Yaklaşık iki hafta önce Batman’da göreve başlayan Vali Ekrem Canalp, basın mensuplarıyla tanışma toplantısında bir araya geldi.

Birçok kesim Vali Canalp ile ilgili ilk günlerde sıkça yorumlarda/analizlerde bulundu.

Gazeteciler aynı zamanda kamu görevini de ifa ettiğinden Vali Canalp’ı yakından izliyor. Ben de ilk değerlendirmeleri tanışma toplantısı sonrasına bırakmak istedim.

Batman’da göreve başladığı ilk gün Vali Canalp’ın ‘Halkla iç içe olacağım, halk olacağım’ mesajları doğrusu kısa sürede hayat buldu.

Bir Pazar günü kenar mahallelerden Petrolkent’te betonda oturarak çocuklarla sohbet eden Vali Canalp’ın karesi gündem olmuştu. O ‘sıcak’ kare hale konuşuluyor ve takdir ediliyor.

Basın toplantısına dönelim.

Vali Ekrem Canalp, basına dair de sıcak mesajlar verdi…

“Çoğulcu demokrasinin olmazsa olmazı basındır. Demokrasiyi önemli ve anlamlı kılan elbette hür basındır. Basın mensuplarımızın desteğiyle Batman’da önemli projelerin hayat bulacağına inanıyorum” diyen Vali Canalp, ayrı fikirlerin önemine de dikkat çekiyordu.

Yine basın toplantısında Canalp’ın; “Batman’da görev yapabildiğim süre içerisinde bütün Batmanlıların Valisi olmaya çalışacağım” ifadeleri de önemliydi.

Toplantıda konu bir araya 05.00’teki mesailere geldi.

Bu toplantıların her zaman bu saatte olmayacağını kaydeden Vali Canalp, İstanbul ile Batman arasındaki zaman farkını göz önünde tutarak, mesai saatlerinin İstanbul’a göre daha erken başlamasının gerektiğini belirtiyor ama böyle bir düzenlemeye kalıcı olarak gitmeyeceğine de dikkat çekiyordu.

Aslında bir bakıma sabah mesaileri için ‘Erken kalkan yol alır’, ‘Sabahta bereket vardır’ söylemleri minvalinde görüşler bildiriyordu Vali Canalp…

Yine basın toplantısında öne çıkan ifadelerden biri de ‘kenar’ semtlere dairdi.

“En ücradaki hayat neyse onun da peşinde olmamız gerekiyor. Şehrin çeperlerindeki ne hayat varsa onu da yaşamamız ve görmemiz gerekiyor” açıklamaları da yerindeydi.

Görev süresinde henüz iki hafta geride kalmasına rağmen Batmanlılardan pozitif dönüş almanın mutluluğunu yaşadığını da kaydediyordu Vali Canalp…

Vali Canalp’ın toplantının son bölümünde ise eski Valilerden verdiği bir örnek dikkat çekiciydi;

“Eski bir Merkez Valimiz bir seferinde şunu aktarmıştı; mesleğe üniversite mezunu olarak başlarız ama ilkokul mezunu olarak tamamlarız. Bu sözünü yıllardır unutmuyorum. Birçok meslekte olduğu gibi eğer kendinizi beslemez ve güncellemezseniz geride kalırsınız.”

Bu sözler gerçekten de önemliydi.

Halktan kopuk olan ve her açıdan kendini zamana göre güncellemeyen kim olursa olsun geride kalır.

VALİ’YE SORAMADIKLARIMIZ…
Vali Ekrem Canalp’ın mesajlarını ön planda tutarak sizlere sunduk.

Birçok Batmanlı haliyle 3,5 yıl aradan sonra yaşanan Vali değişikliği nedeniyle Batman’ın yeni Valisini merak ediyor ve nasıl bir yol haritasıyla kente hizmet edeceğini bekliyor.

Nitekim, Vali Canalp ilk göreve geldiğinde Batman Çağdaş’ın sadece facebook’taki canlı yayınını 24 saat geçmeden yaklaşık 300 Bin kişi izledi.

Yeni Vali’nin ilk mesajları gibi basın toplantısındaki mesajları da önemli ve sıcaktı.

Basın toplantısında eksik olan ve üzücü olan ne yazık ki organizasyondu.

Toplantının yapıldığı saate 10 dakika kala basın toplantısında olmamıza rağmen yer bulmakta güçlük çektik. Oysa Valilik Basın Müdürlüğü’nden her basın kuruluştan 2 kişilik isim istenmişti.

Sahada ve aktif basın temsilcilerinin yerine Batman’da artık kronik bir sorun olan ‘Memur gazeteciler’ ve gazetecilik mesleğini aktif yapmayan güya meslek içindeki isimler vardı. Bu eleştiri, yıllarını mesleğe adamış ve halen aktif olarak mesleği sürdürenleri kapsamamaktır.

