Unutkanlık; ileri yaşın doğal bir sonucu olarak düşünülse de, aslında 65 yaş üzerinde en sık görülen bunama nedeni olan Alzheimer hastalığının ilk uyarılarından biri de olabiliyor. Türkiye’de yaklaşık 600 binin üzerinde Alzheimer hastası olduğu belirtiliyor.
Alzheimer hastalığının belirtileri ve tedavileri hakkında bilgiler veren Medicana Sivas Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Yaşar Alpaslan, hastalıkta erken teşhisin çok önemli olduğunu söyledi.
Unutkanlığın her yaş grubunda ortaya çıkabileceğine değinen Alpaslan, “Bu durumun genellikle sebebi dikkat bozukluğudur ya da günlük koşuşturmalara bağlıdır ve bir hastalığa işaret etmez. Unutkanlığın hastalığın bir parçası olan demans, kazanılmış zihinsel yetilerin sonradan bireyin günlük yaşam aktivitelerini etkileyecek derecede bozulduğu bir grup hastalığı kapsar. Demanslar ilk olarak beyin hücrelerinin yaşlanma ve ölümü ile giden ‘nörodejeneratif hastalıklar’ dediğimiz hastalıklar bünyesinde gelişir. Bunun dışında, çoklu beyin damar tıkanıklıklarından kronik infeksiyonlara kadar pek çok hastalıkta zihinsel yetilerde bozukluk olaya eşlik edebilir. Nörodejeneratif demanslar içerisinde en sık görülen Alzheimer hastalığıdır. Başlangıç yaşı 40-90 arasındadır. Sıklıkla 65 yaş üzerinde görülür. Hastalığın ilk başlangıç yakınmaları, beyinde sinir-hücre hasar ve ölümünün başladığı bölge ile ilişkilidir” dedi. (İHA)