*TPAO Batman Bölge Müdürlüğü, 1960’lı yıllarda şimdi ki Petrolspor kulüp binasının yerini hastaneye dönüştürmüştü. Batman’ın yanı sıra çevredeki 5 İl’in hastalarına TPAO’nun doktorları şifa dağıtırdı. 60 Yıl önce bile TPAO Hastanesi’nin koridorları hastalardan geçilmezdi. TPAO ve aynı zamanda bu şehrin ilk doktorlarından Dr. Mustafa Kulluk, Tarık Yeğiner, Cengizhan Özer ve Kadir Sungur, o dönemler herkesin yardımına koşardı…

*Son yıllarda sağlık sektöründe çok şeyler değişti. Bir çok şehre 7 yıldızlı oteller ayarında Şehir hastaneleri kazandırıldı. Fakat nedense Batmanlıların yıllardır bekledikleri 500 yatak kapasiteli Hastane, Araştırma-İhtisas ve Tıp Fakültesi henüz gerçekleşmedi. Aradan tam 60 yıl geçmiş. Şehrin nüfusu yarım milyonu bulmuş. Mevcut Bölge Devlet Hastanesi’nin yükünü kaldıramadığı Batman’da, bu sağlık kuruluşunun yılda ortalama baktığı hasta sayısı 2.5 milyon…

60 YIL ÖNCE SAĞLIK HİZMETİ

Batman’ı bugünlere taşıyan kuşkusuz milli petrol kuruluşu TPAO’dur.

Bir zamanlar eğitimden sağlığa, sporun tüm branşlarından diğer aktivitelere dek petrolün başkentinin gereksinimini karşılayan tek kuruluş; TPAO idi.

Lütfen yanlış anlaşılmasın.

Neden ‘TPAO eski hizmetleri vermiyor’ diye de yazıp çizmiyoruz.

Bu kuruluşun geçmişten günümüze ne hizmetler verdiğini anımsatıyoruz.

Batman kent merkezi ile çevre illerde hastaneler yok iken TPAO halka şifa dağıtacak bir hastaneyi 60 yıl öncesinde kurmuştu.

Şimdi ki Petrolspor kulüp binası 1960’lı yılların başında hastaneye dönüştürülmüştü.

TPAO Hastanesi’nin ilk doktorlarından Muzaffer Kulluk, o dönemi anlatıyor:

“Önceleri TPAO bünyesinde çalışanlara hizmet veriyorduk. Sonradan civardaki 5-6 İl’deki vatandaşlar da hastanemize gelmeye başladı. Dışarıdan gelen hastalar için bize izin verildi, sivil hastaları da kabul ettik.”

O dönemlerde sağlıkta başarılı operasyonlara imza atan TPAO Hastanesi’ndeki doktorların, uzmanlar tarafından takdir edildiğini söylemeden edemiyor Dr. Muzaffer Kulluk:

“O dönemde TPAO eski Bölge Müdür Muavini Melih Genca ile Tarık Yeğiner’in ısrarı üzerine TPAO Hastanesi’nde göreve başladım. Önce fıtık ve apandist gibi hafif ameliyatlar yapıyorduk. Sonradan narkoz teknisyeni bulduk. Büyük ameliyatlara başladık. Yaptığımız ameliyatları gören Tıp uzmanları bize övgü yağdırdılar. TPAO’nun izniyle Batman dışındaki çevre illerin hastalarına da baktık. TPAO’nun mayasında, yalnız kendi kuruluşu değil, çalıştığı bölgenin halkına da hizmet etmek vardı. Dönemimizde TPAO Hastanesi’nin koridorlarında oturacak yer kalmazdı, işimiz yoğundu ama bölge halkına hizmet vermek bizim için bir görevdi...”

DR. ÖZER VE SUNGUR İKİLİSİ

Hataylı doktor Cengizhan Özer ve Tekirdağlı Kadir Sungur, 1960 ila 1980’li yılların sonlarına kadar bu şehre hizmet veren saygın hekimlerdi.

Bu şehrin eskileri, o iki güzel doktoru hep iyiliklerle anlatır.

Onlarda para-pul ön planda olmazdı. Dar gelirlilerden ücret almazlardı.

