*Bu şehirde toplu ulaşımla ilgili şikayetler bitmiyor. Bu nedenle hemen her seçim arifesi geldi mi Belediye Başkan adayları tramvay projelerinden söz eder. Uygulamaya geldi mi o tramvay projesi de unutulanların listesine girer…

*Belediye Başkanvekilliğini de sürdüren Vali Hulusi Şahin, şu günlerde Batman’ın trafik yoğunluğunun olduğu bölgeleri rahatlatacak yeni yol güzergahlarını açabilmek için çalışmalar yapıyor. Bu şehrin ulaşım sorununa artık neşter vurulmalı…

ULAŞIMDA SIKINTILAR VAR
Kim ne derse desin, Batman’da toplu ulaşımla ilgili büyük sıkıntılar var.

Bir türlü ulaşım sorunu aşılamadı.

Yerel yönetim bir türlü ulaşımda beklenilen projeleri hayata geçirmedi.

Şehirde toplu ulaşımla ilgili şikayetler bitmiyor.

Minibüs ve Halk Otobüsleri sorunu bir yana da yıllar öncesinden ‘Ulaşımda devrim’ niteliğindeki hafif raylı ve tramvay projeleri hiçbir şekilde bu şehrin gündeminden düşmedi.

Özellikle yerel seçimlerde hemen her adayın gündeminde ‘hafif ray’ ya da ‘tramvay’ projesi kamuoyuna sunulan önemli projelerin başını çekiyordu.

Son yıllardaki yerel seçimlerde Belediye Başkan adayları bu projeyi dillerinden düşürmezlerdi.

Tramvay ve hafif raylı projelerden söz edenler, seçildikten sonra o projeyi rafa kaldırdılar hep.

Şimdilerde korona süreci toplu taşımadaki önemi bir kez daha gözler önüne serdi.

Minibüsler sosyal mesafe açısından hiç de uygun değil.

Artık bu korona günlerinin de zorlamasıyla bu şehrin toplu taşıma yönelik yeni çalışmalar yapılması şart.

ÇÖZÜM KAÇINILMAZ
Evet artık bu şehrin sorunlarına köklü çözüm bulunmalı.

Hafif ray, tramvay ve otobüslerin bir birbirleriyle entegre edileceği çok geniş bir ulaşım ağı projesi bu şehir için artık kaçınılmaz hale gelmiştir.

Belki hafif raylı sistem ya da tramvay zaman alabilecek bir projedir. Ancak gerekli kaynak, yerel yönetimin bütçesinden sağlanamayacağı için merkezi hükümetten sağlanmalıdır.

Batman’ın toplu ulaşımda arzu edilen yere gelebilmesi için de hafif raylı sistem bu şehre mutlaka kazandırılmalıdır. Her seçim döneminde bu projeden söz edenler artık bu projeyi hayata geçirebilecek çalışmaları da hayata geçirmeleri gerekiyor.

Yerel yönetimin ulaşımla ilgili yapması gereken düzenlemeler için adım atmalıdır. Bu konuda birikimleri olan diğer şehirlerdeki hafif ray ya da tramvay ulaşım projelerinden yararlanılabilir.

YENİ YOL GÜZERGAHLARI
Batman’ın kronik sorunlarından biri de ulaşımdır…

Şehir içi trafiğini rahatlatacak yeni yol güzergahlarını açmanın zamanı gelip gelmiştir.

Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin, bir süre önce açıkladığı Batman Şehirlerarası Otogarı ile Güney Çevre yolunu bir birine bağlayacak yeni yol güzergahı kronikleşen sorunu da çözüme kavuşturacaktır.

Yine Güney bölgesini Kuzey yönüyle birleştirecek bir yol daha gündemde.

Esentepe ile Havalimanı arasındaki bölgede Batman’ın kuzeyinden gelen araçların Turgut Özal bulvarına girmeden transit geçiş yapabilecek bir bağlantı yolu da şu günlerde gündemde.

Batman Organize Sanayi Bölgesi ile Beşiri yolunu havalimanına bağlayacak Kuzey Çevre yolu da bu kente de kazandırılmalı. Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin, bir yıl gibi bir sürede Batman’a hayat verecek olan bu yeni yol güzergahlarının trafiğe açılması için çalışma içerisinde.

Nüfusu hızla büyüyen bu şehir artık Turgut Özal Bulvarı, 1. ve 2. Caddeyle sınırlı tutulmamalı.

Geçmişte bayram arifelerinde mezarlık ziyaretlerine gidenler, Akyürek hemzemin geçidi ile Balpınar yolu arasında tıkanan araç trafiğinde adeta boğuluyordu.

Özetle; Batman’ın hem gelişimi hem de şehir içi trafiğinin rahatlaması için yeni yol ve bulvarların bir an önce şehre kazandırılması artık kaçınılmaz bir gereksinim.