Dünden devam

Batman’da göreve başlayan bütün Valilere hitaben yazı yazmak yerel basınımızda gelenek haline gelmiştir.

İstisnasız kentimize Vali olarak atanan gelmiş ve geçmiş tüm Valilere hitap eden yazılarım olmuştur.

Kaleme aldığım yazılarımda Valilerden beklentilerimi yazmışım.

Hangi Vali beklentilerime yanıt olmuşsa, kişisel olarak bir kazancım olmamıştır.

Ancak, gündeme taşıdığım sorunlara duyarlılık göstermiş olan yöneticiler mutlaka halkın takdirini kazanmışlardır.

Misal vermem gerekirse kentimize bir dönemler nefes aldırmayan anız yangınları konusunda çok sayıda makale yazdım.

Bismil ve Silvan’dan kaynaklanan anız dumanları gerçeğine dikkat çekerek bu iki ilçenin uyarılmasını isteyen yazılarım olmuştu.

Her iki ilçede de anız yangınları konulu konferans düzenlenince, en büyük takdiri biz değil, yöneticiler kazanmıştı.

**

**

VALİLİK PROGRAMLARI…

Valilerin STK’lara yaklaşımı benim için önemli gösterge ve kıstaslardır.

Toplum yararına gönüllülük temelinde Batman için hizmet veren STK’lar gerçeğinin Sayın Valimize anlatılması gerektiğine inanıyorum.

Yeni Valimiz Sayın Ekrem Canalp’ın STK’lara müspet yaklaşımı kendisine saygınlık kazandıracaktır.

Hayata farklı pencerelerden bakan, değişik görüşlere sahip olan STK’lar arasında bir ayrım yapmamaları konusunda maiyetindeki yöneticileri uyarmasında fayda görüyorum.

Valilik, düzenleyeceği programlara, etkinliklere tüm STK’ları davet etmelidir.

İçişleri Bakanlığına bağlı Sivil Toplum Geliştirme Dairesi bünyesinde ve yasal zeminde faaliyet yürüten STK’lara yönelik baskıcı yaklaşıma izin vermemeli, ifade hürriyeti kapsamında kitlesel basın açıklamaları ve her türlü demokratik etkinlikleri için gereken kolaylık sağlanmalıdır.

Valiliğe yönelik yapıcı eleştiriler olduğunda Sayın Valimizin hoşgörülü tutum takınması kendilerine saygınlık kazandıracaktır.

**

**

Evet, Vali Canalp’a ziyaretçi akını olmaya devam etmektedir. Ancak Valimizin de sürekli değişik kesimleri ziyaret edip, olumlu bir duruş sergilemeye devam ettiğini gözlemliyorum.

Yeni Valilere ziyaret konusundaki bakış açım ve düşüncem değişmediğinden, daha önce yaptığım değerlendirme ile üç günlük yazımı bitirmek istiyorum:

Biliyorum ki bu kent için çabalayanlar kendisini ziyaret edecekleri gibi, Batman için bir düşünceleri olmayanlar da kapısını çalacaktır...

Tecrübeli yöneticiler kendilerini ziyaret edenleri dinlerken, onları iyi tanırlar.

Kimlerin hangi toplumsal veya kişisel amaçlarla kapılarını çaldıklarını iyi bilirler…

Sadece günlük yazı yazan bir ‘Yazar’ kimliğimle değil, gönüllüsü ve yöneticisi olduğum sivil oluşumlar adına Sayın Valimizi inşallah ziyaret edeceğim. Geçecek zaman sürecinde Valimizin, kentteki sivil toplum ve demokratik kitle örgütleri/kuruluşları hakkında bilgi sahibi olacağına inanıyorum.

Yeni Valimizin kent merkezindeki demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin sayısı, mahiyeti, verdiği mücadeleler konusunda az çok araştırma yapacağını düşünüyorum. Eğer hala bu araştırmayı yapmamışsa, yapmasını öneriyorum. Sadece birilerinin vereceği bilgilerle yetinmesin, etraflıca araştırma yapsın istiyorum.

Bu kentin yarınları için kimler kafa yoruyor, kimler rant kazanma hesapları yapıyor, sağlıklı bilgi sahibi olsun.

**

**

Bu köşeyi yakından takip edenler bilirler ki en çok duyarlı olduğum meselelerin başında insan hakları geliyor. Çevre, ekoloji özel ilgi alanım.

O nedenle sorunlara duyarlı Vali görmek istiyorum. Yeni Valimizi kolay bir görev beklemiyor. Sayılı yıllar içerisinde büyük göçler almış, plansız ve programsız gelişen, büyüyen Batman gerçeği kamuoyunun malumudur.

Altyapı ve üst yapı sorunları bulunan, yoksulluk ve yoksunluğun alabildiğince hayatları etkilediği Batman’da görev yapan bir valinin görevinin kolay olmadığına inanıyorum. Kentin ve halkın sıkıntılarını kendine dert edinen, ‘Bu kenti yarınlara nasıl daha iyi taşıyabilirim’ düşüncesiyle hareket edecek bir Vali’ye, yapıcı ve yol gösterici yazılarımızla destek olmamız gerektiğini düşünüyorum.

İl yöneticilerine, vali veya belediye başkanlarına tabiri caizse yağcılık yapan bir gazeteci olmaktan Allah’a sığınıyorum…

Yazılarımı takip edenler bilir, valilere, belediye başkanlarına şirin görünme adına yazılar yazan biri değilim. Sorunları cesurca dile getirip eleştiren biri olduğumu düşünüyorum…

Bir Yazar olarak yeni Valimizden en önemli beklentim bu köşede dile getireceğim sorunlara duyarlı olmasıdır. Tüm yazılarımı okusun demiyorum. Ancak ne kadar çok yazarı yakından takip ederse, o kadar çok sorundan haberdar olacaktır.

Yazılarımızı okuyacak fırsatı olmasa bile en azından özel kalemine bu konuda gereken talimatı vermesinde yarar vardır. Kendisine hitaben kaleme alınan değerlendirmeler varsa, bunu kendisine iletsinler istiyorum.

İkinci beklentim duyarlılığını hissettirmesidir. Meslektaşlarım gibi benim de dile getirdiğim sorunlar için ilgilileri uyarması, bilgilendirme talebinde bulunması, istişareye önem vermesi beklentimi de ifade etmek istiyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle Sayın Valimize hoş geldin der, hayırlı çalışmalarında muvaffakiyetler dilerim.