**Geçen hafta Petrol-İş Sendikası’nın eski Şube Başkanı Mehmet Doğu’yu kaybettik. Doğu’nun taziyesi biter bitmez, bu kez yıllarını TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ne veren güzel bir sima olan Halit Edip Özcan’ı kaybettik.

**TPAO’da bir zamanların çınarları bir bir ayrılıyor aramızdan. Halit Edip Özcan, TPAO’nun gün yüzüne çıkmayan eski fotoğraflarını kamuoyu ile paylaşan bir petrol yöneticisiydi. ‘Fotoğraflarla Ulusal Petrol’ kitabın ise MTA’dan TPAO’ya ve günümüze kadar Batman’ın dününü anlatan çok önemli hikayeleri kamuoyu ile paylaşmıştı. O sima da artık aramızda değil.

PETROL EMEKÇİLERİ BİR BİR AYRILIYOR
Eski sendikacı Mehmet Doğu, geçen hafta aramızdan ayrıldı. Yakalandığı amansız hastalığa yenik düşen Doğu, Petrol-İş Sendikası Batman Şubesi’nde iz bırakmıştı.

Uzun yıllar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde çalışan Doğu, son 15 yılda Petrol-İş Sendikasında adından söz ettiren çalışkan bir sendikacıydı. Petrol işçilerinin örgütlenmesinde ve petrol ünitelerindeki eğitim çalışmalarının aktif hale getirilmesinde Doğu’nun gayretleri vardı.

Mehmet Doğu’nun babası SSK Batman Hastanesi eski Müdürüydü. 100 Yaşına gelen İbrahim Doğu, büyük oğlu 58 yaşındaki Mehmet’i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeydi.

Geçen hafta Doğu’yu kaybettik. Daha taziyesi biter bitmez önceki gün başkentten acı bir haber daha aldık.

Bu kez aramızdan ayrılan isim; TPAO’nun belleği olan Halit Edip Özcan’dı…

Özcan, her ne kadar Düzceli de olsa bir o kadar da Batmanlıydı.

1996 Yılında Batman’dan ayrılınca söylediği sözler halen hafızalarda; “Memleketim Düzce ama ben bu şehri, memleketimden daha çok seviyorum. Batman’dan kopmam mümkün mü?”

BATMAN SEVDALISIYDI…
TPAO’dan henüz emekli olmadan Halit Edip Özcan, örnek bir çalışmaya da imza atmıştı.

‘Fotoğraflarla Ulusal Petrol’ kitabını yazan Özcan, her ne kadar kara altının öyküsünü anlatmışsa dahi Batman’ın da dünden bugününe ışık tutmuştu.

15 Yıl önceydi… Petrolün ilk mimarlarından merhum Abdurrahman Durukal ile bizi tanıştıran Halit Edip Özcan’dı. Yanımda Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş de vardı. Merhum Durukal, bize ve Halit Edip Özcan’a, Batman’da geçen günlerini anlatmıştı. ‘Yüz Yüze Batman’ kitabımda Durukal’ın petrol şehrine olan tutkusuna da dikkat çekmiştim.

Durukal’ın bizden bir isteği vardı, o da adının yaşaması için bir cadde ya da sokağa isminin verilmesiydi. Maalesef sadece o değil, birçok petrolcünün adı anılmıyor bile memlekette. Onlar sadece bazı kaynaklarla adlarını hatırlatıyor.

ÜÇ GÜN ÖNCE KONUŞMUŞTUK
TPAO’da uzun yıllar yöneticilik yapan Halit Edip Özcan’la sık sık telefonda görüşürdük. Vefatından üç gün önce de telefonda konuşmuştuk.

Geçen Pazar yine telefonun ucundaydı.

Batman’ı çok özlediğini anlatmıştı…

Önümüzdeki günlerde Batman Gazeteciler Cemiyeti’nin yapacağı ‘nostalji serisine’ konuk etmeyi planlıyorduk. Onunla birlikte eski jeoloji mühendisi ve Devlet Bakanı Esat Kıratlıoğlu ile Batman’a gelebileceklerini söyleyen Özcan’ın son sözleri şöyleydi: “Ayrıldığımdan bu yana Batman’a gelmedim. Orası gözümde tütüyor. Düzceliyim ama en güzel yıllarım o petrol şehrinde geçti. Batmanlıların sıcakkanlılığını ömür boyunca unutmayacağım…”

Hayat böyle bir şey… Bir varsınız, bir yoksunuz.

Bu şehrin dününde iz bırakan güzel insanları şu sıralar bir bir kaybediyoruz.

Mekanları cennet olsun.