Değerli Okurlar, Batman TÜPRAŞ Rafinerisi bu kentin en önemli kuruluşu/tesisidir.

Raman Dağı’nda petrol’ün bulunmasından sonra geçen zaman sürecinde bu kuruluş sayesinde binlerce insanımız ekmek yemiştir.

Zarar eden bir kuruluş olmamasına karşın TÜPRAŞ Batman Rafinerisi yıllar önce kapladığı verimli arazileriyle birlikte satıldı, yani özelleştirildi.

O süreçte radikal yazılar yazarak rafinerimizi sahipleniyordum, bugün sahiplendiğim gibi...

Tüm gelirleri ülkedeki tüyü bitmemiş yetimlerin hakkının bulunduğu bütçeye aktarılırken, özelleştirildi.

Özelleştirmenin hemen ardından yapılan açıklamaları hatırlayacaksınız; TÜPRAŞ zarar etmedi. Yıllık kazancı hakkında haberler basında yer almıştı.

2005 yılının sonunda özelleştirilen Rafinerinin 2010 yılına kadar kendini amorti ettiğine dair bilgileri takdirlerinize sunabilirim. Ancak konumuz olmadığından esas mevzuya geliyorum.

**

**

RAFİNERİDEKİ PATLAMA HALKIN GÜNDEMİNDE…

4 Aralık 2019 günü Batman TÜPRAŞ Rafinerisinde şiddetli bir patlama yaşanıyor. O patlamayı duymadım ancak tüm yerel basınımız yazdı.

Rafinerideki her patlama bu kent sakinlerinin çoğunu tedirgin eder. Çünkü devasa yakıt tankları ile büyük tehlikeler barındıran bir stratejik tesistir…

Patlamanın hemen ardından kamuoyunda söylenti yayıldı, sosyal medyada söylentiler ete kemiğe büründürüldü ve haber yapıldı…

TÜPRAŞ’a Droneli bombalı saldırı yapıldığı ileri sürüldü…

Sonra bunu maket uçakla yapılmış bombalı saldırı haberi olarak okuduk…

Sayısız kişinin soruları üzerine o konuda sosyal medyada görüş beyan ettim. Halkın endişeye kapılmaması gerektiğini, doğru bilginin resmi açıklama ile kamuoyuna verileceği görüşünü savundum..

Ancak büyük endişelere rağmen Valilik ve Güvenlik tarafından bir türlü kamuoyuna açıklama yapılmadı. Hala bugün itibariyle de açıklama yapılmadığından, kamuoyunun endişeleri üzerine bu konuda bir yorum yapma gereği duydum.

**

**

Yerel basınımızın haberlerinde drone ve maket uçak bilgileri yer alırken, ulusal/yaygın medyada henhangi bir bombalı saldırı haberlerine ulaşamadım.

Google arama motorunda TÜPRAŞ’taki patlama ile ilgili bilgi talebinizde tüm haberlerde sadece bilinmeyen bir nedenle patlama yaşandığı haberlerine ulaşıyorsunuz.

Misal olarak Yeni Şafak Gazetesi’nin haberini, diğerlerinin ise link bilgisini takdirlerinize sunmak istiyorum: “Batman’da Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş’nin (TÜPRAŞ) yağ ünitesi çatısında patlama meydana geldi. Yavuz Selim Mahallesi’ndeki TÜPRAŞ içerisindeki kızgın yağ ünitesi çatısında henüz belirlenemeyen bir nedenle patlama meydana geldi. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ve 112 Acil Sağlık ekibi ile polis sevk edildi. Ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı patlamanın nedeni araştırılıyor.”

