Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 2019 yılının son ayında tespit edilen bir virüs(Coronavirüs), can almaya devam ederken, Dünya Sağlık Örgütü tüm dünyayı endişelendiren açıklamalar yapmaya devam ediyor…

İki ay içerisinde yaklaşık iki bin 500 kişi Coronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti…

Çin’de yaklaşık 80 bin kişiye Coronavirüsün bulaştığı açıklanıyor. Virüsten ölenlerin sayısı hızla artarken, vaka sayısındaki yükselme de dikkat çekiyor. Hastalıktan ölüm oranının çok yüksek olmadığı belirtilse bile, ölenlerin yüzde 90’ının Vuhan kentinden olması oldukça önemsenmesi gereken bir salgındır…

Şimdiye kadar ‘Çin bizden çok uzakta’ diyenlerimiz, İran’ın Kum kentinde ortaya çıkan virüs nedeniyle endişeye kapıldılar.

Bu virüs nedeniyle ölümlerin yaşanması ardından Irak, tedbir olarak İran’la sınır kapılarını kapatma kararı aldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İran Sağlık Bakanı ile görüştüklerini belirtirken, 5 kişinin hayatını kaybettiğini resmen duyuruyordu.

Halkımızı paniğe sevk etmemek gerekir. Çünkü bilgi kirliliği böylesi durumlarda had safhaya çıkıyor. Nitekim Batman için bile yalan bilgiler Sosyal medyada yer aldığı için Valilik açıklama yaptı.

Dezenformasyonlara karşı ülkeyi idare edenlerin kesinlikle kamuoyuna sürekli doğru bilgiler vermesi şarttır…

İran-Türkiye sınırının yolgeçen hanı gibi olması ve insan tacirlerine karşı şimdiye kadar gereken tedbirlerin alınmaması, yabancı göçmenlerin kafile kafile Van üzerinden Türkiye’ye rahatça yayılmaları nedeniyle bir süredir uyarılarda bulunmaktayım.

**

**

VAN SINIRI YOLGEÇEN HANI GİBİ!..

22 Şubat gecesi sosyal medyada yaptığım paylaşımda Van gerçeğine dikkat çekerek çok acilen tedbirlerin alınması gerektiği konusundaki görüşlerimi ifade etmiştim.

Bakınız o paylaşımımda hangi görüşü savunmuşum:

“İran sınır boyunca ciddi tedbirler alınmazsa kesinlikle yarınlarda manşetlerimiz ülkemizde ve bölgemizde görülecek olan coronavirüs vakaları olacaktır.

Kahin değilim ama görünen köy kılavuz istemiyor.

İnsan kaçakçıları 160 kişiyi Adana'ya kadar bir yıl boyunca ülkemizde saklayabiliyorlarsa ve bu teknoloji bilim çağında mobese ve dinlemeler yapılarak bunlar engellenmiyorsa, coronavirüs paniği kaçınılmaz olacaktır.

Suriye ve İdlip meselesi mecburen gündemden düşecektir.

Sağlık Bakanımız İran'da coronavirüs vaka sayısını 750 olarak açıkladı, haber doğru mu, asparagas mı bilmiyorum, Gazeteci Yazar İlhami Işık da paylaştı. İran sağlık yetkilileri, salgının tüm kentlerine yayılmış olabileceğini söylediler, o bilgi de tekzip edilmedi.

Yarın komlo teorileri üretilecek ve korkunç bir bilgi kirliliğine maruz kalabileceğiz diye endişe ediyorum.

Keşke yarınlarda bu ifadelerim için mahcup olsaydım. Rabbim korusun.”

**

**

VAN’DA ALINAN TEDBİRLER…

Bugünkü yazım için Cumartesi geç vakitlerde bilgisayarın başına oturduğumda, Van’dan dünya ajanslarına görüntülü bir haber düşecekti.

İran’dan giriş yapan üç kişide yüksek ateş bulguları görüldüğü resmi olarak açıklanacaktı.

Bu arada İran’daki Coronavirüs ölümleri ardından jandarma ve sağlık yetkilileriyle acil toplantı yapan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in basına düşen açıklamaları oldu. Halkı endişeye sevk etmeme adına, “Gereken tüm tedbirler alındı” diyen Vali’nin açıklamalarını google üzerinden okuyabilirsiniz…

Van Valisi’nin açıklamasına bakalım: “Kapıköy Sınır Kapısı'ndan giren turistlerin sağlık açısından ateşini ölçen cihazlar Ankara'dan talep edildi. Geldiğinde sınırdan geçişlerde kişilerin uzaktan ateşini ölçen cihazlarımız kurulacak. Şüpheli vakalar olması halinde tecrit edilmesi için sınır kapısında özel oluşturduğumuz sağlık odasına alınacak, daha sonra bu iş için özel tahsis edilmiş ambulansla Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilecek. Hastanede bu tür vakalar için özel bölüm ayrıldı. Türkiye'de 20 hastane olası vakalara karşı pilot hastane seçilmişti. Bunlardan biri de Van'daki hastanemiz. Sağlık açısından her türlü önlemimiz ve altyapımız hazır. Bütün kurumlarımız bu konuda teyakkuz halinde. Bizimle İran arasında sınır geçişlerinde vize muafiyeti var. Burada bir sınırlamaya gidilip gidilmeyeceği konusu, İran'daki gelişmelere bağlı olarak sadece Van'da değil bütün kapılar için söz konusu olabilecek. Vatandaşlarımızın tedirgin olacağı bir husus yok. Gerekli önlemler alındı. Sağlık birimlerinin yaptığı açıklamalara riayet etmeleri ve hijyen konusuna önem vermelerini istiyoruz.”

Evet, Valinin açıklaması böyleydi. Daha ateş ölçer cihazları bile yeni Ankara’dan istemişler. Van’da en çok insan kaçakçılığı, göçmen geçişleri için çok ciddi tedbirlerin alınması şarttır. Çok çok dikatli olmak zorundayız.

Çin’de insanlar genel olarak bireysel yaşıyorlar. Bizde bir kişi hastalandığında yüz yakını ya hastanede, ya da evinde kendisini ziyarete gidiyor…

Kesinlikle hepimize önemli görevler düşüyor. Kendimizi, aile fertlerimizi korumalıyız. Herkes Coronavirüs’ten korunma konusunda yapılan ve yapılacak olan uyarılara uymalı, bilgi kirliliğine dikkat etmeli ve dedikodulara itibar etmemelidir.

Yarınlarda Allah korusun ama Batman’da da hastanelerimizde Coronavirüslü hasta haberleri ajanslara düşse bile gereken tedbirlerimizi alarak Allah’a tevekkül ederek korkmamalıyız. Rabbim korusun.