalışırdım. Protestolu senet işlemlerini yapardım. O zamanların daktilosu şimdi kinin bilgisayarları gibiydi. Daktilonun başına geçer, işlemleri yapardık. Ayhan Kayhan, Mahmut Çelik, Suat Sevgili, Mahmut Yücel, Necati Ekinci, Reşat Duran, Abdullah Güneş ve Sait Saruhan noterlerle çalıştım. Bu meslekte yorulmadım. Şimdi de büyük oğlum Yusuf'la birlikte noterde çalışıyorum” diye konuştu.

“150 BİN İŞLEM YAPTIM”
Noter Başkatipliği döneminde vekalet aldığı noterlerden bugüne kadar 150 bin civarında işlem gerçekleştirdiğini belirten Aytimur, şöyle devam etti: “Günümüzde noter  ‘yediemin’ gibi görülüyor. Noter işlemine bir evin tapusu gibi bakılıyor. Eskiden daktilo döneminde zorluklarımız vardı. İşlemleri yapmak için saatlerce daktilo başından ayrılmazdık. Evrak çoğaltmada karbon kullanırdık. Sarı-Mavi renkli karbonlar hiç unutmuyorum. Batman’ın ‘ilçe’ döneminde noter makbuzlarını Siirt Defterdarlığına bağlı Vergi Dairesinden zimmetli alırdık. İşe başladığımda aylık maaş 18 Liraydı. 2010 Yılında emekli olduğumda maaşım 1.310 TL'ye çıkmıştı. Eskiden noterlik zordu, şimdi işlemler daha çok kolay.”

“İŞÇİ KURALARI BAYRAM HAVASINDA GEÇERDİ”
TPAO, özelleştirilen Tüpraş Rafinerisi ve Tekel'in geçmişte işçi alımlarını kurayla yaptığına da işaret eden noter başkatibi Abdülaziz Aytimur: "Yıllar öncesinde bazı kurumların eleman alımında kura ön planda olurdu. Geçmişte Batman'da birçok kurum ve kuruluş, şaibelerin önünün kesilmesi için işçi alımlarını kura ile yapardı. Şanslı kurayı çekmeyen işsizler, o zaman işçi sınavını kazananını alkışlardı. Gerçekten o kura çekimleri bir bayram havasında geçerdi. Şimdi yine noter huzurunda işçi alım kuraları yapılıyor. Her şey şeffaf olduğu halde insanlar kuşkulu. Neredeyse kura çekimine bile itiraz edilecek gibi bir hava oluşması tuhafıma gidiyor" dedi.

“BANA ÇİÇEKLE TEŞEKKÜRE GELEN OLDU"
Batman'ın Sason ilçesinde 1990’lı yılarda Tekel'in kura çekiminde görev yaptığını ifade eden Aytimur sözlerini şöyle sürdürdü: "Tekel'in eleman alımı kura çekimi için Batman 1. Noteri görevlendirilmişti. Kura çekiminde listede ismi olduğu halde çekime katılmayan işsiz bir gencin yerine ben torbaya elimi attım. Kura çekimine katılmayan şanslı bir isim iş imkanı bulmuştu. Bir gün sonra Gör pasajındaki noter binasına elinde çiçekle gelen o işsiz gencin sevinci görülmeye değerdi. O anı ömür boyu unutmuyorum. Sanki yakınımmış gibi o işsiz gencin kazanmasına çok sevinmiştim. Noterlikte unutamadığım böyle güzel anılarım da var."

“BATMAN'DA NOTER SAYISI ARTIYOR”
Batman'da noter sayısının artığına işaret eden eski noter başkatiplerinden Abdülaziz Aytimur: “Batman'ın tek noter olduğu dönemlerden şimdilerde noter sayısının altıya çıktığı dönemin de tanıklarındanım. 3 Yıldır Batman'a 7. Noter verilmiş durumda ama maalesef yeni noter için talepte bulunan kimse yok. Notercilik işini seviyorum. 8 ay ara verdiğim notercilik mesleğine tekrar dönüş yaptım. Büyük oğlum Yusuf ile birlikte Sait Saruhan'ın başında olduğu 6. Noterde Batman'a hizmet veriyoruz. Noterlerde mutlaka Arapça, İngilizce, Almanca ve Kürtçe tercüman da bulunduruyoruz. Ayrıca okuma yazması olmayanlar için de iki şahit bulundurma zorunluluğu var. Kendimi iyi hissettiğim süre noterde başkatiplik görevini sürdüreceğim” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim