Dünden devam

Batman’da her yıl Eylül ayı başlarından Kasım ayının ilk haftasına kadar toplum sağlığını tehdit eden en önemli sorun olan ‘anız yangınları’ gerçeğine sayısız yazımla dikkat çekerek, kimi zaman vicdanlara seslenmişimdir.

Daha temiz ve yaşanabilir bir çevre için verdiğimiz mücadelenin olumlu sonuçları dikkatinizi çekmiştir.

Birkaç yıl önce 15 Eylül’den sonra Batman’ımız anız dumanlarına teslim olurdu.

Her yıl halkımız biraz daha bilinçleniyor.

Her yıl il yöneticilerimizin duyarlılığı da artıyor, yerel basınımız daha çok sorunun üzerine gidiyor.

Valimiz Sayın Hulusi Şahin’in, anız yangınları konusunda inisiyatif alarak kamuoyunun en çok yakındığı Bismil için harekete geçmesinden duyduğum memnuniyeti dile getirmiştim.

Geçtiğimiz günlerde Bismil’e bir program düzenlemiş, ancak ertelenmişti. Bu ertelemenin sayılı günler olmasını dileyen bir yazıyı kaleme alacaktım.

Yazılarımı bir gün öncesinden kaleme alıp sosyal medyada paylaşıyorum. Yazımı paylaştıktan sonra sabah erken saatlerde Valimizin Bismil programı açıklandı…

**

**

Bismil ziyareti öncesinde bu yazıyı kaleme aldığım için detaylı bilgi veremeyeceğim. Ancak çok önemsediğim bir etkinliktir.

Geçtiğimiz günlerde Batman Çağdaş’ın Editörü Sayın Barış Arslan’ın da, ‘Kabus Kapıda’ başlıklı güzel bir değerlendirmesi olmuştu. Birkaç satırını hatırlatmak isterim:

“..Ve yine bir hasadın kapısındayız. Batman’da yaklaşık 60 bin hektarlık alana mısır ekildi, çevre ilçeleri de hesaba katarsak çok ciddi bir alanda hasat yapılacak. Bu tarlaların yüzde 5’inin bile ateşe verilmesi, bu şehre yeniden büyük bir kabus yaşatır.

Klasik uyarılar ve yetersiz cezai işlemlerle sorunun önüne geçilemediği gerçeğini artık il yöneticileri görmeli ve ciddi önlemler için harekete geçmeli.

Valilik, Belediye, Tarım teşkilatı, Çevre-Şehircilik İl Müdürlüğü, Ziraat Odası, Müftülük, Çevreciler ve basın mensuplarının yer alabileceği bir koordinasyonla ‘kriz masası’ oluşturulmalı. Oluşturulacak kriz masasının yanı sıra; komşu ilçelerin yöneticileri uyarılmalı, tarlasını ateşe veren çiftçilerin destekleme primleri kesilmeli ve hatta risk altındaki tarlalarda nöbet tutulmasına kadar birçok radikal karar alınmalı...

Özetle; mısır hasadının ardından bilinçsiz çiftçilerin tarlaları ateşe vermesi, an itibariyle memleketin en öncelikli sorunu. Her yaz mevsiminde korkulu rüya olan ve vatandaşlara kapı-pencere bile açtırmayan bu çevre felaketine artık seyirci kalınmamalı, ilgili kurumlar başta olmak üzere Batman kamuoyu üzerine düşeni yapmalı.”

Görüldüğü gibi aklın yolu birdir, yıllardır Silvan ve Bismil’in üst düzeyde uyarılmasını öneriyorum.

Bismil programı isabetli oldu ama Sayın Valimizin daha geniş katılımlı bir heyetle Silvan Kaymakamlığını da ziyaret etmesini diliyorum. Dünkü yazımda ifade ettiğim gibi, anız yangınlarıyla daha etkin mücadele için bilinçlendirme çalışmalarına devam etmemiz gerekiyor.

Bu meseleyi gündemde tutmak ve Sayın Valimize desteğimi ifade etmek için anız meselesini yazıyorum.

İki yıl önce Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkan ve yöneticileri Bismil’e gidip, ilçe yöneticileriyle verimli bir toplantı gerçekleştirmişti.

