Daha yaşanabilir bir dünya için mücadele veren değerli bir doğa dostu göçtü bu dünyadan…

Yıllarca duyduğumuz ve okuduğumuz, “Türkiye Çöl Olmasın” sözünün sahibiydi…

O, sadece Türkiye’nin çölleşmesine karşı değildi, daha yeşil bir dünya için çaba gösteriyordu…

“Toplumsal Barış, Topraktan Gelir” ifadesi ile çölleşmeye karşı mücadele veren, bu amaç için bir ömür adayan mütevazi şahsiyeti yitirdik…

Doğa öksüz kaldı…

“Toprak Dede” çok sevdiği toprağın bağrına düştü…

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Sayın Hayrettin Karaca 97 yaşında vefat etti.

Gerçekten önemli bir değerdi, Rabbimden rahmet diliyorum kendisine.

Sayın Hayrettin Karaca’dan söz ederken bazı hatırlatmalar yapmak istiyorum. Yıl yanılmıyorsam 2002 idi. O tarihlerde TEMA Vakfı Batman şubesinin bir gönüllüsüydüm.

"Türkiye Çöl Olmasın" temel şiarıyla önemli çalışmalara imza atan TEMA Vakfı'na, Batman'da ciddi destek sunmuştuk.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği'nin yöneticileriydik. Şahsen hem TEMA Vakfı'nın, hem de Batman Çevre Gönüllüleri Derneği'nin basın sözcülüğünü yapıyordum.

Hasankeyf biz çevrecilerin faaliyet alanıydı. Çevreciler olarak Hasankeyf'te geniş bir çevre temizlik kampanyası yürütmüştük. Sayın Abdulvahap Kusen yine Belediye başkanı idi ve kampanyamıza katılarak destek vermişti.

Sayın Recep Kavuş, Dr. Nuri Kaya, Zeki Taş, Veysi Şimşek ve sayısız duyarlı gönüllümüzle Hasankeyf'te çalışmalar yürütüyorduk. Ayrıca Hasankeyf'te TEMA Vakfı tanıtım standını açarak Türkiye'nin ve kentimizin çöl olmaması için topluma anlamlı mesajlar veriyor, broşür dağıtıyorduk.

Yine Hasankeyf Kalesinde kentimizin tanınmış Ressamı Sayın Ahmet Güneştekin ve program için kentimize gelen ünlü programcı Sayın Coşkun Aral'a, TEMA Vakfı önlüğünü giydirmiş ve basının karşısına çıkmıştık. O fotoğrafları yakın zamanda sosyal medyada yine paylaşmıştım.

Dönemin Batman Valisi Sayın Efkan Ala da etkinliğe katılmıştı.

**

**

TEMA gönüllüleri olarak TEMA Vakfı Kurucusu Prof. Dr. Hayrettin Karaca'yı Batman'a davet etmiştik.

Sayın Hayrettin Karaca'yı, TEMA yöneticileri olarak Diyarbakır Havaalanında Sayın Hasan Erdal, Sayın Vahap Asma ve dönemin Batman İl Milli Eğitim Şube Müdürü Sayın Hilmi Tuna ile birlikte karşılamıştık.

Üniversite çok amaçlı salonunda o zaman bir konferans vermiş, ardından Örmegözü köyünde fidan dikmiştik.

Sayın Karaca ile daha sonra Final Dershanesi'nin Hasankeyf yolu üzerindeki Maliye Ormanı alanındaki fidan dikim etkinliğine katılmıştık. O zaman dönemin Vali Yardımcısı Sayın Kemal Cirit ve Final Dershanesi Müdürü Sayın Ramazan Bozkurt ve öğrencileriyle fidan dikmiştik.

O tarihlerde bir Çevreci aktivist olarak Batı Raman'da yaklaşık 2 milyon meşe palamudunun toprakla buluşturulması hizmetine ciddi destek ve katkı sunmuştum. Dönemin Çevre ve Orman Müdürü İbrahim Ulusoy'un kulakları çınlasın.

Batı Raman Dağı'nın yeşillendirilmesi, Batman'a yeşil kuşak kazandırılması düşüncesini dillendiriyorduk.

Dönemin Valisi Sayın Efkan Ala, Bizim düşünce olarak dile getirdiğimiz ve mücadelesini verdiğimiz yeşil kuşak için projeye start veren Sayın İbrahim Ulusoy'a tam destek vermişti. Günlerce soğuk havalarda çevrecileri, öğrencileri, kamu kurum ve kuruluşlardan askerler ve polisler dahil gönüllüleri meşe palamudu dikim alanına taşıdık, herkes görevini yaptı. Palamutlar filizlenince Hayrettin Karaca, Efkan Ala ve gönüllülerimizle birlikte Batı Raman'ı dolaşmıştık. Prof. Karaca, filizlenen palamutları gördükçe, çocuklar gibi seviniyordu…

Sayın Karaca ile anılarım var. Diyarbakır’da Sayın Karaca’yı karşıladıktan sonra iki günlük etkinliklerini hep ben kendi fotoğraf makinesi ile görüntülemiştim. Dijital fotoğraf makinelerine karşıydı. Sayın Karaca yarınki yazı konum olacak.

Devamı yarın