Son yıllarda tur operatörlerinin Doğu ve Güneydoğu’daki illere yönelimi var. Bu ilgiyle beraber bölgede birçok ilin ekonomisi turizm sayesinde hareketlilik kazanıyor.

Yerli ve yabancı turistler Doğu illerinin güzellikleriyle büyülenirken, bu iller turizm getirisiyle  adeta şahlanıyor…

Son yıllarda Mardin, Şanlıurfa, Van, Bitlis, Ağrı ve Siirt turizmde epeyce yol aldı…

Peki huzur ortamı, petrolü ve tarihi mekanlarıyla bambaşka bir potansiyeli olan şehrimiz turizmde nerede?

Ne yazık ki birçok alanda olduğu gibi turizmde de gerideyiz.

Batman’ın güzelliklerini ve tarihi mekanlarını yeterli düzeyde tanıtamadık, tanıtamıyoruz.

Bakın, yanı başımızdaki komşu illerde ne güzel gelişmeler yaşanıyor…

Turizmde doğu illeri arasında aslan payını alan illerin başında olan Mardin artık ‘balon turizmi’ ile adından söz ettiriyor. Mardin Valiliği’nin ‘Yükseliyor Mardin’ projesi kapsamında Dara Antik Kenti’nde dev balonların test uçuşlarına bile başlandı. Bu güzel projeyle Mardin mevcut potansiyelinin de üzerine çıkarak turistlerin ilgi odağı olacak.

Sadece Mardin’de bu güzel gelişmeler yaşanmıyor. Yine komşu illerden Siirt için de geçtiğimiz günlerde güzel bir karar çıktı. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Botan Vadisi ‘Milli Park’ ilan edildi. Doğasıyla yerli-yabancı turistleri büyüleyen Botan Vadisi artık hem koruma altında hem de turistleri her zamankinden daha fazla cezbedecek.

Doğrusu iki komşu il’de turizm adına yaşanan gelişmeler bizleri mutlu ettiği kadar da kıskandırdı.

Ne yazık ki birçok alanda artısı olan Batman bu gelişmelerin gerisinde.

Kara altının başkenti Batman, çok uzun bir zamandır ne turizmle ne festivallerle ne de farkındalık yaratacak etkinliklerle anılıyor...

Her ne kadar son zamanlarda bazı fuarlarla bir şeyler yapılmaya çalışılsa da turizmde bir Mardin bir Siirt gibi ismimizi duyuramadık.

Hakkını teslim etmek gerekirse; Batman’ın eski Valisi ve dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala zamanında petrol şehrinin ismi ‘turizmle’ oldukça adından söz ettirmişti. Sayın Ala’nın Hasankeyf mağaralarıyla ilgili demeçleri, Valilik bahçesinde uçurduğu dev balon yaygın basında sıkça yer almıştı. Bir zamanlar Hasankeyf’te gerçekleştirilen ‘turizm haftası’ etkinlikleri de bambaşkaydı. Şimdilerde bu tür etkinlikler ‘salon’ etkinlikleriyle geçiştiriliyor.

Açıkçası turizmin iyi gidebilmesi için birçok etken var. Her ne kadar bu işin başını Valilik ve bağlı olduğu Kültür ve Turizm Müdürlüğü çekse de şehrin dinamiklerinin üzerine düşen onlarca sorumluluk var.

Batman özelinde değerlendirdiğimizde; turizmi canladıracak etkenlerin bir arada olmayışı veya sınırlı kurumlarla bazı projelerin yapılmaya çalışılması birçok eksiği haliyle beraberinde getiriyor.

Yaklaşık 9 aydır Batman’da görev yapan Vali Hulusi Şahin’in turizme yönelik açıklamaları ve son olarak Kozluk ilçesi Oyuktaş köyüne bağlı Yeşilyurt mezrasında 3 bin yıllık tarihi olduğu tahmin edilen Erzen Antik Kenti ve birçok hastalığı şifa olduğu düşünülen balıklı gölle ilgili çalışmaları sevindirici de olsa Batman, bir türlü turizmde istediği sıçramayı yapamıyor.

Yukarıda da belirttiğim gibi bunun birçok nedeni var ama bu sıçramada tetikleyici unsur olan kurumlarımızın da sorumlulukları var.

Bu kurumların başında da kuşkusuz Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü var.

Bu kurum süreç içerisinde iyi şeyler yapsa da son yıllarda hep farklı tartışmaların odağında oldu. Proje üreten kurum olması gerekirken ‘günü kurtarma’ çalışmalarıyla ilerliyor.

Kültür ve Turizm Müdürlükleri, şehirlerin tanıtımında ‘dinamo’ görevi üstlenir. Birçok il’de de bu kurumlar misyonlarını yerine fazlasıyla getiriyor. Fakat bu kurum, ilimizde yeterli düzeyde misyonunu yerine getiriyor mu? Sorgulamak gerek…

İşin ilginci bu denli iş yükü olan böylesi bir kurumda sadece bir yönetici var. Evet yanlış duymadınız koskoca bir kurumda ‘yönetici’ pozisyonunda sadece ‘Müdür’ var…

Müdür yardımcısı yok, şube müdürü yok, sadece müdür var…

Gerçekten de ilginç…

Acaba Türkiye’de müdür yardımcısı ve şube müdürü olmadan yönetilen kaç kurum var?

Mevcut Müdür muhakkak iyi işler de yapmıştır ama iş yükü fazlalığına rağmen bu kurumun tek yöneticiyle ilerlemesi sık karşılaşılan bir durum değil.

Yine bu Müdürlük bünyesinde Müze Müdürlükleri mevcut. Zaman zaman müzede yer alan eserlerimizle övünür, hatta buna yönelik haberler yaparız. Batman merkezinin dışında artık Hasankeyf’in yeni yerleşim biriminde de müzemiz var. Oldukça donanımlı ve kıymetli eserlerin olduğu bu müzemizi acaba kaç kişi biliyor?

Geçenlerde misafir olduğum bir otelde yerli bir turistin resepsiyondaki görevliye ‘Batman’da müze var mı?’ sorusuna görevlilinin cevap verememesi üzerine devreye girerek iki müzemizin olduğunu belirtince bir kez daha tanıtımda ne kadar geride olduğumuzu kanıksadım.

Bu şehrin müze müdürleri, müzelerin tanıtımı için ne tür çalışmalar yapıyor acaba? Müzelerimiz yılda kaç ziyaretçi ağırlıyor? Bu sorunların yanıtını merak ediyorum doğrusu. Basına yönelik hiçbir açıklamaları ve çalışmaları olmadığı için soruyorum. Varsa biz de öğrenip, Batman’ın müzelerini tanıtalım.

Özetle; Batman, turizmde iyi gitmiyor… Tanıtımda, projelerde ve farkındalık yaratacak çalışmalarda geride kalıyoruz. Tartışmaların gölgesinde de olsa artık göleti olan, 7 tarihi eserin taşındığı yeni bir Hasankeyf var. Eskisini ne korumayı başardık ne de tanıta bildik. Umarım yeni Hasankeyf ile Batman’ı tanıtırız.