Son günlerde ülke genelinde etkili kar yağışının olduğunu biliyorsunuz.

Ankara-İstanbul dahil onlarca kentin hava ve kara ulaşımları aşırı kar yağışı nedeniyle kesildiğini haberlerden duymuş olmalısınız.

Bölgemizde ve kentimiz kırsalında da etkili bir kar yağışının olduğu malumunuzdur.

Kar yağışı rahmettir, berekettir, bolluktur, yer altı su kaynakları ve kısacası yaşam demektir.

İnsanoğlunun zalimliğine rağmen Rabbim rahmetini esirgemiyor…

Aşırı soğuk havalarda kar yağdığında nice yoksulun hayat memat mücadelesi verdiğini bilsem bile, büyük fotoğrafla meseleye baktığımda bu yağışın rahmet olduğunu ifade edebilirim.

Kar yağışı ve aşırı soğuklar sadece yoksulları olumsuz etkilemiyor.

Doğadaki yaban hayvanları aşırı soğuklardan ve yiyecek bulamamaktan dolayı ölüyorlar…

Batman’daki duyarlı çevreciler geçtiğimiz günlerde doğaya yiyecekler, besinler bırakarak topluma anlamlı bir mesaj verdiler…

Verilen mesaj netti; doğada yalnız değiliz…

**

**

Bu satırların yazarı olarak etkinliklerine destek verdiğim Çevrecilerin yerel basınımızda da yer alan açıklamalarından bazı satırları bilginize sunarak değerlendirmeme devam etmek istiyorum:

“Doğada yalnız değiliz...

Doğadaki canlılar zor durumda...

Şimdi av değil, yaşatmanın zamanı...

Çocukluğumdan bilirim, ilk kar yağdığında ‘Hêlle’ denilen ava çıkılır, doğada zor duruma düşen keklikler, yaban hayvanları avlanırdı.

Bilinçsiz bir toplumduk. Şimdi bilinçlendik, ilk kar yağdığında doğadaki hayvanları yaşatmaya koşuyoruz.

23 Ocak 2022 Pazar günü, bugün doğaya yaban hayatının korunması için yem, yiyecekler bırakmaya gittik. Doğanköy Şabê köyü kırsalındaydık.

Çok zor duruma düşen, açlıkla karşı karşıya kalan hayvanlara dikkat çekmek ve bu konuda farkındalık oluşturmak, toplumu bilinçlendirmek için doğaya yiyecekler bıraktık. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, Bir Kalp Bin Umut Derneği, Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, Bir Kalp Bin Umut Derneği, Batman Gazetesi, Haciko, Türkiye Emekliler Derneği, Batman Gençlik Merkezi, Türk Kızılay Genç, Türkiye Şehit Aileleri Vakfı, Batman Teknikerler Derneği, Batman Ziraat Teknikerler Derneği, Damla ve duyarlı vatandaşlar ve Yenidoğan köy muhtari ile etkinliği gerçekleştirdik.”

AVCILAR ÖLDÜRMEYE, ÇEVRECİLER YAŞATMAYA ÇALIŞIYOR...

Kamuoyuna anlamlı ve güzel bir mesaj verilmiş, etkinliğin haberi Batman Çağdaş gazetemizde de yer almıştı:

https://www.batmancagdas.com/yasam/simdi-av-degil-yasatma-zamani-h78444.html

STK’ların hayvan haklarına dikkat çeken etkinliklerine yerel basının yer vermesi, toplumsal bilinçlenmeye önemli katkı anlamına gelmektedir.

Ülkemizde 350 bini aşkın kişinin resmi, yasal izinle avcılık yaptığını hatırlatmak isterim.

Bir o kadar da elinde silah her yerde av peşinde koşanlar olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim…

Ayrıca kar yağdığında bir ata sporu gibi köylerde binlerce insan avlanmaya çıkmakta, yaşam mücadelesi veren yaban hayvanlarını avlamakta ve keyif için öldürmektedir…

Küçüklüğümden beri bu gerçeğin tanığıyım…

Evet evet yanlış okumadınız; ülkemizde, bölgemizde ve kentimiz kırsalında yüz binlerce insan kar yağdığında, etraf buz tuttuğunda dağlara, ovalara, tepelere, ormanlara dağılarak, et ihtiyacı için değil, zevk için, keyif için yaban hayvanlarını avlamaktadırlar…

Keyif için domuz öldürmekte, ala geyiklere kıymaktadırlar…

**

**

İşte Çevreciler, doğa savunucuları bu döngüye karşı çıkıyorlar…

Bu köşenin yazarı olarak 32 yıldır bu vahşete isyan eden yazılar yazıyorum…

32 yıldır doğada yalnız değiliz diyor, av mevsimi, av sezonu kavramlarını ret ediyor, herkesi vicdanının sesini dinlemeye, dilsiz ve savunmasız hayvanların hak ve hukuklarına saygıya davet ediyorum…

32 yıldır yazılarımda toplumu bilinçlendirmeye çalışıyor, Allah’ın ayetlerine yer veriyorum: İşte Enam Suresinden ayetler: “Yeryüzünde yürüyen bütün hayvanlar ve kanatlarıyla uçan bütün kuşlar da ancak sizin gibi birer ümmettir."

“Hem yerde hareket eden hiç bir canlı, kanatlarıyla uçan hiç bir kuş türü yoktur ki sizin gibi birer ümmet (toplum) teşkil etmesinler. Biz o kitapta hiçbir şeyi ihmal etmedik. Sonra hepsi Rab’lerinin huzuruna sevk edilip toplanacaklardır.”

Yıllardır çevre mücadelesinde Kızılderili atasözlerine yer verip uyaranlardanım: “Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde, insanoğlu paranın yenilmeyen bir şey olduğunu ne zaman anlayacak?”

Doğaya çıkarak hayvan haklarına dikkat çeken duyarlı insanları saygıyla selamlıyorum.

Bu zorlu kış günlerinde hayvanları öldürenlerden değil, inşallah yaşatanlardan olacağız ve olmaya devam edeceğiz.

Bizler inşallah iyilerin saflarında yer alanlardan olacağız. Doğadaki hayvanların besin zincirindeki bir kopukluğun vahametinin bilincinde olmalıyız. Bir hayvan türünün yok oluşu, diğer hayvan türlerini olumsuz etkilemektedir. Biz insanların yaşamları da doğadaki hayvanlara bağlıdır. Bu bilinçle hareket etmeli ve doğadaki bütün canlıların yaşam haklarına duyarlı olmalıyız vesselam…