*Toprak Mahsulleri Ofisi, çiftçinin ilk adresi… Tarımda çiftçinin mahsulünü teslim etmek için kapısına gittiği TMO’nun Batman Şubesi, potansiyeli ve ürün satışıyla Türkiye’de ilk 10 Şube’den biriydi. Yeniden yapılanmaya giden TMO Batman ve Aksaray hariç 30 İl’e ‘Başmüdürlük’ statüsünü verdi…

*7’nci Sektör Buluşması’nda Sakatatçı esnafıyla bir araya gelen Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin, İluh deresi kenarındaki mevcut Sakatatçılar çarşısının yıkılacağına dikkat çekiyordu ve ekliyordu; “Esnafımızın daha modern ve hijyenik bir ortamda çalışmasını sağlayacağız…”

TMO’DAN HEMEN HER İL’E ‘BAŞMÜDÜRLÜK’

Toprak Mahsulleri Ofisi, yeni yapılanma adı altında hemen her İl’in ‘Şube’sini ‘Başmüdürlüğe’ dönüştürdü.

Batman ve Aksaray TMO Şube Müdürlükleri hariç TMO’nun olduğu her ‘İl’deki Şube ‘Başmüdürlük’ oldu. 

Türkiye'de çiftçinin yakın ‘dostu’ olarak bilinen Toprak Mahsulleri Ofisi 70 yıldır Batman’da var.

Belde döneminin olduğu 1955 yılından bu yana Batman’da çiftçinin yanında olan bu kurumun Başmüdürlükten Müdürlüğe, Şube’den Ajans statüsüne kadar düştü.

Batman, son yıllarda ‘Şube’ statüsüne kavuşmuştu.

‘Başmüdürlük’ statüsüne kavuşmayı beklerken, Batman maalesef yerinde saydı.

Başmüdürlük yapılmayan iki ilden biri ne yazık ki Batman.

Nereden nereye?

Nüfusu Batman’ın çok gerisinde olan ‘Muş TMO Şubesi’ bile Başmüdürlük statüsüne kavuşurken, biz yerimizde saydık.

Kim bilir, belki de buğdayın olmadığı yerlerin TMO Şubeleri ‘Başmüdürlük’ olurken, Batman bu statüden nedense yararlanılmadı.

Ne yazık ki Batman gibi çok verimli tarım arazilerine sahip bir il’in çiftçileri gerek mısır gerekse hububatın diğer çeşitlerinde rekolteye imza atıyor ama ürününü götürdüğü TMO küçücük bir Şube’den ibaret.

Karayolları bitişiğindeki 60 yıl önce yapılan TMO tesisleri çürümeye terk edildi.

TMO tesisleri yenilenmedi.

Batman’a yapılacak yatırım, komşu ilçe Bismil’in çöl ortasındaki ‘Çöltepe’ye kaydırılmıştı.

Bir tarım kenti olan TMO Şubesi’nin ‘Başmüdürlük’ statüsüne kavuşmaması Batmanlı siyasetçilerin ve yıllardır çiftçiyle iç içe olan Ticaret Borsası, çiftçiye yakın Oda-dernek, hatta Ticaret ve Sanayi Odası’nın eksikliği.

Sadece Batman çiftçisi değil, komşu ilçeler Bismil, Silvan ve Kurtalan’daki üreticinin bile ilk adresi ‘Batman TMO Şubesi’ oluyordu.

Alım döneminde kapasitesinin üzerinde çalışan TMO nasıl ‘Şube’ statüsüyle Batman’da binlerce üreticiye hizmet verecek?

Gerçekten TMO Batman çiftçisi üretici için çok önemli.

Batman TMO Şubesi de zaman geçmeden ‘Başmüdürlük’ statüsüne alınmalıdır…

SAKATATÇILARI DİNLERKEN

Batman Belediyesi’nin ‘7’nci Sektör Buluşması’, Batman Çayı kıyısındaki İvme Et Entegre tesisinin bahçesindeydi.

Gün batımında güzel bir havada Sakatatçı esnafının sorunlarını beraberindeki bazı yöneticiler ile Belediye Ünite Müdürleriyle birlikte dinliyordu Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin…

‘Sektör buluşmalarını’ farklı mesleklerle gerçekleştiren Vali ve Belediye Başkanvekili Şahin, Elma Sokağı’ndaki Sakatatçılara sesleniyordu:

“Elma Sokağı’nda maalesef tişört, peynir ve sakatat işi neredeyse bir arada yapılıyor. Bu yanlış, doğru değil. Şehrimizi bu keşmekeş yapıdan kurtarmalıyız.”

Yıllardır aynı güzergahta Sakatat işi yapan Elma Sokağı Esnaf Başkanı Turan Songür, Vali Şahin’in söylemlerine katılıyordu ve ekliyordu;

“Esnafımızla istişare yapalım. Belediyemizin bize alternatifte bulunduğu yerlere biz de gelelim.”

Bu yıl kuraklığın etkilediği akarsulardan biri olan Batman çayı eskisi gibi akmıyordu ama az da olsa suyun meltemsi hafif rüzgarı ve kızıl rengi andıran güneş hızla batmaya giderken Vali Şahin, günün son sözünü ‘kaçak et’ kesimine getiriyordu:

“Kaçak et kesimi yüzde 70’lerde.  Kaçak et kesimini azaltmaktan başka şansımız yok. Belediye Zabıta ekiplerimizin yanı sıra Tarım Teşkilatı da denetimlere ağırlık verecek.”

Vali Şahin, Batman’ı ‘denetimsiz et’ tehdidinden kurtarmaya kararlı olduklarını söylüyordu; “Vatandaş, sofrasına gelen eti bilmeli…”

Karanlık iyice çökmüştü.

Bir sektör buluşması daha geride kalmıştı.

Mezbahanenin bahçesinden ayrılırken kulak misafiri olduğumuz bazı Sakatatçı esnafı aralarında konuşuyordu;

“Vali ve Belediye Başkanvekili sayın Hulusi Şahin’e güveniyoruz…”

Sağlıkla kalın…