Geçtiğimiz gün 'Köylülerimizin petrol kirliliği endişesi' başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Bazı köylülerin tarafıma ulaştırdığı iddialar içeren mektubu köşeme taşıyarak yaptığım yorumda muhataplardan gelecek cevaba köşemin açık olacağını şöyle belirtmiştim:

'Evet, iddialar böyle. Bunlar duyum mu, gerçek mi? Şayet gerçekler ise ÇED Raporları var mı? Benim bildiğim atıklar Raman dağındaki petrol kuyusunda, 2200 metre yerin derinliğine geri enjekte edilmektedir. TP mi, TPİC mi muhatap her kimse yapacakları açıklamaya basın ahlak ilkeleri gereği köşem açık olacaktır.' http://www.batmancagdas.com/koylulerin-petrol-kirliligi-endisesi-makale,13545.html

Tabi köşeme taşıdığım mektup aynı zamanda Batman Çevre Gönüllüleri Derneği'nin bir açıklaması olarak yerel basına da gitti.

Çevre konularında duyarlı olan yerel basınımız gelişmeyi haber olarak okuyucularına duyurdu.

Kısa zamanda olumlu bir gelişme yaşandı. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü adına yerel basına bir açıklama gönderildi. Benim bildiğim TPAO diye bir birim kalmamış, 'Anonim Ortaklık' (TP) kalmıştır. Buna rağmen TPAO adıyla da olsa yapılan ve gazetemize de ulaşan açıklamayı önemsiyor ve cevap hakkı olarak köşeme taşıyorum. Bu arada Batman Çevre Gönüllüleri Derneği'nin konuyla ilgili açıklaması oldu. Köşemi iki açıklamaya bırakıyorum: "Basına ve Kamuoyuna; TPAO'dan gelen açıklamayı kamuoyunun bilgilendirilmesi cihetiyle olumlu buluyoruz.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak bazı köylülerimizin petrol atıkları ile ilgili tarafımıza ulaştırdıkları mektuplarını kamuoyu ile paylaşmıştık. Yerel basınımızın yer verdiği açıklamamızın köylülerimizin iddiaları olduğunu ifade etmiştik. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili bir basın açıklaması yapılmıştır. Basındaki haberlerin kaynağı derneğimiz olduğu için Bölge Müdürlüğü'nün yazılı açıklamasını olduğu gibi kamuoyunun takdirine sunmak istiyoruz. Kesinlikle amacımız doğamızın, çevremizin korunmasıdır. Hiçbir kurum ve kuruluşu töhmet altında bırakma gibi bir amacımız bulunmamaktadır. Amacımız üzüm yemektir. Petrol arama ve çıkarma ile ilgili tüm faaliyetlerin yıllardır takipçisiyiz. Geçmiş yıllarda çok vahim kirlilikleri belgeleyip kamuoyunun gündemine taşıyarak daha yaşanabilir bir çevre için üzerimize düşeni yapmanın mutluluğunu yaşamıştık. TPAO'nun son yıllarda çevre için aldığı bazı olumlu tedbirleri de takdirle karşıladığımızı kamuoyuna duyurmuştuk. Keşke köylülerin tepkileri, girişimleri söz konusu olduğunda kamuoyuna bu bilgilendirici açıklamayı yapmış olsalardı. Her şeye rağmen bu açıklamayı olumlu buluyoruz. Atık suların çevre mevzuatına uygun olarak ifade edildiği gibi 2200 metre derinliğe enjekte edilmesi halinde yer altı su kaynaklarımız güvende olacaktır. Çevre ve doğanın korunması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesinden mutluluk duyarız. Dernek olarak sorunların takipçisi olmaya devam edeceğiz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur. TPAO bilgilendirme metni aşağıdadır:

