*Her zaman söylüyoruz; çok güçlü olan, masaya elini vurduğunda ses getirecek bir lobisi olmadı Batman’ın. İki yıl önce Antalya’nın Alanya ilçesindeki Keykubat Üniversitesi’ne YÖK, Tıp Fakültesi’nin aralarında bulunduğu 4 yeni fakülte vermişti…

*Alanya’nın nüfusu ve hasta potansiyeli Batman’dan az. Devlet hastanesinin de yeni tamamlandığı Alanya’da bina olmadığı halde Tıp fakültesi, hastane binasında hizmet veriyor. Batman’a Tıp fakültesi verildiği an Diyarbakır’ın da yükünü hafifletecek…

TIP FAKÜLTESİ, BATMAN’IN HAKKI

Bu kadar çok isim arasında çok güçlü olan, masaya elini vurduğunda ses getirecek bir lobisi olmadı Batman’ın.
Bakın 2 yıl öncesine kadar Antalya’nın Alanya ilçesinde görev yapan Batmanlı Kaymakam Hasan Tanrıseven’in, YÖK’le olan ‘Tıp Fakültesi’ girişimlerini anlatalım.
Antalya’nın Alanya ilçesinin nüfusu 290 bin. Hasta potansiyeli ise çok düşük.
Alanya Devlet hastanesi de daha düşük kapasitede…. Batman 350 Yatak kapasiteli Bölge Devlet hastanesi yılda 2 milyon hasta kabul ediyor… Geçen yıl yapımına başlanılan Alanya Devlet hastanesi tamamlandı. Bu binada hem Tıp fakültesi hem de hastane olarak hizmet veriyor. Sağlık Bakanlığı ile Antalya Valiliği arasında düzenlenen ‘Affliasyon’ protokolü kapsamında Alanya Tıp fakültesi saat gibi işliyor… Alanya’nın eski Kaymakamı Hasan Tanrıseven ve Alanya’nın önde gelen siyasetçileri, YÖK Başkanı Yekta Saraç’tan, makul bir istekle Tıp Fakültesini almayı başarmıştı.
Ancak Batman’ın masaya vurup tuttuğunu koparacak bir lobisi olmadığı için YÖK, henüz Batman’a Tıp Fakültesi konusunda ‘yeşil ışık’ yakmış değil.
Batman, Tıp Fakültesi’ni istiyor.
Başkentte şu ana kadar arzu edilen girişimler yok.

BATMAN, DİYARBAKIR’IN YÜKÜNÜ HAFİFLETECEK

Yanı başımızdaki  Diyarbakır Dicle Üniversitesi Fakültesi’nin hasta oranının yüzde 30’u Batman’dan. Bu şehir, artık yükü kaldırmıyor. Diyarbakır’da şimdi de yeni şehir hastaneleri yapılıyor.
Çünkü orada her dönem çok güçlü isimler oldu.
Abdulkadir Aksu ve Mehdi Eker gibi isimlerle Diyarbakır, bir çok dönemde kabinede temsil edildi.
Ve bu isimlerin hiç birinin istekleri geri çevrilmezdi Ankara’da.
500 Yatak kapasiteli Devlet hastanesi için onay çıktığı halde söz verilmesine rağmen Batman’ın yeni hastanesinin temeli atmayla ilgili henüz bir tarih netleşmedi.
90 Dönümlük hastane arsası yeni yapılan stat bitişiğinde. Arsası hazır bu yeni sağlık yatırımının gecikmesi, herkesi ama herkesi düşündürüyor.
Batman’a yeni hastane ile Tıp fakültesi kazandırılırsa; kazanan Batman olacak. Bölge Devlet hastane hazır... Doktorları tam kadro... Hem Batman Üniversitesi kar’a geçecek hem de hastane kadrosu daha da zenginleşecek.

İLÇELERE BİLE TIP FAKÜLTESİ
Günümüzde ilçelere bile Tıp Fakültelerinin verildiği bir dönemdeyiz .
Neden bu ciddi yatırımlarda böyle gecikiyoruz biliyor musunuz?
Bizim Ankara’da ciddi bir lobimiz yok da ondan.
Yıllardır başkente yerleşen bürokrat ve politikacılarımız, hükümetin üst düzey yetkililerinden bir şeyler isteyecek medeni cesaretleri olmadı bugüne kadar…
Bu şehrin en büyük eksikliklerinden biri bu.
Belki bazı çevreler kızabilir bana.
Ama şunu söylemek durumundayım:
Batman’ın bazı yatırımlarda yerinde sayması; hepimizin suçu. İlçelere bile Tıp Fakültelerinin verildiği bir dönemde hala yerimizde saymıyor muyuz?
İlgisizlik ne yazık ki bu şehre çok şey kaybettiriyor…

DİLENCİ İSTİLASI!

Son zamanlarda şehirdeki dilenci yoğunluğu, rahatsızlık sınırlarını aştı.
Çoğunlukla cami önlerini mesken tutan dilenciler, ana cadde ve sokaklarda da insanların yolunu kesip dileniyorlar.
Yetkililer her ne kadar bunlara yardım edilmemesi gerektiğini söylese de, biz toplum olarak yardım için uzatılan eli geri çeviremiyoruz.
Biz verdikçe de, dilenenlerin sayısı artıyor.
Artık sokakta neredeyse dilenciden adım atamayacağız.
Bu dilenenlerin büyük çoğunluğu Suriyeli.
Bazısı gerçekten ihtiyaç sahibi, büyük bölümü ise bunu bir iş olarak görüyor.
Belediyelerin, dilenenlere karşı hem zabıta yönünden, hem sosyal yönden çalışma yapması şart.
Anladığım kadarıyla zabıta, zor kullanan şeklinde bir görüntü vermek istemiyor.
Ama bu işin bir çözümü olmalı…