Sevildiklerinin bir nedeni de buydu. Özer ve Sungur’un yılları TPAO ile Batman kent merkezi arasında mekik dokumakla geçti.

Memleketlerinden çok ömürleri bu şehirde geçen bu iki doktoru unutmak mümkün mü?

Dr. Kadir Sungur’un eşi de eğitimciydi. Sungur, geçen yıl yaşama veda etti.

Özer ise Memleketi Hatay’da.

Dr. Cengizhan Özer, aynı zamanda Batman’ın ilk hükümet tabiplerindendi.

Yıllar öncesinden ihtisas yapmak için gittiği Ankara’da görüştüğü TPAO’nun eski yöneticilerinden Melih Genca ile Şemsi Ağar’ın, kendisini Batman’da tuttuğunu şöyle itiraf ediyor Dr. Özer:

“Kafamda Ankara’ya yerleşmek vardı. İhtisasımı da orada tamamlayacaktım. Ancak ziyaret ettiğim Melih Genca ile Rafinerinin ilk müdürlerinden Şemsi Ağar beyin ısrarıyla Batman’da kaldım. O zaman Sağlık Bakanlığı bize 600 lira maaş veriyordu. TPAO bana 2700 lira maaşın yanı sıra lojman ve araç tahsis etti. Batmanlılar beni seviyordu. Bir de TPAO özel muayene açmama izin verdi. Teklif çok cazipti, kabul ettim. TPAO’da doktor olarak göreve başladım. Kadir Sungur da benden sonra hükümet tabibi oldu. O da TPAO ile görüşüp bu kuruluşta işe başladı.”

Çok değil, 30 yıl öncesine kadar Dr. Cengizhan Özer’in özel muayenesi Cumhuriyet Caddesi’ndeki eski Oran iş merkezindeydi.

Dr. Kadir Sungur’un hasta baktığı muayenehane ise 2’inci cadde de Japon Pasajı karşısındaydı.

Bir zamanlar Batman’da herkesin imdadına yetişen bu iki örnek doktoru tanımayan yoktu.

Şimdilerde adları bile unutulmaya yüz tuttu…

SAĞLIKTA GERİDE KALDIK…

TPAO, eğitim alanında olduğu gibi yıllar öncesinden Sağlık alanında da Batman’da çığır açmıştı.

Aradan 60 yıl geçti.

Neredeyse yaşım kadar bu şehirde sağlık alanında üzerine düşeni TPAO’nun o yıllar öncesinden temeli attığı bir çok alanda geriledik.

Nüfusu 15-20 bin olduğu dönemlerde bölgedeki 5 İl’de oturanlar tedavi olmak için petrol kentinin yolunu tutarlardı.

Günümüzde kent merkezi nüfusu yarım milyonu olduğu Batman’da, 375 yatak kapasiteli hastane artık hasta yükünü kaldıramıyor.  Yılda 2,5 milyon hastaya bakan bu hastane tabiri caizse S.O.S veriyor. Hastaların bir bölümü Elazığ, Gaziantep ve büyük şehirlerdeki hastanelere gitmek zorunda kalıyor.

İlçeleriyle birlikte 610 bin nüfuslu Batman’da Araştırma-İhtisas Hastanesi ve Tıp Fakültesi yok.

Evet, hükümet son dönemlerde sağlık alanında büyük yatırımlara yöneldi.

Şehir hastaneleri, nüfusu Batman’dan küçük Yozgat, Isparta ve Manisa gibi illere kazandırıldı.

Yine nüfus açısından küçük olan Adıyaman ve Siirt gibi illerde Tıp Fakülteleri var.

5-6 Yıldır Batman’ın gündeminde olan 500 yatak kapasiteli yeni hastane için de kuşkusuz olumlu gelişmeler var. 2021’in ilk 6 ayında temeli atılması beklenilen bu hastaneye; özellikle Korona salgını döneminde öyle bir gereksinim var ki, sormayın gitsin.

Okurlarımız, sık sık uyarıyor: “Lütfen 500 yatak kapasiteli yeni hastaneyi takip edin.”

Kısacası, Batman’ın yeni hastanesini ele alırken, 60 yıl öncesinin TPAO’nun hastanesi ile doktorlarını da okurlarımıza hatırlatmayı bir görev bildik.

Kalın sağlıcakla…