Saygıdeğer Okurlar, geçtiğimiz hafta Sayın Valimizin Bismil programı vardı, ertelendi. İl Tarım ve Orman Müdürümüz, Batman Çevre Gönüllüleri Derneği ve Batman Çevre Sağlık Derneği başkanlarının da davet edildiği programın amacı anız yangınlarıyla mücadele idi.

Sayın Valimizin Başkanlığındaki bir heyet Bismil Kaymakamlığını ziyaret edecek ve gerekli bilgi deneyim paylaşımları yapılacak, anız yangınlarına karşı etkili bir kamuoyunun oluşturulması için gerekli çalışmaların yapılması istenecekti.

Valimiz Sayın Hulusi Şahin’in bu konuda inisiyatif almasına çok sevinmiştim.

Bismil Anız programının iptal edilmediğini, sadece ertelendiği duyumunu aldım.

Eylül ayı hasatları başladı, ancak henüz ciddi anız dumanlarıyla karşılaşmadık. Batmanlı çiftçilerde ciddi bir bilinçlenme söz konusu.

Bunda emeğimizin olduğu gerçeği kamuoyunun malumudur.

Ancak Bismil ve Silvan ilçelerinde henüz o bilinç oluşturulmamıştır. Sayın Valimize destek vermek amacıyla anız meselesi ile ilgili daha sık yorumlarım olacaktır.

**

**

TÜTÜNDEN SONRA MISIR EKİMİ…

Batman ve çevresinde bir zamanlar çiftçilerimizin en önemli geçim kaynağı tütünden başka bir şey değildi.

Binlerce aile tütün ekimi yaparak geçimini sağlamaya çalışırdı.

Her yıl tütün piyasasının açılışı için kentimize bir Bakan gelirdi. Tekel’den sorumlu Bakan tütün başfiyatını açıkladığında hummalı çalışmalar start alırdı.

Amerika baskısı nedeniyle tütün ekiminden vazgeçildi…

Tekel binaları satıldı, emekçileri başka kentlere zorunlu olarak gönderildi, büyük kısmı 4/C statüsüne alındı ve gelecekleriyle oynandı…

Hala bazı kurumlarda emeklilik bekleyen/C mağdurları emekçilerimiz gerçeği malumunuzdur.

Tekel binalarının yerine Cezaevinin duvarların yükseltilmesine karşı çıkıp, Tekstil atölyelerine çevrilmesine vesile olduğum için mutluyum, huzurluyum.

Tütün yerine alternatif olarak mısır ekiminin yapıldığını biliyorsunuz. Batman ve yöresindeki on binlerce dönümlük, binlerce hektarlık arazilerde mısır ekimi yapılmıştır.

Batman’ın dışında bölgemizde de yoğun şekilde Mısır ekimi yapılmaktadır.

Batman’ı çevreleyen Bismil ve Silvan ilçelerindeki mısır tarlaları gerçeği kamuoyunca bilinmektedir.

Eylül ayında Mısır hasatlarına başlanıyor. Ardından ise yoğun dumanlar gerçeği ile karşılaşıyoruz.

Sayın Valimize geçmiş yıllarda neler yaşadığımızla ilgili durumun ciddiyetini arz etmek isterim. Bakınız bu konuda 2014 yılında neler yazmışım:

YİNE ANIZ BELASI!..

Geçen yıl 15 Eylül gecesi Batman’da yüzlerce vatandaş sağlık kuruluşlarının yolunu tutmuştu…

Halkımız çok büyük bir panik yaşamıştı…

Gecenin bir yarısında Batman’da telefonla konuşma rekorları kırılmıştı…

Gazetelerin, gazetecilerin, Emniyetin, sağlık kuruluşlarının telefonları durmadan çalmıştı…

Başta Gültepe, Belde, Fatih ve Kültür mahallelerinde yüzlerce aile gece yarısı gerçekten de büyük korku yaşamıştı…

“Rafineride yangın mı çıktı, kimyasal gazlı saldırı mı yapıldı?” diye durmadan soru sorulmuştu…

Bulantı, kusma, ishal belirtileriyle değil, nefes alamama şikayetleriyle hastanelere koşan yüzlerce vatandaş gerçeği galiba birilerini hiç mi hiç ilgilendirmedi!..

Eğer ilgilendirseydi 15 Eylül 2014 gecesi Batman yine toz ve dumana teslim olmazdı…

Değerli Okurlar, geçen yıl yaşanan olayı bakınız nasıl tasvir etmiştim: ‘Pazar’ı Pazartesiye bağlayan (15-16 Eylül 2013) gece Batman’da yüzlerce insanımız hastanelik oldu. Astım, bronşit, kalp, kronik akciğer (KOAH) hastası yüzlerce insanımızı hastane acil servislerine düşüren neydi biliyor musunuz? Yoğun inşaat çalışmaları nedeniyle zaten kent toz ve dumandan geçilmiyordu. Halkımızı hastane acil servislerine koşturan son şey ise, anız yangınlarından neşet eden dumanlar oldu…

Batman’ın başta Kültür, Gültepe olmak üzere sayısız semtlerinden telefonla gazeteleri arayan yüzlerce vatandaş, boğulma tehlikesi yaşadıklarını söylemiştir.’

Evet, bu kent son günlerde yine anız yangınlarından kaynaklı kirliliğe teslim olmuş durumdadır. Her gün ve her saatte kentin üzerine mısır yangınlarından kaynaklı ‘kurum’ yağmaktadır…

Anneler tertemiz ve bembeyaz elbiseleri dışarıya asmaktan çekiniyor…

Astım, bronşit ve KOAH hastaları her gün hastanelik oluyor…

Sadece anız dumanları nedeniyle Batman’ı terk eden sayısız Batmanlı gerçeğini biliyorum…

Evet, Sayın Valimize arz etmek isterim ki sorun çok ciddi idi. Batmanlı Çevreciler sorunu kamuoyunun gündeminden hiç düşürmediler.

İki yıl önce Bismil’i ziyaret ederek, kamu kurum ve kuruluş yöneticileriyle (Kaymakam Vekili, İlçe Müftüsü, İlçe Tarım ve Milli Eğitim Müdürleri) ile toplantı gerçekleştirdiler. Ardından ise Bismil ve Silvan köylerinde pankartlarla yürüdüler. Bir fotoğraf sunuyorum. Çevrecilerin alanda çektiği bir kare idi.

Devamı var