Dönemin Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Sayın Recep Kavuş, Silvan’a ziyaret için de girişimlerde bulunmuştu.

Bir yıl sonra Silvan’a değil, köylerine çıkartma yapan Çevreciler, anlamlı bir etkinlikle anız yangınlarına dikkat çekmişlerdi.

Dünkü yazımda o kararmış 500 dönümlük tarlaya yer vermiştim, çevrecilerin çektiği bir kare idi.

Valimize tam desteğimi ifade ederken, iki yıl önceki Bismil programı ile ilgili yazımdan bazı bölümleri hatırlatmak isterim.

İLÇE YÖNETİCİLERİYLE VERİMLİ BİR GÖRÜŞME

‘Bismil Kaymakamı’nın beklenmedik programlarının çıktığı bilgisi verildi. Ancak Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü, ilçe yöneticileriyle görüşme talebimizle ilgilendi. Bismil İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Sayın Remzi Çekiç, Bismil İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Aydın Ak ve İlçe Müftüsüyle telefon görüşmeleri yaptım.

Nihayet telefon iletişimi ardından 29 Eylül 2017 günü Bismil’e gittik. İlçe Milli Eğitim Müdürünün makamındaki toplantıya benimle birlikte Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Sayın Recep Kavuş, dernek yönetim kurulu duyarlı üyeleri Sayın A.Hakim Onatlı ve Sayın Nizam Avcı da katılmıştı.

Bismil’e gidiş nedenimiz hakkında bilgilendirmede bulunduk. Anız yangınlarından kaynaklı dumanların sınır tanımadığı gibi, bir çevre örgütü olarak doğaya ve çevreye duyarlılığımızda da coğrafi sınırları tanımadığımızı ifade ettik.

Değerli Okurlar, Bismil’deki toplantımız gerçekten verimli geçti. O toplantıda konuşan Bismil İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Remzi Çekiç, faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Diyarbakır’a bağlı bütün ilçelerde 5-10 çiftçiye ceza kesilirken, kendilerinin 300’e yakın çiftçiye ceza kestiklerini söyledi.

Müdür Çekiç, beş bini aşkın çiftçiyle anızları yakmayacaklarına dair taahhütname imzaladıklarını, tüm çiftçileri bilgilendirdiklerini, uyardıklarını ve bunu sürekli olarak yaptıklarını açıkladı. Bir de Bismil’de anızları doğal bir kalorifer yakıtına çeviren bir çalışmadan söz ettiler. Not almadığım için pek aklımda kalmayan çalışmaları hakkında yazılı bilgi talep ettikten sonra inşallah bilginize sunacağım.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Ak da, öğrencileri bilinçlendirme konusunda çalışmalar yürüttüklerini ifade ettiler. Müftülüğü temsilen katılan Vaiz, tüm ilçede merkezi sistemle verilen vaazlarda anız yakılmasının günah boyutuyla ilgili önemli uyarılarda bulunduklarını söylediler.

Bizler de Batman’daki faaliyetlerimizi anlattık. Çok etkilendiler. Bismil’de gönüllülük temelinde çevre mücadelesi veren STK’ların olmaması gerçeğine dikkat çekerek, bizimle çalışmak istediklerini ifade ettiler. İki Müdürün Belediye’de etkin yönetici olmaları nedeniyle ayrıca Dicle Kirliliği konusunda görüşlerimizi sunduk. Dicle sularının bilinçsiz sulamadan dolayı kirletildiğini, hatalı sulama, ilaçlama ve gübreleme yapan çiftçilerin Dicle’yi kirlettiğini, Bismil kanalizasyon lağım sularının arıtılması gerektiğini söyledik. O konuda Cumhurbaşkanından direk emir verildiği bilgisini verdiler.

Kısacası toplantı çok verimli geçti. Bismil’de düzenlenecek çevre ve doğa, anızlar konulu panele davet edileceğimizi söylediler. Ayrıca tüm Bismil okullarında çevre kulüplerinin oluşturulması önerimiz kabul edildi. Güzel toplantı sonrasında ayrıldık. Kaymakam Bey’e gerekli bilgileri vereceklerini söylediler.’

Bu yazıyı iki yıl önce kaleme almıştım. İki yıl sonra Bismil’deki program ardından inşallah yine izlenimlerimi yazacağım.