Batman’ın yeni Valisi Hulusi Şahin, bugün göreve başladı. Yeni Valimiz uzunca bir süre ‘hayırlı olsun’ ziyaretleriyle meşgul edilecek gibi görünüyor… Dün akşam Batman’a gelen Vali Şahin, ayağının tozuyla geldiği şehirde ilk basın toplantısını da gerçekleştirdi…

VALİ ŞAHİN’E BAŞARILAR DİLİYORUZ
Yeni Valimiz Hulusi Şahin, bugün görevine başladı.
Kendilerine başarılar diliyoruz.
Vali Şahin, uzunca bir süre 'hayırlı olsun' ziyaretleriyle meşgul edilecek gibi görünüyor.
Bizde adettendir, gelene mutlaka ‘hoş geldiniz’ ziyaretine gidilir.
Vali Şahin’e mutlaka maiyetindekiler ilin sorunlarıyla ilgili bir dosya sunacaklardır.
Biz de kendi bakış açımızla şehrin sorunlarına ve çözüme yönelik bir dosya hazırladık...
Vali Bey'in dikkatine sunuyoruz…

KANAYAN YARA İLUH: Batman’da eski yapılaşmanın göbeğinde bulunan İluh deresinin etrafındaki yapıların çoğu 2006 sel felaketiyle yorulmuş ve yıkılmaya hazır binalardan oluşan bir bölge. Dere çevresinin geniş kapsamlı bir kentsel dönüşüm projesi kapsamına alınması gerekmekte. Şehrin önemli ve çözüme kavuşturulması gereken sorunlarından biri.


İSTİHDAM SORUNU: Batman, istihdam sorunu yaşayan illerden biridir.
60 ve 70’lı yıllarda Türkiye’de ‘işsiz kent’ olarak bilinen Batman, petrol sektörlerinin küçülmesiyle nüfusuna göre bölgede işsizlikte ilk üç sırada yer alıyor. Çözüm için özel istihdam politikaları geliştirilmeli, işsiz gençler mesleki eğitimlere tabi tutularak iş sahibi yapılmalıdır. Düşük maliyetli istihdam imkanları (çağrı merkezleri gibi) araştırılmalı, bu tür projeler desteklenmelidir.


ULAŞIMDAKİ KARMAŞA: Batman, şehir merkezindeki ulaşımda bir karmaşa yaşıyor. Bunun çözümü hafif raylı sistem, yeni yollar ve şehir içindeki yolların akışıyla mümkündür. Kuzey çevre yolu ile Batı Raman merkez kampus alanını çıkmaz sokaktan kurtaracak Batman-Mardin yeni yol güzergahı projesi de hayata geçirilmelidir.
 

EĞİTİMDEKİ BAŞARI ÇITASI: Batman ÖSYS ve LYS'de hiç de hak etmediği sıralarda bulunuyor. Başarıyı arttırmak için ortaya konan projeler yetersiz. Okul müdürleri ve öğretmenlerin motivasyonu eksik. Tek düze eğitim veren meslek liselerinde çağın ihtiyaçlarına uygun bölümler açılmalıdır. Bunun yanında Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi, İletişim Lisesi gibi branş lise sayısı artmalı.
 

YENİ HASTANE ŞART: Batman nüfus başına düşen hasta yatak sayısı bakımından çok gerilerde kaldı. Hükümetin sağlık yatırımları ve bu alandaki düzenlemelerinden ne yazık ki yeterince yararlanamamıştır. Hasankeyf’in yeni yerleşim birimindeki 50 yatak kapasiteli hastane hızlı bir şekilde açılmalı. Batman Üniversitesi bünyesinde Tıp Fakültesi kurulmalı. Bölgede ‘Sağlık Üssü’ olarak bilinen Batman’a daha önce yapılması kararlaştırılan ve Güney Raman çevre yolunda arsası hazır 500 yatak kapasiteli yeni hastanenin temeli atılmalıdır. Mevcut 350 yatak kapasiteli hastane yılda 2.5 milyon hastayı artık kaldıramıyor.
 

BATMANLILIK RUHUNUN OLMAMASI: Ne yazık ki Batman’da yaşayanların bu kente karşı bir aidiyet duygusu gelişmemiştir. 70 yıl önce dedeleri bu kente yerleşenler bile sorduğunuzda kendilerini dedesinin geldiği yöreden görmektedir. Batmanlılık ruhunun geliştirilmesi ve büyütülmesi için yerel yönetimlerle birlikte ortak projeler üretilmelidir.
 

RAFİNERİ, BATMAN ÜNİVERSİTESİ’NDEN UZAK: Petrol şehri Batman’ın ilk bacasız tesisi olan TÜPRAŞ Batman Rafinerisi, özelleştirildikten sonra Batman Üniversitesinin rafineri ve petrokimya bölümüne tank bağışı dışında hiçbir desteği olmadı. Batman Üniversitesi’nin petrokimya bölümünün gelişmesine TÜPRAŞ Batman Rafinerisinin yeni bir projesi yansımadı. TÜPRAŞ, daha çok büyük illerdeki Üniversitelerin öğrencilere istihdam alanı sağlıyor.
 

TURİZM POTANSİYELİ DEĞERLENDİRİLMELİ: Batman’ın ilçelerinin tarihi dokusu ve akarsuları zengin bir turizm potansiyeline sahip. Bir de komşu ülkelerden gelenler ‘Sağlık’ turizmine aday şehirdir.  Ancak yeterli konaklama merkezi yok. Batman’ın 5 yıldızlı oteli de yok. Kültür-Turizm İl Müdürlüğü de son yıllarda kentin turizm zenginliklerinin tanıtımı ağırlık veriyor. Kentin bu zenginliklerinin öne çıkartılarak tanıtımı şarttır.
 

TARIM VE HAYVANCILIĞA DESTEK ŞART: Batman iklimi ve verimli topraklarıyla tarım ve hayvancılık açısından en ideal bölgelerden biridir. Modern tarım teknikleri ve hayvancılıktaki modern yöntemler Batman halkının refaha ulaşmasını da sağlayacaktır. Tütüne alternatif ürünler çilek gibi ürünler artırılmalı ve mutlaka desteklenmelidir. Batman refaha tarım ve hayvancılık destekleriyle ulaşabilir.
 

KOORDİNASYONSUZLUK: Bu kentin en önemli sorunlarından biri de kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonsuzluktur. Kenti geleceğe taşıyacak vizyona sahip bir lidere ihtiyaç vardır. Şehirdeki tüm güçlerin koordinasyonunu sağlayacak olan Vali’dir. Yeni Valimiz Hulusi Şahin’in şehrin lideri olması, bu şehrin sorunlarının çözümünü kolaylaştıracaktır…