https://www.google.com/search?q=Batman+T%C3%9CPRA%C5%9E+Rafinerisinde+patlama&rlz=1C1OKWM_trTR864TR864&oq=Batman+T%C3%9CPRA%C5%9E+Rafinerisinde+patlama&aqs=chrome..69i57j69i64.10327j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Yerel basında sağlıklı kesin, teyit edilmiş bilgiler yer alınmadığını görünce, sosyal medyada şu görüşlerimi paylaştım: ‘Batman TÜPRAŞ Rafinerisinde dün gece yaşanan patlama hakkında neden resmi bir açıklama yapılmadı ve kamuoyu aydınlatılmadı? Tahminime göre sağlıklı kesin doğru bilgiye ulaşılması için delillerin toplanmasından sonra açıklama yapılacak. Ancak halk çok endişeli. Yüz binlerce Batmanlının merak ve endişe ettiği bir patlama hakkında yerel basınımızda çıkan haberlerde resmi bir açıklamaya ulaşamadım. Bugün çıkan haberlerde drone ve maket uçak ifadelerinin kullanıldığını gözlemledim. Hangi bilgi doğru? Maket uçak veya drone parçalarının menşei nedir? Halk, resmi açıklama bekliyordu. Rafineri'ye yönelik drone veya maket uçakla bile olsa bir bombalı saldırı, tüm Batman halkının can ve mal güvenliğine yönelik alçakça bir saldırıdır. Rafineri stratejik bir kuruluştur, çok iyi korunmalıdır. Çakmak çakmanın yasak olduğu bir yerde bomba patlatabilecekler ancak insanlıktan çıkmış canavarlar olabilir. 30 yıllık çatışmalı süreçte kimse Rafineriye yönelik bir saldırı gerçekleştirmedi. DEAŞ'tan beklenir dersem, bildiğim kadarıyla Suriye'de DEAŞ bile rafinerilere yönelik böylesi saldırılarda bulunmadı. Bunu yapan alçak veya alçakların tespit edilip yakalanması gerekir. Bunun bir drone kazası olmasını dilerim. Dilerim resmi bir açıklama yapılır ve kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesinin önüne geçilir.’

Evet, bu paylaşımımın üzerinden de bir hafta geçti. Hala resmi bir açıklama yapılmadı.

Bu konudaki hassasiyetimin nedenini bu kentin Sayın vali ve Emniyet Müdürümüz başta olmak üzere üst düzey yöneticilerine kısaca ifade etmek isterim. Batman TÜPRAŞ Rafinerisi’nde 2 Haziran 1980 yılında, 00.15’te çok şiddetli bir patlama yaşanmış, kent aydınlanmıştı. Bir kaza sonucu çıkan yangın bir saatten fazla sürerken, kentin her yanında halk birbirlerini uyandırmak için binlerce silah sıkarken, kentten on binlerce insan araçlarıyla kaçmıştı…

Olası başka patlamaların diğer yakıt tanklarını havaya uçuracağı endişesi nedeniyle bu kaçış yaşanmıştı. TÜPRAŞ’tan emekli duyarlı bir dostum gün ve saatini yazdı. Diğer bilgilerin tanığıydım. Her birisi bir gemi büyüklüğünde devasa iki tank parçasının yaratığı tehlike ucuz atlatılmıştı. Rafineri içinden kopan, ihata duvarını parçalayan, demiryoluna zarar veren, taş yığınlarına çarptıktan sonra Şirinevler mahallesinde bir evin üstüne düşerek iki kişinin ölümüne neden olan boş yakıt tankını herkes görüntülüyordu.

O nedenle sorunu önemsiyor ve halktan bana gelen taleplere duyarsız kalmayarak, droneli bir alçakça saldırı olmuşsa, bunu bilelim diyorum. Bu denli önemli, stratejik ve tehlikeli bir kuruluş öyle droneli veya maket uçakların bombalı saldırılarına karşı korumasız mı? Bence kimse böyle basit sanmasın diye düşünüyorum. Ancak sağlıklı bilgilere mi ulaşılamadı ki gerekli bilgilendirmeler yapılmadı? Söylentiler, yalan haberlere mi itibar edelim, yoksa resmi açıklamalara mı?