45 Yıl aktif gazetecilik yapan, Batman’da ilk sürekli basın kartını taşıyan ve gazetecilik mesleki örgütlerinin başkanlığını yapan isimler de ne yazık ki toplantıda yer bulmakta zorlandı.

Toplantıda iletişim (ses) ve düzen oldukça vahim durumdaydı.

Tabi bu eleştirinin muhatabı organizasyonu yapan Valilik Basın Müdürlüğü’dür.

Şehre yeni gelmiş ve kenti yeni tanımaya çalışan yeni bir Vali’nin işini kolaylaştırmak ve yardımcı olmak ilk başta Valilik Basın Müdürüne aittir kanımca. Uzun yıllar bu makamda bulunmasına rağmen Valilik Basın Müdürü Vahap Asma basın toplantısında bir oturma düzeni ve Vali Canalp’a soru soracak gazetecilere sağlanacak bir mikrofonu dahi toplantıda bulundurmuyorsa söylenecek çok da şey yok doğrusu.

Batman’da son yıllarda hem memurluk yapan hem de kendilerince gazetecilik yapmaya çalışanlara da bir çift sözüm var elbette.

Belirli zamanlarda köşe yazarlığı yaparak kentin sorunlarına iyi niyetle dikkat çekenleri elbette kast etmiyorum ama mesai saatlerinde kurumlarında olmaları gerekirken il yöneticilerinin basın toplantılarına katılan, yine mesai saatlerine uymadan bir muhabir gibi il yöneticilerini farklı amaçlarla takip eden şahıslar bu mesleğe ne acıdır ki zarar veriyor?

Buradan açık ve net bir şekilde ifade ediyorum;

Gazetecilik mesleğini çok seviyorsanız, memuriyetten istifa edin. Buyurun gelin, meslekte her konuda desteği ilk olarak sizlere biz vereceğiz.

Fakat hem devletten maaş alıp hem de tek işi gazetecilik olan, sahada ter döken gazetecilerin de önüne geçme çabalarını bırakın.

Tekrar ediyorum; devlet kurumlarında memurluk veya işçi kategorisinde çalışıp, gazetecilik mesleğini çok seven arkadaşlar istifa edip çok sevdikleri gazeteciliği daha hür ve mesai gözetmeksizin yapabilirler. Buna kimsenin diyeceği yok. Fakat hem memurluk yapıp, hem de bir muhabir gibi her yöneticinin toplantılarına katılmak etik değildir.

Özetle; protokol üyelerinde olduğu basın camiasında da ‘kıdem’ vardır, bunları göz önünde bulundurmadan kurulan düzen gerçek gazetecilerin işini sağlıklı yapmamasına da sebebiyet verir. Umarız bu eksiklikler giderilir.

***

Belirttiğim eksikliklerden ötürü Vali Canalp’ı ne sağlıklı işitebildik ne de sorularımızı aktarabildik.

Hal böyle olunca sayın Canalp’a sorularımı da buradan aktarmak isterim;

-Batman son yıllarda birçok yatırımla buluşsa da özellikle sağlık sistemi her geçen gün kötüye gitmektedir. 500 Yataklı hastanenin temelinin atılması yılan hikayesine döndü. Mevcut kamu hastaneleri kapasitelerinin oldukça üstünde hizmet veriyor, mevcut yükün azaltılması ve uzun yıllardır Batman’ın gündeminde olan bu yatırımın hızlandırılması için gerekli çabaları görecek miyiz?

-Karayolları Bölge Müdürlüğü ne yazık Batman’ı ihmal ediyor, defalarca bu konuları ilimizin iktidardaki tek milletvekiline de aktardır. Batman’ın girişi olan 7 kilometrelik yol, yine trafik kazalarının güzergahı OSB ve Hasankeyf karayollarının yapılması da yılan hikayesine döndü. Yolların yapımına ne zaman başlanacak?

-Aynı zamanda bir tarım şehri olan Batman’da toprağı oldukça yoran mısırın yerine pamuk ve aromatik ürünlere yönelik yeni projeler geliştirilecek mi? Çiftçiler farklı alanlarda desteklenecek mi?

-Her yıl yaz mevsiminde ne yazık ki 10-15 gencimizi Batman’ın çevresindeki akarsu ve baraj göletlerinde boğularak kaybediyoruz, Valilik olarak DSİ’nin kanalları ve Batman Barajı göletine vatandaşların girmemesi için önlemler almayı planlıyor musunuz?

-Yine eğitimde uzun yıllar önce iyi seviyede olan Batman’ın yeniden üniversite sınavları başta olmak üzere diğer alanlarda yükselişe geçmesi için projeleriniz olacak mı?

Bazı sorularım bu yöndeydi.

Buradan kabul görürseniz mutlu olurum.

Göreve başlar başlamaz halkla kurduğunuz diyalog ile Batmanlıların gönlüne dokundunuz. Batman’ın hak ettiği projeler ve hizmetlerle buluşması tüm Batmanlıların en büyük beklentisi.

Görevinizde başarılar diliyorum.