*Yaprakların sararıp döküldüğü mevsimdeyiz. Sonbahar kapıda. Dört mevsimi eskisi gibi görmüyoruz. Şimdilerde önümüzde yaz ve kış mevsimi duruyor. Son yılların en büyük doğa felaketini 13 yıl önce yaşamıştık. O felaketin neredeyse yıl dönümünü bile unuttuk…

*Batman’ın sağlık yatırımında gerilemesini önleyecek yeni hastane ve Araştırma-İhtisas Hastanesi için olumlu gelişmeler var. Sağlık yatırımlarında Batman’ın kaybedecek bir dakikası bile yok…

O FELAKETİ HATIRLADIKÇA…

Bu ayın sonunda sel felaketinin üzerinden 13 yıl geçecek.

Yıllardır istinasız her yılın Ekim ayında o felakete dikkat çekiyor, hem kayıplarımızı anıyor, hem de yetkilileri uyarmaya çalışıyoruz.

Önceki gün de o felaketin bir değerlendirmesini okurlarımızla paylaşmıştık.

Yine bilgisayarın başına oturduğumda çok şey yazasım vardı ki.

Sel felaketindeki o gece gözümün önüne geldi.

Sonra yazacaklarımın çoğu uçup gitti.

Her zaman hatırlatıyoruz:

“Allah bize bir daha o günleri yaşatmasın…”

Son yılların en büyük doğa afetinin 13’üncü yılı olması nedeniyle şehirde ne bir panel ne de bir sempozyum düzenlendi.

Nedense biz böyle günleri hep unuturuz…

SAĞLIK YATIRIMLARINI ÖNEMSEMEK

Batman’ın sağlık yatırımları açısından sonuncu sıralarda olduğunu söylüyoruz.

İddia ediyoruz; eğer 6 yıl öncesinin etkili ve yetkilileri, bu konuda üzerlerine düşeni yapmış olsalardı ya da anlayış birliği içinde hareket etselerdi, bu yatırım çoktan gerçekleşmiş olurdu.

385 Yatak kapasiteli yeni Kadın-Doğum Hastalıkları Hastanesi’nin bitime doğru hız kazanmasına seviniyoruz.

Önceki gün bir okurumuz telefonun ucundaydı:

“Kanser hastamı iki günde bir Diyarbakır’a götürmekten yoruldum. Daha önce Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde bu alanda uzman vardı, doktorun tayini başka İl’e çıkınca hastamızı Diyarbakır’a götürüyoruz. Bölge Devlet Hastanesi’ne bu alanda yeni uzman atamasını bekliyoruz.”

Batman’ın yeni sağlık yatırımlarına ne kadar gereksinim duyduğunu bu mesajdan okumak mümkün.

Son aylarda gerek Vali Hulusi Şahin gerekse de Milletvekili Ziver Özdemir’in, Bölge Devlet Hastanesi ile Kadın-Doğum Hastanesi’nin ‘Araştırma-İhtisas Hastanesi’ çatısı altında entegre bir şekilde çalışmasına yönelik proje her geçen gün olgunlaşıyor.

Batman Bölge Devlet Hastanesi tam dolulukla çalışıyor.

Hatta kapasitesinin üzerinde hasta bakıyor.

Yılda neredeyse 2.5 milyon hasta kabul eden Batman’ın bu sağlık kuruluşuna elbette alternatif bir hastanenin yapılması kaçınılmazdır.

Batman’ın yeni hastanesi için de olumlu bazı gelişmeleri hafta içinde sizlerle paylaşmıştık.

Evet, sağlık yatırımlarında Batman’ın kaybedecek bir dakikası bile yok…

ÇAYÜSTÜ’NDE MODERN KONUTLAR

Yıllarca Dicle nehrine komşu olan 150 yıllık Çayüstü (Beda) köyündeki mağaralarda yaşayanlar,  modern konutlarına kavuşmanın sevincini yaşıyor. Mağaraya veda edip konutlara yerleşen aileler mutlu ama bir o kadar da hüzünlü.

6 Dönemdir Çayüstü köyünde Muhtarlık yapan Mesut Ekinci’nin konuğuyduk.

Tam üç kuşağın yaşamı mağarada sürmüştü.

Dicle nehrine yıllarca komşuluk yapan o köy, şimdilerde Batman kent merkezinin 13 kilometre yakınlaştı.

Yeni yerleşim birimi, Batı Raman Dağı’ndaki petrol sahalarıyla iç içe.

Daha önce ‘kuş uçmaz kervan geçmez’ eski yerleşim birimine veda eden Çayüstü köyü sakinleri, yeni bir yaşama ‘merhaba’ demişti.

Köy sakinlerinden 65 yaşındaki Mahmut Ekinci, yıllarının geçtiği mağaradaki çile dolu yaşamı unutmayacağını anlatıyordu: “Dicle nehrine sıfır sayılacak mağarada doğdum. Hayatım orada geçti. Ilısu Barajı altında kalacak köyümüze veda ediyoruz. Modern evlere kavuşuyoruz diye mutluyuz ama bir o kadar da buruğuz. Çünkü çocuk ve gençlik anılarımız orada. 150 yıllık köyü unutmamız mümkün mü? Lamba ve fanus ışıklarıyla mağaralar aydınlatılıyordu. Yol yoktu, yaşam çileliydi fakat ömrümüz orada geçti. Rüyalarımızdaki köyümüzü özleyeceğiz…”

Kısacası köylüler, yeni yerleşim birimindeki modern konutlarda mutlu ama yaşlılar, doğup büyüdükleri yerleri kolay kolay belleğinden silip atmıyor.

Eskiler, geçmişe hep ahde-vefayı unutmuyor.

Kalın sağlıcakla…