Üniversite öğrenimini çok önemseyen, gençlerimizin okumaları, yüksek tahsil yapmaları için gönüllü olarak çabalayan biriyim.

Batman Üniversitesi ile de çok ilgiliyim.

1990 yılından beri günlük yazılarımla hep toplumun karşısında oldum.

Batman’a üniversite kazandırılması için 1990’lı yıllarda yazılar yazıyordum.

Yazılarımın dışında bir gönüllü olarak demokratik zeminde faaliyet yürüten sivil toplum örgütünün gönüllüsü olduğumda sanırım 1996 yılıydı.

Batman Üniversitesi’nin kurulması için çalışmalar yürüten bir sivil toplum kuruluşunun gönüllüsü olarak çarşı merkezindeki polis karakolunun yanında imza kampanyasına gönüllü olarak katılmıştım.

Gün boyunca imza toplamıştık.

Halkımız imza kampanyalarına çok yabancıydı. Hele üniversite istediğimizi duyanlar bize gülüyordu…

**

**

Ancak hiçbir zaman yılmadım. Her zaman yazılarımla bu talebi dile getirdim.

İlk fakülteyi (Teknik Eğitim Fakültesi) kentimize kazandırdıklarında ısrarla üniversite diye yazılar yazdım.

Batman’da üniversite için kamuoyu oluşturmaya, gençlerin bu konuda bilinçlendirilmesi için çaba göstermeye devam ederken, ancak 2007 yılında amaç hasıl oldu. Bir Meslek Yüksek Okulumuz, bize üniversite olmanın yolunu açmıştır. Şu bilgi üniversitemiz internet sitesinden: “Batman Üniversitesi 28 Mayıs 2007 tarihinde 5662 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu’nda ve Yükseköğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Ek 88. Maddesi ile kurulmuştur. 1975-1976 Eğitim-Öğretim yılında MEB Yaygın Yükseköğretim Kurumu, Örgün Yükseköğretim Daire Başkanlığı’na bağlı olarak kurulan Batman Meslek Yüksekokulu, 1982 yılında 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Dicle Üniversitesine bağlanmıştır. 2007 yılında Batman Üniversitesi ismini alarak Dicle Üniversitesinde ayrılmış ve İnönü Üniversitesi Rektörü tarafından tedviren yönetilmiştir.”

Görüldüğü gibi bir meslek yüksek okulumuz vardı, üniversite oldu. 9 Eylül 2008 tarihinde resmi olarak bağımsız rektöre kavuştu ve Batman Üniversitesi adını aldı.

Hayırsever işadamımız merhum H.Necat Nasıroğlu, bir fakülteyi kente kazandırma sözünü verdikten sonra başka fakülteler için yazılar yazdım. Yani, bugün üniversitemiz varsa, kolay inşa edilmedi.

**

**

ÖĞRENCİLERİN ULAŞIM SIKINTISI…

Batman Üniversitesinin inşa sürecini de hatırlıyorum.

İlk başta Kire Dağı eteklerinde, bugünkü Organize Sanayi Bölgesi yakınlarında kurulmak istenmişti.

Ancak bazı oyunların döndüğü, bazı çevrelerin üniversite yerinin değiştirilmesi için mücadele verdiğinden söz ediliyordu.

Derken kentten çok uzaktaki, Batı Raman Dağı arkasındaki üniversite yerleşkesi mevcut yer kesinleşti.

Kimse üniversite yeri için topluma, sivil toplum örgütlerine danışma gereği duymadı.

Haliyle kentten çok uzakta kalan üniversitemiz için en önemli sorun ulaşım problemi olmuştur ve olmaya devam etmektedir…

Geçtiğimiz hafta Batı Raman Kampüsünde üniversite öğrencilerimizle çevre ile ilgili sohbetim, söyleşim vardı.

Üniversite yerleşkesine belediye halk otobüsüyle gitmiştim. Çevreye duyarlı bir doçentimizin daveti üzerine yaklaşık bir saat boyunca öğrencilerle çevreyi konuştuk.

Kentin çevre sorunlarını konuşuyorduk, söz ulaşıma geliyordu. Çünkü üniversite öğrencileri, ulaşım sıkıntıları için benden destek bekliyorlardı.

**

**

Söyleşi sonrası ana durakta başka öğrencilerle de sohbet imkanım oldu.

Gelen her otobüs son durağa varmadan tıklım tıklım doluyordu.

Üç otobüsün geçmesini bekleyerek gözlem yaptım

Üniversiteye giden otobüs sayıları artırılmış olmasına rağmen öğrencilerin büyük sıkıntı yaşadıklarını gözlemledim.

Sonra üniversite öğrencilerinin otobüsüyle kente döndüm.

Kuyubaşı çevresindeki çok sayıda lise ile üniversite öğrencilerini taşıyan belediye otobüslerinde büyük izdihama tanık oldum…

Bin bir zorlukla yüksek tahsile giden öğrencilerimizin maddi sıkıntı yaşadıkları bir gerçektir. Özel minibüsler de sürekli hareket halindeydi. Ancak Belediye otobüsleri daha ekonomiktir diye tercih edildiğinden sıkıntı yaşanıyordu. Çünkü otobüsler ihtiyaca cevap vermekten uzaktı.

Yıllar önce üniversiteyi bu kadar uzak yere konumlandıranların izdihamı görmelerini isterdim…

Evet, üniversite öğrencileri özellikle misafirlerimizdir. Dünyanın değişik ülkelerinden gelen elçilerimizdirler.

Öğrencilerin daha rahat bir ulaşım için beklentileri vardır. Beklentilerine olumlu yanıt verilmesine katkı sunmak amacıyla bu yorumu yazdım. Öğrencilerin hislerine ve isteklerine tercüman olmaya çalıştım. Duyarlılığım inşaAllah devam edecektir.