Korona nedeniyle uygulanan kimi yasaklar üzerine çok değerlendirmeler yaptığım malumunuzdur.

Pandemi ile mücadele adına bol güneş ve oksijen için gerekli açık alan olan yaylalara, dağlara, ormanlara, sahillere, parklara yasaklar getirilip, kapalı alan olduğu aşikar olan AVM’lere, marketlere serbestlik getiren uygulamaların yanlışlığına dikkat çektiğim her yazımın arkasındayım.

Yine pandemi ile mücadele adına metrobüsler, tramvaylar, otobüsler, uçaklar çalışırken, yoksulların seyahat aracı olan trenler için yasakları da eleştirmiştim.

Çok affedersiniz aynı eşeklik devam ediyor…

Her şey serbest, trenle yolculuk yasak…

Korona denilen illet, ulaşım araçlarında sadece trenle mi bulaşıyor?

Batman-Diyarbakır arasında yoksulların tercih ettiği trenle ulaşım yasağının derhal kaldırılması için bu kentin temel sorunlarının çözümü için doğru dürüst faaliyetlerini görmediğim muhalefetteki 4 Milletvekilimiz ile iktidar Milletvekilimizi duyarlı olmaya, bu yasağın kalkması için ses vermeye, girişimlerde bulunmaya davet ediyor ve konumuzla ilgili oldukça detay da bulunan 11 Kasım 2020 tarihli yazımı kendilerinin ve kamuoyunun bilgisine arz ediyorum:

**

**

Tüm dünyada etkili olan Koronavirüs ile mücadele devam etmektedir. İnsanlık ailesi, gözle görülmeyen bir virüsle mücadele ederken, başta can ve mal kayıpları olmak üzere pek çok cihetle ağır bedeller ödemektedir...

Batman’ımızda da iki kez pik yapan ciddi salgına karşı en büyük fedakarlığı (Ülke genelinde olduğu gibi)sağlık emekçileri vermektedirler ki hepimiz onlara minnet borçluyuz.

Canları pahasına koronaya yakalanan insanlarımızı iyileştirmek, hayatlarını kurtarmak için mücadele eden sağlık emekçilerine destek olmamız bir insanlık vazifesi ve borcudur diye düşünüyorum…

Yasal olarak izin haklarını bile kullanamayan sağlık emekçilerine yardımcı olmamız çok kolaydır; pandemi ile mücadelede kurallara uymak…

Kalabalık ortamlarda maske, sosyal mesafe kurallarına uyup, hijyene dikkat etmemiz ve kendimizi korumamız.

Bunu yaptığımızda virüse yakalananların sayısı azalacak, hastaneler dolup taşmayacak, sağlık emekçileri biraz nefes alırken, aslında sağlığımıza da sahip çıkmış olacağız.

**

**

Değerli Okurlar, pandemi ile mücadele edilen ülkemizde bilindiği gibi aylarca şehirlerarası yolcu taşımaları (uçaklar, otobüsler, minibüsler, trenler, metrobüs, tramvay vs)durdurulmuştu.

Pandemi diyorum da, belki yeni bazı okurlar için bunu açmak istiyorum: “Pandemiler veya pandemik hastalıklar, bir kıta hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara (epidemilere) verilen genel addır.

COVID-19 pandemisi, Aralık 2019'da başlamış, Çin'in Hubei bölgesinin başkenti olan Vuhan kökenli SARS-CoV-2 olarak adlandırılan yeni bir koronavirüsün neden olduğu pandemidir. İlerleyen zamanlarda Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik'te yer alan çeşitli ülkelere yayılmış olan salgın, 11 Mart 2020'de Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edildi.” (Vikipedi)

Evet, görüldüğü gibi korona büyük bir pandemidir.

Şüphesiz ki ulaşımda alınan kararlar salgının önlenmesi, halk sağlığının korunması içindir…

TRENLE ULAŞIM DAHA MI RİSKLİ?..

Ancak yoksul halkımız; uçaklar, otobüsler, minibüsler için kalkan pandemi yasağının, tren seferleri için neden sürdürüldüğünü merak ediyorlar…

Şu kesin bir gerçektir; trenle yolculuk haricindeki tüm ulaşım araçları örneğin şehiriçi minibüsler, tramvaylar, metrobüsler çoktandır hizmet vermeye başladı…

Hızlı tren seferleri dışında ne yazık ki ülke genelinde trenle yolculuk yasağı pandemi nedeniyle devam etmektedir…

Coronavirus'ten (Covid-19) önce vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği tren yolculuğuna şehirlerarası gelen yasak sonrası Batman, Diyarbakır ve Güney Ekspresi tren seferleri de iptal edilmişti. 12 Haziran’da Batman, Diyarbakır ve Güney Ekspresi tren seferlerine başlanması bekleniyordu. Ne yazık ki TCDD Taşımacılık A.Ş. tarafından tren yolcuları için henüz bir açıklama yapılmadı.

Trenle yolculuğu en çok yoksullarımız tercih etmektedir. Çünkü daha ucuz.

Vatandaşlar haklı olarak soruyorlar;

“Neden koronanın merkez üssü olan İstanbul’da metrobüsler, tramvaylar çalışıyor. İl ve ilçeler arası tüm otobüs ve minibüsler hizmet veriyor. Şehiriçi minibüslerde tıka basa yolculuk yapılıyor. Otobüslerde şehirler arası ulaşım serbest, sadece HES kodu isteniyor. Pandemi kurallarına uyularak neden tren yolculuğuna da izin verilmiyor? Tren yolculuğu diğerlerinden daha mı riskli?”

**

**

Doğrusu aklın yolu birdir. Bu düşünceler ve sorulara nasıl cevaplar verilebilir diye TCDD Genel Müdürlüğüne sormak istiyorum.

Trenle yolculuğu çok seven biriyim. Batman-Diyarbakır arasında trenle yolculuğu teşvik ettiğim gibi, demiryolu hizmet ağının geliştirilmesi ve güvenliği için çok yazılarım da olmuştur.

Trenle yolculuk izni de çıkmalıdır diye düşünüyorum. Benim gibi düşünen yığınla insanımız var. Pandemi kurallarına uygun olarak HES kodu ile, maskesiz seyahate yasak getirerek, bu hizmetin verilmesinde yarar vardır. Trendeki kontrol daha iyi sağlanabilir. Kompartımanlarda belli sayıda kişiye izin verilebilir. Ayrıca koltuklar için de birer tanesi boş bırakılarak önlem alınabilir.

Bu hizmetin bir an önce verilmesini isteyen yoksul insanlarımızın haklı taleplerini dillendirdim.

Umarım pandemi sürecini yöneten Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’na bu önerim İlimiz Milletvekileri veya Sağlık Müdürümüz tarafından iletilir. Sağlıkla kalınız.