Uzun süredir Koronavirüs pandemisiyle mücadele kapsamında kentimizdeki taziyeevleri kapalıdır.

Kent merkezinde bulunan 45 taziye evinin kapalı olması nedeniyle çoğu taziyeler telefonla yapılmakta, bazı kişiler ise çok büyük yanlışlar yaparak evlerinde taziyeleri kabul etmektedirler.

Taziyeleri önemseyen bir toplumuz.

Türkiye’de belki de hiçbir kentte Batman gibi taziye evlerini bulamazsınız.

Sayın Valimizin geçtiğimiz günlerde yaptığı bir toplantıdaki şu ifadelerini hatırlatmak istiyorum: “Türkiye’nin her yerinde taziye evi kültürü yok. Burada ise gelenektir. Bu da bir ihtiyaç gibidir, vatandaş-hayırsever ve devletin kuruluşları ile yapılmışlardır.”

Evet, ülkenin her yerinde taziye evleri yok, insanlar günlerce yas da tutmuyorlar. Batman’da ise hayırseverler tarafından taziye evleri inşa edilip, halkın hizmetine sunuluyor.

Sayın Valimizin taziyelerle ilgili olarak geçtiğimiz günlerde yaptığı bir toplantıda sarf ettiği cümleleri oldukça önemsiyor ve destekliyorum. Kent merkezindeki tüm taziye evlerinin bütün giderlerinin kendileri tarafından ücretsiz olarak karşılanacağı yolundaki bir teklifi basında yer aldı. Gazetemizde yer alan konumuzla ilgili Valimizin sözlerini kamuoyunun takdirine sunacağım:

**

**

“Ahmet Güneştekin Kültür Merkezi’nde imam ve muhtarlarla bir araya gelen Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin, taziye evleriyle ilgili yeni düzene geçileceğini söyledi. 44 Taziye evinin sunumunun da yapıldığı toplantıda konuşan Vali Şahin: ‘Toplantının amacı şehrimizdeki taziye evlerin de sunulan hizmetin koordine edilmesi ve zapturapt altında alınması. Vatandaşa daha iyi hizmetin nasıl sunacağımızın nasıl olması gerektiği ile ilgilidir. Türkiye’nin her yerinde taziye evi kültürü yok. Burada ise gelenektir. Bu da bir ihtiyaç gibidir, vatandaş-hayırsever ve devletin kuruluşları ile yapılmışlardır. Bazılarında mimari uyum ve mimari tek düzen olmadığını görüyoruz. Bazıları iyi durumda, bazıları öyle değil. Ayrıca buralarda verilen hizmetlerde de tek düzelik yok. Bazılarında durum iyi bazılarında iyi hizmet verilemiyor. Bu hizmet vatandaş tarafından en kırılgan olduğu zamandır. Cenazesi var üzgün, bu hizmetler olunca bu üzgün haliyle para ile veya ücretle karşılaşıyor. Bunu el birliği ile konuşalım vatandaşa en güzel hizmeti nasıl verelim diye toplandık. Biliyorum ki, bu taziye evlerini yöneten arkadaşların da ciddi, sıkıntıları var. Eleman, elektrik-su faturaları, çay-şeker ve benzeri maliyetleri çekip çevirmede zorlandığınızı biliyorum’ dedi.

“KULAĞIMIZA BAZI DUYUMLAR GELİYOR”
Şahin, şöyle devam etti: ‘Belediye olarak şöyle bir teklifimiz var. Biz Batman Belediyesi olarak Mezarlıklar Müdürlüğü olarak bir cenaze nasıl olduğu zaman araç tahsisi, mezar kazımı, kefenleme, yıkanma, defin tüm işleri ücretsiz yapıyoruz, bu hususta kimseden para almıyoruz vatandaş bununla uğraşmıyorsa, bunun devamı olarak teklifimiz şu; taziye evlerindeki hizmeti de verelim. Çay, şeker, elektrik, su ve hatta yapabilirsek yemeğini de tamamen biz karşılayalım. Vatandaş da cenazesi olanlar da hangi taziye evini istiyorsa bize önceden bildirsin hazırlığımızı yapalım ve sadece taziyeye gelenlerle ilgilensin başka bir şey düşünmesin. Yani cenazesi olanlar para, pul, alışveriş, gider-masraf ile uğraşmasın. Hatta kulağımıza bazı yerlerde fahiş fiyatlar talep edildiği, birilerinin bu işi ticarete döktüğü geliyor. Zenginin ve fakirin cenazesi arasında fark olmasın. Hepsini tek elden ve tek düzenden yapalım. Bu teklifi siz taziye evleri yöneticilerine sunuyorum. Bu büyük maliyet ama yine de vatandaşa hizmet olsun diye üstlenmeye hazırız. Biz binaları verin demiyoruz. Bu hizmeti talep ederseniz biz yaparız, temizliği, bakımı-onarımı, hijyenini de biz yapalım. Eğer kabul ederseniz ekiplerimizi oluşturur başlarız, eğer kabul etmeseniz gerekçesiyle bize bildirmenizi isteriz.”

**

**

BUNDAN ALA TEKLİF Mİ OLUR?..

Değerli Okurlar, Vali Hulusi Şahin’in sözlerini tekrar tekrar okuduktan sonra, ‘bundan ala teklif mi olur?’ diyorum.

Şu korona süreci bitsin, bu yakınlarda kesinlikle taziye evleri açılmasın ve evlerde taziye yapanlardan da hesap sorulsun görüşümü belirttikten sonra, hayat normale döndüğünde Vali Şahin’in sözlerinin pratik bulması için çaba gösterelim derim…

Hiçbir taziye evi yöneticisinin bu teklife karşı çıkacağına kesinlikle inanmıyorum. Ancak bunun mali kaynağının nasıl karşılanacağı konusu bir sıkıntı olarak belediyelerin karşısına çıkabilir.

Sayın Şahin, yemeğine kadar tüm sorumluluğu belediye olarak üstlenmeye hazır olduklarını ifade ediyor.

Taziyeler ve taziye evleri her zaman ilgili olduğum bir meseledir. O nedenle yarın ki yazımda da bu konuyu işlemek ve geçmişte verdiğim mücadele hakkında hafızaları tazelendirmek, yeni okurlarımı bilgilendirmek isterim.

Devamı yarın