Yaklaşık 30 yıldır günlük yazılarımla insanı ilgilendiren her konuda değerlendirmelerimle karşınızdayım.

Bu zaman diliminde kentimiz sakinlerinin sağlığını, huzurunu hep savundum, savunmaya devam ediyorum.

Geçen zaman sürecinde TÜPRAŞ ile ilgili sayısız yorumlarım oldu.

Ayrıca doğayı, çevreyi, halk sağlığını savunan bir aktivist olarak gönüllülük temelinde mücadelelerde ön saflarda yer aldım.

Bütün bu çalışmaları bir nevi ibadet gibi görüyorum…

İnsanlara faydalı hizmetlere vesile olmak kadar hayırlı bir hizmet düşünemiyorum.

Bu çalışmalarımın dünyevi karşılığı yok. Zamanımı bu hayırlı işlere ayırmış, ailemi, çocuklarımı ihmal etmiş, maddi olarak da gönüllülük temelindeki çalışmalarım nedeniyle kayıp yaşamışım.

Hiç pişman değilim.

Eşim ve çocuklarımın beni anlaması yeterliydi. Başımı önüme eğecek bir yanlışım olmadığı için onlar da müsterihtir.

**

**

TÜPRAŞ ÇALIŞANLARI BU YAZIMI LÜTFEN OKUSUNLAR…

Değerli Okurlar, toplum sağlığını, çevreyi savunduğum için TÜPRAŞ’ı hep yazmışım. Verdiğim mücadeleyi bilmeyen bazı TÜPRAŞ çalışanlarının hakkımda olumsuz düşüncelere sahip olması nedeniyle bu değerlendirmeyi yapıyorum.

Geçtiğimiz günlerde eskiden mühendis kökenli eğitimci olan, sonra başka bir kuruma geçen bir dostumla karşılaştım. Hal hatır sorarken yanındaki bir TÜPRAŞ çalışanının, “TÜPRAŞ’tan ne istiyorsun?” ifadesiyle karşılaştım.

Aramızda geçen kısa süreli diyalog nedeniyle bu değerlendirmeyi yapıyorum. Uzun yıllardır kentimizde etkili olan pis kokuları araştırmak için TÜBİTAK’tan bir heyet Batman’a gelmiş. Bana tepkili olan TÜPRAŞ çalışanı, TÜBİTAK heyetinin biz Çevrecilerin getirdiğini, davet ettiğini sanıyordu.

Yaklaşık beş dakikalık bilgilendirmem sonucunda düşüncelerinden yüzde yüz döndü, özür dilemekle kalmadı, bana teşekkür etti.

Bu yazımı TÜPRAŞ Rafineri Müdürlüğü bünyesinde çalışan tüm emekçilerin okumasını istiyorum. Lütfen bu yazımı okuyan emekçiler, diğer arkadaşlarını da bilgilendirsinler…

**

**

Rafineri çalışanı emekçi kardeşime ifade ettiğim gibi; bu kentin gelişmesine, büyümesine, insanlarımızın ekmek kazanmalarına vesile olan her kurum gibi TÜPRAŞ’ı da hep önemsedim, önemsiyorum.

TÜPRAŞ karşıtı değilim, kapatılması bir yana rafinerinin modernizasyonu için yıllarca mücadele verdim…

Geçmiş yıllarda günlük 200 ton kalitesiz fuel oil ve hatta rezidyum yakarak bacalarından kentin üzerine zehirli gazlar yayılan rafineriye Kükürt Giderme Ünitesi’nin kazandırılması için çabalamıştım.

Duyarlı çevreci dostlarımla birlikte çeşitli zamanlarda, demokratik tepkilerimizi gösterip, kitlesel basın açıklamaları, eylem ve etkinliklere başvurmamızın nedeni TÜPRAŞ’ı daha iyi bir yere getirmekti. Petrol-İş’in o dönemdeki bazı çalışanları ve yetkililerinin tepkileriyle de karşılaşmıştık.

Oysa ki bizler rafinerinin modernizasyonunu istiyorduk. Bizden sonra Petrol-İş Sendikası aynı talepleri dile getirdi.

TÜPRAŞ Genel Müdürlüğü de hakkımızı teslim etti, olumlu bazı çalışmalara start verildi. Rafineri KOÇ grubuna devredildikten sonra dönemin yeni yetkililerini bilgilendirdik. Bize kapılarını açıp, sorunları dinlediler.

Rafineri alanında yer altına gömülen tehlikeli atıkların üzerine gittim, yazılarımla sorunu gündemde tuttum, hata mı yaptım? Hayır.

Yılların ihmali o gömülü tehlikeli atıkları tamamen temizledikten sonra bizi alana davet ettiler. O atıklar bertaraf tesislerine gönderildi. Yine asbestli bütün maddeleri mevzuatlara göre temizlediler. Yakıt değiştirdiler, çevreye daha fazla önem vermeye başladılar. Biz de kendilerine teşekkür ettik.

**

**

“KİRLİ KOKUYA ARAŞTIRMA”

Pis kokular meselesinde de amacımız halkımızın sağlığıdır. Pis kokuları araştırmak için TÜBİTAK’ı Batman’a ben veya çevreciler davet etmedik. Gazetemizde yer alan ‘Kirli Kokuya Araştırma’ başlıklı habere bakalım: “Son aylarda özellikle geceleri kent merkezinde yaygınlaşan kirli kokuyu araştırmak üzere Batman’a TÜBİTAK’tan 4 kişilik uzman ekip geldi. Ülkenin en eski rafinerisi konumundaki TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin özellikle geceleri kent merkezine kirli hava yaydığı iddiasıyla TÜBİTAK'tan 4 kişilik uzman bir ekip Batman’a geldi. Aralarında akademisyen ve alanında uzmanların da yer aldığı ekibin bir haftadır kent merkezinde farklı yerlerde ölçüm yaptıkları öğrenildi. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü de hava kirliliği iddiasıyla daha önce kent merkezinde ölçüm yapmıştı. Bu kez Ankara’dan gelen TÜBİTAK heyeti, hava kirliliği şikayetleri üzerine ölçüm çalışmalarına başladı. Heyetin bir süre daha Batman'da incelemelerde bulunacağı gelen haberler arasında.”

http://www.batmancagdas.com/gundem/kirli-kokuya-arastirma-2-h65560.html

Bu haber önemli. Edindiğim bilgilere göre Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü pis kokular için önemli çalışmalar yapmış. Kokuların kaynağı TÜPRAŞ çıkmış, ancak bu kurum kabullenmiyormuş. TÜPRAŞ çalışanlarının hakkımdaki olumsuz algıları ve düşüncelerini izale etmem gerektiğinden bir sonraki yazımın da konusu pis kokular olacak.

Devam edecek