Uzun süredir kamuoyunu meşgul eden ‘Koronavirüs’ gerçeği nedeniyle toplumun bazı sorunlarının ötelendiğini gözlemliyorum.

Bu köşede kentimizin geleceğini, toplum sağlığını ilgilendiren her sorun dile getirilmektedir. Ancak yerel basınımızda ağırlıklı olarak korona ile ilgili haberler yer aldığından bazı sorunlarımızın yeterince gündem oluşturmadığına inanıyorum.

Batman’ın daha aydınlık ve daha güzel yarınları için hepimize önemli görevler düşmektedir. Kurum ve kuruluşların daha güzel hizmetlerle bu kenti geleceğe taşımaları gerekiyor.

Elbette ki yapıcı, olumlu her çalışmayı takdir etmesini biliriz.

Kim bu kent için taş üstüne taş koysa takdir eder, kendilerine destek vermeyi de görev biliriz.

Son günlerde herkes Koronavirüs salgını ile meşgul olup, korkusunu yaşarken, Dicle EDAŞ’ın sessiz sedasız şekilde Cudi mahallesinde ucube direkler diktiğine tanık olduk…

**

**

HEP ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRDÜLER…

Batman merkez Cudi mahallesi, aslında çağdaş hizmetlerden en az yararlanan semtlerimizden birisidir.

Önceki adı Yavuz Selim olan Cudi mahallesinin genel adı ‘İpragaz’ olarak biliniyor. Petrol mahallesi de halk arasında İpragaz olarak tanınıyor.

Bu semtlere giden minibüslere bindiğinizde, nereye gittiğiniz sorulursa, ‘Mehalle’ demeniz de yeterli.

Yani Cudi/İpragaz olarak bahse konu olan semt yıllarca hep üvey evlat muamelesi görmüştür…

Köyden kente göçler başladığında en çok göç alan, plansız ve programsız büyüyen İpragaz(Cudi) semtinde inanılmaz nüfus yoğunluğu gerçeği söz konusudur.

Yüzlerce Suriyeli ailenin de ikamet ettiği bu semt, kentimizin yoksulluk ve yoksunlukla boğuşan mahallesidir…

Beş yüz kez insani yardım dağıttığım ama her zaman karıştırdığım daracık sokakları, köhnemiş yapıları, evleri ve yeşil alandan mahrumiyetiyle dikkat çeken İpragaz mahallesi gerçeği açıktır…

Belediye hizmetlerinden de en az yararlanan semtlerimizin başında genel olarak İpragaz gelmektedir.

Bu semt sakinlerinin ağırlıklı olarak oy verdiği siyasi partiler yerel yönetimde kaç kez ve uzun yıllar iktidar olmalarına karşın mahalleyi gözetmemiş ve açıkça ihmal etmişlerdir…

**

**

Bu semtimiz TÜPRAŞ Rafinerisi’nin dibindedir. Petrolofisi, BOTAŞ, TPAO ve TÜPRAŞ gibi petrolle ilgili sektörlerin dibinde olan bu semtimiz sakinleri çok uzun yıllar boyunca kelimenin tam anlamıyla ‘Zehir’ solumuşlardır…

Çünkü TÜPRAŞ Rafinerisi günlük 220 ton kapasiteli çalışırken en kötü yakıtları yıllarca arıtmasız kullanmıştır.

Kalitesiz fuel oil ve rezidyum yakıtını kullanıp arıtmasız doğaya salan rafineri gerçeğini yıllarca yazdığımı bilirsiniz. Ayrıca TÜPRAŞ Rafinerisi’nin İpragaz kapısında kitlesel protesto eylemlerini gerçekleştiren çevreci aktivistlerden birisiydim.

TÜPRAŞ, yıllar sonra özelleşince yakıtlarını değiştirdi, online izlenmeye alındı ve derken doğalgaza geçiş yaptı.

Bütün bu süreçte o semt sakinleri kanserojen gazları solumaya devam ettiler…

Ayrıca semte adını veren ‘İpragaz Dolum Tesisi’ni de hatırlatmak isterim. Şelmo doğalgaz tesisindeki patlama ardından İpragaz Dolum Tesisi’nin kent dışına taşınması için çalışmalara start verilecekti.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin çevre raporunda yer alan İpragaz Dolum Tesisi’nin kent ve mahalleler için büyük tehdit olduğunu belirterek sorunu Batman Kent Konseyi’ne ben taşımıştım. Kent Konseyi Çevre Sağlık Başkanı olarak gündem önerim kabul olmuş, oluşturulan komisyon sözcüsü olarak genel Sekreterimiz ve üyelerimizle birlikte tesisi ziyaret edip dönem müdürü ile görüşmüştük. Tehlikenin çok büyük olduğunu belirten Müdürün sözleri üzerine Batman Kent Konseyi’nin oy birliği ile aldığı kararla İpragaz Dolum Tesisi’nin taşınması istenmişti.

**

**

Dolum Tesisinin yerine dönemin kent konseyi yürütme kurulu üyesi olan İl Milli Eğitim Müdürü Şerif Akboğa, eğitim yuvasının yapılmasını isteyince, “Bu semt sakinleri yıllardır zehir soluyorlar. Okul her yerde yapılabilir, burası yıllardır mücadelesini verdiğimiz yeşil alan olmalı” diyerek karşı çıkmıştım.

İpragaz Dolum Sahası yerinde hizmete açılan Salih Özdemir Parkı’nın o semt için ne kadar önemli bir alan olduğunu herkes görüyor.

Çok uzattım, biliyorum. İpragaz/Cudi semti son günlerde ucube direklerle Batman kamuoyunun gündemine girdi. Dicle EDAŞ, hangi akla hizmettir bilinmez o semtte ucube direkler dikiyor.

Mahalle muhtarı, semt sakinleri günlerdir seslerini duyurmaya çalışıp, bir yetkilinin kendilerine cevap vermesini istiyorlar. Heyhat elektrik kurumundan ses seda çıkmıyor, susuyorlar…

Elektrik hatlarını, direklerini yer altına çekerek çağdaş bir hizmet vermesi gereken Dicle EDAŞ, daracık sokaklarda, daracık kaldırımlar üzerinde, evlere yapışık direkler dikiyor ve bunun gerekçesini açıklamıyor. Hiçbir semtte görmediğimiz, tanık olmadığımız bu ucube direkleri niçin dikiyorsunuz, yasal dayanağınız nedir? O mahrumiyet yaşayan yoksul vatandaşların işiten kulağı, gören gözü ve konuşan dili olmayı görev biliyorum.

2018 yılında bir toplantıda Dicle EDAŞ Genel Müdürü ve yardımcıları, enerji yatırımı için çabalayacakları sözünü vermişlerdi. Bu yatırım değil, ucube, tehlikeye davetiye çıkaran bir çalışma olarak dikkat çekiyor. Ya gerekçelerini kamuoyuna açıklayacaklar, ya da açıklayacaklar. Aksi olursa bu halkı hiçe saymak demek olarak algılanacaktır. Dicle EDAŞ’ın yetkililerinin bu yazıma verecekleri cevap olursa, köşem açıklamalarına açık olacaktır.