*Şehrimizden her gün kaza haberleri vermekten bıktık. Hoşgörüsüzlük ve nasıl da saldırgan bir toplum olduk. Anlayabilmiş değiliz.  Hız sınırını aşıyoruz. Nasıl böyle bir toplum olduk…

*Bu şehre tanıklık yapan alışveriş güzergahlarından biri de ‘Elma Sokağı’ idi. Son dönemlerde bu tarih sokaktaki değişim dikkat çekici. Her gün deterjanla yıkanan Elma Sokağı’ndaki yeni vizyonundan Batmanlılar da memnun…

TRAFİKTEKİ HOŞGÖRÜSÜZLÜK
Batman’daki trafik manzarası tek kelimeyle berbat.

Göreve başladıktan sonra Batman trafiğinin düzelmesi için büyük çaba gösteren Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç’ı unutmamak gerek.

Her gün şehrimizden kaza haberlerini vermekten bıktık.

Allah aşkına ‘ölüm yolu’ olarak bilinen TPAO Bulvarında dikkat edelim artık. Yollarda kendimize gelelim…

Nedir bu hız sevdası?

Trafikte nasıl böylesine kural tanımaz bir toplum olduk?

Hiç mi birbirimize tahammülümüz kalmadı?

Lütfen biraz hoşgörülü, biraz tahammüllü olmayı öğrenelim…

ÖRNEK SOKAK…

Yaklaşık 2 ay önce Elma Sokağı güzergahındaki esnaflar, örnek bir yapı oluşturdu.

Turan Songur, 25 yılı aşkındır o güzergahın esnaflarından.

Songur’ün babası ve ailesi 40 yıldır Elma Sokağının eski simalarından.

Ailece ticareti bu sokakta sürdüren Songur ailesinin ortancası olan Turan Songur, önemli bir görev üstlenmiş.

Kış mevsimi arifesinde elektrik kesintilerin olduğu bir günde tek başına esnafı toplamış ve artık bu güzergahın eksikliklerinin giderilmesi için ne gerekiyorsa kolları sıvamış.

60 Gün gibi kısa bir sürede sanki sihirli bir değnek değdi de Elma Sokağı’nın vizyonu değişti.

Elektrik kesintileri yok denecek kadar azaldı.

Geçmişte o güzergahta yaşanan olumsuzluklar geride kalırcasına inanılmaz bir değişim yaşayan Elma Sokağı’nın yeni vizyonu, Batmanlıların da ilgisini çekmeye başladı.

Hemen her gün Elma Sokağı deterjanla yıkanıyor.

Yayaların rahat alış-veriş yapması için tezgahlar, ip çeker gibi aynı hizada.

Bazı güzergah sakinleri, Başkan Songur’un önerisiyle peynirden bala, kuruyemişin tüm çeşitlerini ikramlık olarak vatandaşa sunuyor artık. Tıpkı komşu il Mardin esnafının yerli ve yabancı konuklara gösterdiği nezaket gibi.

Batman’ın Elma Sokağı’nda bir şeyler değişiyor.

Değişim rüzgarı hissediliyor.

Birçok vatandaş, organik ürünler için Elma Sokağı’nın yolunu tutuyor.

Yılların biriken sorunlarının çözümüne katkıda bulunan güzergah sakinleri adına bakın Başkan Songur neler diyor: “Güzergahımızın kenetlenmeye ihtiyacı vardı. Sorunlarımız dile getirdiğimiz yöneticilerimiz, sağ olsunlar, var olsunlar bizi dinlediler. 1950’li yıllarda Batman’ın ilk ticaret sokağı burasıydı. İhmal edilmiş sorunları çözmek sorumluluğumuz vardı. Örnek vermek gerekirse Belediye Eş Başkanlarıyla görüşmemizin ardından Belediye Başkan Yardımcısı sayın Nevzat Nemcik, adeta güzergah sakinlerinden biri oldu. Her gün bizi arayıp sorunlarımızı gidermeye çalışıyor. Eksiklikler ne varsa tek tek çözülüyor. Başkan Yardımcısı sayın Nemcik’in sorunlarımızın giderilmesinde gösterdiği ilgi ve alakaya teşekkür ediyoruz. Yine temizliğin aksatılmamasında geceleri bile ekibiyle olağanüstü çaba gösteren Temizlik sorumlusu Hasan Abay’a şükranlarımızı sunuyoruz. Kısa sürede güzergahtaki değişimi herkes fark ediyor. Batmanlıları, buraya bekliyoruz. Yeni dizayniyle sokağımız güzelleşti. Artık Elma’nın kokusunun buradan eski çarşı merkezine yayılacağına inanıyoruz. Herkes Elma Sokağı biliyordu ama bugüne kadar bu isimden yoksunduk. Şimdi Belediye Meclis kararıyla bu ismimizde tescillendi. Güleryüzlü esnafımız vatandaşları en iyi şekilde ağırlıyor. Buradaki bir olumsuzluk şayet varsa bana ve ekibime anında bildirilmesi bizleri son derece memnun edecek. Batmanlı hemşehrilerimizin burada alış-verişlerini en iyi şekilde yapmaları için ne gerekiyorsa yapıyoruz.”

Elma Sokağı’nda hoşgörü, hijyen ve güven veren 160 civarındaki esnafın bir çatı altında kenetlenmeleri konuşuluyor artık.

Darısı diğer Çarşı Merkezlerinin başına…