**Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, hayal edilen Batman Üniversitesi için yerel medya ve STK’ları iki gün süreyle dinledi.  Görev süresi içerisinde öğrenci sayısını 15 binden 30.000’e çıkarmayı planlayan Rektör Durmuş’un, Batman’ın ilçelerine kazandırılacak Meslek Yüksek Okulları için de nabız yokluyor.

** Büyük bölümü TPİC’e devredilen TP’nin Site alanının merkez Üniversite kampus alanına dönüştürülmesinin Batman Üniversitesi'nin küçük ODTÜ’ye dönüştüreceğinin altını da çizen Rektör Prof. Dr. Durmuş; “Böyle bir proje gerçekleşirse Üniversitemiz hayal edilen bir kampüse kavuşmuş olur” diyor.

 

NEDEN OLMASIN?
Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, yeni eğitim-öğretim sezonu öncesinde bazı projeleri hayata geçirebilmek için kamuoyundan STK temsilcilerine, sade esnaftan yerel basına dek herkesten görüş alıyor, nabız yokluyor. 

Aşırı sıcaklar birçok yöneticiyi bu sezon erken tatile çıkarmış gibi ama Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, görevinin başında.
Öğrenci odaklı bir çok projeyi hayata geçirmeye çalışan Durmuş, geçmişi konuşmuyor, geleceği anlatıyor.
Bu Üniversite’de eksik olan ne?
35-40 Yıl önce merkez kampus alanındaki prefabrik konutlar yıkılacak, yerine modern binalar yapılacak.
İki gündür yerel medya ve STK temsilcilerini ağırlayan Rektör Durmuş, Batman’ın ilçelerine kazandırılacak Meslek Yüksek Okulları için de görüş alıyor.
STK temsilcileri ve yerel medya temsilcileri ‘hayal’ edilen Batman Üniversitesi için görüşünü açık bir şekilde dillendiriyor.
Evet, Batman Üniversitesi neden hedef büyütmesin? Neden bu şehirle birlikte Üniversite’ye kavuşan Karabük ve Düzce gibi bu şehrin Tıp Fakültesi olmasın?

MARKA ŞEHİRLER BAŞARIYOR
2007 Yılında Batman’la birlikte Üniversiteye kavuşan Karabük’te öğrenci sayısı 50 bini geçti.
Bu küçük şehri ayakta tutan kuşkusuz Üniversitedir. Bu şehrin Üniversitesine bir de Tıp Fakültesi kazandırıldı.
Sadece Karabük değil, nüfusu Batman’ın üçte biri olmayan Düzce Üniversitesi de Tıp Fakültesini bünyesine katmayı başardı. Çok uzağa gitmeye gerek yok.
Adıyaman Üniversitesi, Malatya ve Şanlıurfa’ya yakın olmasına rağmen Tıp Fakültesine kavuştu.
Peki bu illerin başardığını biz niye başaramıyoruz?
Bu şehrin eksikliklerin giderilmesine yönelik neden etkili ve yetkililer, bu işlere müdahil olmuyor.
Bu şehir yatırımlardan nasibini almayacak mı?
Hiç mi bu şehrin başkentte ağırlığı yok?
Lobimiz neden yok?
Bu şehrin sorunlarının çözümü nedense zaman alıyor.
Oturmuş şehirler ile aramızda uçurum var.

HEDEF; YENİ FAKÜLTELER
Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş’u önceki akşam dinlerken umutlandık. Çünkü Batman için güzel projeleri var.
TP sitesinin Üniversite Merkez kampus alanına dönüştürülmesi önerisine sıcak bakan Prof. Dr. Durmuş’un verdiği mesaj anlamlı.
Bakın neler anlatıyor Rektör Prof. Dr. Durmuş;
“Batman her yönüyle cazip bir şehir. 15 Bin öğrenci sayımızı 4 yılda 30 bine çıkarmayı planlıyoruz. Ayrıca eğitimde kalite çıtasını da yükselteceğiz. Bu şehre yöredeki öğrencilerin yanı sıra yabancı öğrencileri de çekeceğiz. Üniversitemizde Tıp, Hukuk, Eczacılık ve Diş Hekimliği Fakültelerini de açmak istiyoruz. Batman bu Fakülteleri hak ediyor. Bize yakın iller Elazığ ve Mardin merkez nüfuslarını geçmiş durumdayız ama maalesef bu önemli Fakültelerden yoksunuz.”
Rektör Prof. Dr. Durmuş, tekno kent projesinden ilçelere açılacak Meslek Yüksek Okul bölümlerine kadar tek tek Üniversitenin yapabileceği projeleri yerel medya ve STK temsilcileriyle paylaştı.
Hasankeyf’teki turizm otelcilik fakültesi, Gercüş Adalet Meslek Yüksekokulu, Sason, Beşiri ve Kozluk ilçesindeki 2 yıllık Meslek Yüksekokuluna yönelik projelerle Batman Üniversitesinin yeni bir dönemin hazırlığında olduğuna   dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Durmuş, bu süreçte herkesten destek istiyor.

TP SİTESİ NE OLACAK?
Türkiye Petrollerinin Sitesi ne olacak?
Son günlerde farklı görüşler ortaya atılıyor.
TP Sitesi’nin Batman Üniversitesi merkez kampus alanına dönüştürülmesi teklifine herkes sıcak bakıyor.
Üniversiteden STK temsilcilerine, siyasilerden yerel medyaya dek herkesin önerisi TP Sitesi’nin ‘merkez Üniversite kampus alanına’ dönüştürülmesidir.
Fakat henüz TP-TPİC statüsünün netleşmediğini Petrol-İş Sendikası Örgütlenme Genel Sekreteri Mustafa Tekik, anlatıyor;
“Türkiye’de petrolü var eden Raman ve Batman’ı bir çırpıda unutamayız. Batman’ı bugünlere getiren o tesisleri sahiplenmeliyiz.  TPİC’nin bir kamu haline dönüştürülmesi tek talebimizdir. TPİC, tıpkı Karayolları ve Botaş gibi bir kamu kurumuna dönüştürülürse o tesisler tekrar petrolün adresi olur. Bu konuda mesafe kat ettiğimize inanıyoruz.”
Bu da Tekik’in görüşü ama Dicle nehri kıyısındaki Batman Üniversitesinin merkez kampusu, TP sitesiyle takas edilirse; yine kazanan Batman olur, petrol sektörü olur.
Bu işin kaybedeni olmaz.
Bir takas, Batman’ı uçurur.
Neden Dicle kıyısındaki kampus ile TP sitesi takas olmasın?
Petrol’de yok olmasın, Üniversitede büyüsün...