**2020’nin ilk ayının ikinci haftasını geride bırakıyoruz. Geçen yıldan kalan sorunlar, kaldığı yerden devam ediyor. Bizim kadar okurlar da havalimanındaki az sayıdaki sefer sayısını gündemde tutmaya çalışıyor.

**500 Yataklı hastanenin akıbeti de şehirde en çok konuşulan konulardan. Yeni yatırımın Resmi Gazete’de açıklanacağı dillendiriliyordu, şu sıralar kimseden yeni hastanenin akıbetiyle ilgili ses-seda yok.

“UÇAK SEFRELERİ KANGRENE DÖNÜŞTÜ”
Batmanlılar, uçak seferlerinin eksikliği nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyor.

Seferlerinin yetersizliği nedeniyle Batmanlıların büyük bölümü Diyarbakır’dan hava ulaşımını sağlayabiliyor.

Sık sık gündeme getirdiğimiz bu sorunla ilgili okurlarımız da duyarlı.

Okurlarımızdan Abdulkadir Aslan’ın uçak seferleriyle ilgili sorunları içeren mailini sizlerle paylaşıyoruz;

“Arif Arslan bey iyi günler. Batman’ın havayolu ulaşımı tam bir kangrene dönüşmüştür. Şu an hali hazırda Batman havalimanından yalnızca 2 noktaya 4 uçuş vardır. Bu 4 uçuşu; 3 İstanbul ve 1 Ankara seferleri oluşturmaktadır. İstanbul uçuşlarının 2’si Türk Hava Yolları yaparken, diğer İstanbul uçuşunu ise Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş yapmaktadır. İstanbul uçuşlarında Türk Hava Yollarına alternatif Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş. uçuşunun olması sebebiyle makul rakamlara uçuş imkanı bulunabilmektedir. Ama ne yazık ki Ankara uçuşu günde 1 adet olup bu uçuş da Anadolu JET firmasının tekelindedir. Yakın zamana kadar 2 Ankara seferi varken bu hatta da makul rakamlara uçuş imkanı bulabiliyorduk. Sefer sayısının bir’e düşmesi ile birlikte Ankara uçuşları inanılmaz fiyatlara ulaşmış durumda. Bugün hemen her hemşerimizin telefonunda uçuş sefer ve sayılarını görebileceğimiz Bilet Satın Alma uygulamaları vardır.”

BİLET FİYATLARI ÇOK PAHALI

Okurumuz Aslan, bilet fiyatlarının yüksekliğinden de yakınıyor:
“2020 Yılı hava yolu boyunca Batman-Ankara yönündeki uçuşların % 90’ı 320,00 TL tutarının üzerindedir. Komşu il Diyarbakır’ın uçuşlarına gıpta ediyor ve özeniyoruz. Nüfus olarak 2 kat hacmimizde olan komşu şehrimiz Diyarbakır’da her gün 4 direkt Ankara uçuşu mevcuttur. Ve yıl boyunca fiyat bandı 190,00 TL bandındadır. Hemşerilerimizden ricam 5 dakikalarını ayırıp 2020 yılının Nisan ayına ait herhangi bir gününe Batman-Ankara ve Diyarbakır-Ankara uçuşlarının karşılaştırmalarıdır. Nisan ayı boyunca Batman-Ankara seferleri her gün bir seferle sınırlı ve 320,00 TL‘nin altında bir fiyat bulunmamaktadır. Diyarbakır-Ankara uçuşu ise her gün 4 sefere sahip ve 190,00 TL‘nin üzerinde hiçbir bilet yoktur. Hepimizin bildiği gibi Ankara havayolu ulaşımı bakımından aktarma merkezidir. Batman’dan İzmir, Antalya, Muğla, Konya, Trabzon ve benzeri şehirlere yolculuk edecek kişilerin tamamı Ankara aktarma noktasını kullanmak zorundadır. Bu sebep ile Ankara sefer sayısının düşük olması aktarma yapılarak uçulabilecek şehir sayısını direkt olarak etkilemektedir. Bu sefer sayısının az olması sonucu aktarma imkanını kısıtlamakta ve mevcut aktarmaları uçuşları ise akıl almaz fiyat seviyelerine çekmektedir. Şehrimizin bürokratlarından Ankara uçuşları konusunda acil bir çözüm bekliyoruz. 10 ay sonrası için alınacak bir Batman-Ankara biletinin 450,00TL olması normal bir durum değildir. Komşu il Diyarbakır’da hemen her gün 4 kat daha fazla uçuşun, Batman’a nazaran % 60 daha uygun bedelle aynı firma tarafından sunuluyor olması ise bariz bir şekilde haksızlıktır.”

500 YATAKLI HASTANE NE OLACAK?
Batman’ın gündeminden inmeyen bir başka sorun ise 500 yataklı hastane yatırımı…

Okurlarımız, uçak seferleri kadar hastane yatırımını da soruyor, sorguluyor.

Geçenlerde bir okurumuz da “500 Yataklı hastane yatırımının yeni yılın ilk aylarında açıklanacağı belirtiliyordu, yatırımın durumu ne?” diye haklı olarak sorular yöneltiyor.

Yılda 2.5 Milyon hastanın kamu hastanelerinden yararlandığı Batman’da 500 yataklı hastane en çok istenen yatırımların başında.

İktidar milletvekilinden diğer bürokratlara kadar il yöneticileri ve siyasiler, yeni yatırım da sürecin Resmi Gazete’ye kaldığını belirtiyordu.

Şehirde ciddi bir kesimin gözü hastane yatırımında.

Türkiye genelinde yeni sağlık yatırımlarıyla ilgili henüz açıklanan resmi bir açıklama yok, ancak Batmanlılar böylesi bir durumda haklı olarak önceliği Batman’a istiyor.

Okurumuz Burhan Gültekin de önemli bir çevre sorununa dikkat çekmiş: “

“Batman Çağdaş’ı yakından takip ediyoruz. Sizlere nacizane fikrim var. Lütfen Batman çayı çevresine bir bakın. Şehrimizin çevresindeki akarsularda elektrikle avlanma sonucu sularımızda bulunan endemik balıkların nesli hızla tükendi. Lütfen biraz çevre sorunlarının üzerinde durun…”

Bu şehrin o kadar birikmiş sorunu var ki, öncelikli sorunlardan maalesef diğer sorunları bazen öteleyebiliyoruz…

Kısacası; Batman’da uçak seferlerinin düşmesi iş dünyasını da etkiliyor, petrol kentinin ulaşımını da… Bir o kadar bu şehrin artık yeni sağlık yatırımına gereksinim duyduğunu hep dillendiriyoruz.

Umarız, bu şehrin kazanımı olan yeni hastane 2020’de kesinleşir.

Kalın sağlıcakla…