*İlçe merkezi nüfusu 24 bin 500 olan Kozluk’ta Şemdinağa mahallesindeki 300 yıllık 3 katlı taş evlerde yaşayan aileler, oturdukları konutları villalara değişmiyor.

TARİHE DİRENEN TAŞ KONUTLAR
Batman’ın büyük ilçesi Kozluk’ta 300 yıllık taş evler tarihe direniyor. Eski yerleşim birimindeki Şemdinağa mahallesinde 3 katlı taş evlerde oturan aileler yaşamlarından mutlu. 1950’li yıllarda ilçe merkezi nüfusu 29 bin 200 olan Kozluk’un tarihi geçmişi olan önemli bir yerleşim birimi olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Veysi Işık, “Halit Kıvanç’ın hakimlik yaptığı 1950’li yıllarda ilçemizin nüfusu 29 bin 200 civarındaydı. Geçmişten günümüze Kozluk hep şen bir yerleşim birimiydi. O dönemlerdeki taş yapılar halen dimdik ayakta. Şemdinağa mahallesindeki taş yapıları koruyoruz. Üstü toprak olan o taş evlerde yaşayan aileler konutlarını günümüzün yeni konutlarına değişmiyor” diye konuştu.

“TAŞ EVLERDE MUTLUYUZ”
Taş yapılı konutlarda oturan aileler ise yaşamlarından memnun. Mevcut konutları çok katlı daireler ile villa tipi konutlara değiştirmediklerini belirten eski evlerdeki bazı vatandaşlar şunları kaydettiler : “Yıllardır bu evlerdeyiz. Yazın çok serin kışın da çok sıcak olan taş evleri hiçbir yapıya değişmiyoruz. Burada yaşamaktan mutluyuz. Tek isteğimiz evlerin restorasyonunun yapılmasıdır.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim