Kente elektrik hizmeti veren yapıların isimleri sürekli değişiyor. O nedenle yapacağımız değerlendirmelerde isim hatası yapmamız doğal karşılansın.

Yanlış bilmiyorsam devletin özelleştirme hamlesinden sonra bu kentin (ve başka bazı bölge kentlerinin) elektrik dağıtım işleri Dicle EDAŞ tarafından yürütülüyor. Buna DEDAŞ da diyebiliriz.

Tükettiğimiz elektrik için evlerimize gönderilen faturalarda Dicle Elektrik Parakende Satış Anonim Şirketi yazıyor.

Yani tükettiğimiz enerjinin bedelini bir özel şirkete ödüyoruz.

Dolayısıyla bu şirketin yapacağı yatırımlarda kamu, yani tüm topluma ait alanları serbestçe kullanma hakkının olmaması gerektiğine inanıyorum.

Şirket, “Dilediğim gibi hareket eder, topluma ait parklarda istediğim yere trafo dikerim” diyemez, deme hakkı olamaz.

İhalelere girerek elektrik dağıtım işleri ihalesini alan söz konusu şirketin uyması gereken kurallar bellidir.

**

**

Dicle EDAŞ ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerde iki makale yazmıştım.

https://www.batmancagdas.com/halkimizi-elektrik-mi-carpti-1-makale,14740.html

https://www.batmancagdas.com/halkimizi-elektrik-mi-carpti-2-makale,14742.html

Toplumun şirkete yönelik tepkileri üzerine kaleme aldığım yazılarımın üzerinden günler geçiyor.

Kişisel değil, toplumsal bir soruna dikkat çekmeme rağmen, bahse konu şirket tarafından kamuoyuna bir açıklama yapılmadı.

Batman halkının, esnaflarının, STK’larının, basının ve kısacası kamuoyunun tepkilerini hiçe sayan, yok sayan bir şirket gerçeği orta yerde duruyor.

Haydi orada kişiler yargıya başvurabilir, haklarını arayabilirler diyelim.

İyi de bu kentin neredeyse tüm parklarına elektro manyetik dalgalar-radyasyon yayan trafolar dikilmesine de tepkisiz mi kalalım?

Yeşil alanlarımız zaten yetersiz, buna rağmen parkların en gözde yerlerini işgal eden trafolar için de kamuoyuna bir açıklama yapmak zorunda değiller mi?

Kişisel olarak tepkisiz kalmadım, yazılarımla eleştirdim, yetkilileriyle de görüştüm. “Yüzlerce elektrik direği kaldırmak istiyorum, hazine arazisi yok, trafolar mecburiyettir” diye cevaplar aldım. Ancak kamuoyuna resmi bir açıklama yapılmıyor.

Haydi susmak şirketin işine geliyor, ilgili kamu kurumlarının kamuoyuna bilgi vermesi gerekmez mi?

**

**

Bu kentin pek çok parkına yıllardır dev trafolar konduruluyor…

Yıllar önce de bu gerçeğe dikkat çekerek, parklara, okul yakınlarına, önlerine kondurulan trafolara karşı çıkan yazılar yazmıştım.

Neden mi?

Çünkü bu trafolar hassas, zira elektro manyetik dalgalar-radyasyon yayıyorlar…

Halk sağlığı adına tepkisiz kalamıyorum. Yaklaşık üç yıl önce kaleme aldığım yazıdan bazı satırları bilginize sunmak istiyorum: “Son dönemde vatandaşlar yine yerel basının kapısını çalıyor, ya da basın mensuplarına sorunları iletiyorlar…

Sayısız vatandaş bir konuda oldukça tepkili ve öfkeli… Ne yazık ki çaresiz durumdalar…

Neden mi söz ediyorum?

Son aylarda kent merkezindeki sayısız yeşil alana, parka, korunması gereken yeşil doku üzerine elektrik trafoları konduruyorlar…

Dicle EDAŞ mı, DEDAŞ mı, hangi kurum ise, parklardaki yeşil alanları işgal etmekle kalmıyor, tehlikeye davetiye çıkarıyorlar…

Bu konuda birinci sorumlu olarak Belediye yönetimini görüyorum…

Ne hakla halka ait olan parklar, yeşil alanları bunlara tahsis ediyorlar?

Neyin karşılığında?..

Bu konuda sessiz çoğunluğun, tepkisiz toplumun adına cevap istiyorum. Çok sayıda parkın köşesinde, çocukların oyun oynayacakları alana kurulan trafolar karşılığında belediyeye ne veriliyor?

Kişisel kazanç ile suçlamıyorum. Ancak yeşil alanları trafolarıyla işgal eden özel şirkete herhalde bir hediye olarak takdim edilmiyor…

Bakınız, park ve bahçeler, yeşil alanlar yetmedi, şimdi de okul önlerine trafolar konuluyor. Bir gazetemizde fotoğraflı haberi gördüğümde sinir katsayılarım tavan yaptı…

İlgilileri duyarlı olmaya ve yanlışlardan dönmeye davet ediyorum. Dev trafoları çocukların ve halkın dinlenme alanlarına, yeşil dokulara, bir okulun girişine, üstelik kaldırımı işgal edecek şekilde yerleştiren zihniyete seyirci kalınmaması dileğimle.”

**

**

Bu yazımın üzerinden yaklaşık üç yıl geçti.

Trafolar için bir açıklama yapılmadığı gibi, parklara konulmaya devam edildi.

Yerel basında epey süre önce yer alan bir haberde, Vali Hulusi Şahin’in parklara konulmak istenen trafolardan yakındığını okumuştum.

Hafta sonunda Yaşar Kemal Kent Ormanı girişine konulmak istenen trafo gerçeğine tanık oldum, sosyal medyada paylaşım yaparak tepkilerimi ifade ettim.

Sadece Belediye’ye ait olmayan Yaşar Kemal Kent Ormanı’na konulmak istenen trafo hakkında açıklama yapılmalıdır.

Bu trafonun parka konulmasına kim izin ve ruhsat verdi, veriyor?

Trafolar kurulurken, ilgili çevre ve sağlık mevzuatlarına uyuluyor mu?

Konu hassas ve önemli, inşallah yarınki yazımda trafolarla ilgili yasal mevzuatlar, uyulması gereken kurallara da dikkat çekeceğim.

Devamı yarın