"TPAO SİLİVANKA ÜRETİM SAHASI’ NDA, ÜNSALDI VE BAHÇELİ KÖYLERİ’NDE ÇEVRE KİRLİLİĞİ İDDİALARINA CEVABEN ;
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tarafından Batman, Diyarbakır, Siirt, Mardin ve Şırnak illerinde bulunan 88 üretim sahasında 1154 kuyudan ham petrol üretimi yapılmaktadır. Petrolle birlikte üretilen su, çevrenin kirletilmemesi ve bitki örtüsüne zarar verilmemesi adına yüzey tesislerinde ayrıştırılarak, kanun gereği atık su kuyularına basılmaktadır.
Batman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı sahalarda 124 adet atık su kuyusu bulunmakta olup, bunlardan 4 adedi (Silivanka 1,3,5 ve 9) Silivanka üretim istasyonunda petrolden ayrıştırılan atık suyun basılması için kullanılmaktadır. Bu kuyulara güvenli bir şekilde atık su enjeksiyonu yapılması için tüm teknik gereklilikler yerine getirilmiş ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ nden enjeksiyon izni alınmıştır. Silivanka sahası içinde bulunan Silivanka 1,3,5 ve 9 no'lu kuyuların kapasiteleri yeterli gelmediği için sahadan yaklaşık 4 km mesafede bulunan Güzeldere-6 kuyusuna da atık su basma zorunluluğu hasıl olmuştur.Bu kuyu da TPAO’nun ruhsat sınırları içinde bulunan Güzeldere petrol üretim sahası içinde bulunmakta olup, atık su enjeksiyonu için Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden 23/02/2017 tarih ve 38548379-611.99E. 5893 sayılı enjeksiyon izni alınmıştır.
Atık su kuyularına, üretilen petrolden ayrıştırılan suyun dışında sondaj atığı, sondaj çamuru vb. atık maddeler kesinlikle basılmamaktadır.
Güzeldere-6 enjeksiyon kuyusuna Silivanka,Güzeldere ve Ünsaldı sahalarından üretilen petrolden ayrıştırılan suyun basılması planlanmaktadır. Bu işlem, yaklaşık 2.200 metre derinlikteki rezervuardan üretilen petrolden ayrıştırılan suyun tekrar aynı rezervura basılması işlemidir. Kuyu enjeksiyon hattı gömülü olup, 2.000 psi yüksek basınca dayanıklıdır. Ayrıca enjeksiyon hattı için korozyona dayanıklı olan fiberglass tip boru seçilmiştir.
Atık su, kuyu içerisinde et kalınlıkları ve mukavemetleri yüksek casing borular (muhafaza borusu) içerisinde yüzeyden 2.200 metre derinliğe kadar enjekte edilmekte olup yüzeyle, içme suyuyla ve toprakla en ufak bir teması asla olmamaktadır.
Halihazırda mevcut 124 adet enjeksiyon kuyusunun hiçbirinde, ne yeraltı suyu kirletilmiş ne de doğaya ve çevreye zarar verilmiştir. Benzer şekilde, Bahçeli Köyü içerisinde bulunan Silivanka 1, 3, 5 ve 9 nolu kuyulara da yıllardır atık su basılmakta olup, basılan su içme suyu şebekelerine karışmamış ve çevreye zarar vermemiştir.
Ham petrolden ayrıştırılan atık suyun, atık su enjeksiyon kuyularına basılması kanuni bir zorunluluktur. Bu işlem Dünyadaki en gelişmiş Çevre Koruma Yöntemlerinden bir tanesidir.
Bu yöntemle, yüklenici firmalar vasıtasıyla tankerlerle taşınan atık suyun, boru hattıyla kuyulara enjekte edilmesiyle birlikte, atık suyun taşınması için harcanan nakliye giderleri ortadan kaldırılacak, kamu kaynaklarının verimli ve ekonomik kullanılması adına ciddi bir tasarruf sağlanacaktır.
Türkiye Petrolleri A.O. , yönetim politikaları gereği çevreyi ve doğayı korumaya özel bir önem ve hassasiyet göstermektedir.
Görsel ve yazılı basında, arşiv resimlerinin altına, konuyla ilgili gerçeği yansıtmayan haberler yapılarak Kurumun itibarını zedeleyici bildirilerde bulunulması son derece üzücüdür. Faaliyet gösterilen tüm sahalarda olduğu gibi Batman’ da Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’ nın göstermekte olduğu, çevre ve sosyal sorumluluk duyarlılığından kimsenin şüphe etmemesini temenni ederiz.
Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.