*Şehrimizin bilim yuvası Batman Üniversitesi’ne Tıp Fakültesi ya da Ağız Diş Sağlığı bölümünün gerekli olduğunu her defasında dillendiriyoruz. Çünkü üniversiteler toplumsal gelişimin merkezinde yer alıyor…

*Günümüzde üniversiteler sadece eğitim ve bilgi üretim merkezlerinden çok daha ötesinde içinde yer aldığı toplumu sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal yönden de yönlendiren pozisyonlar üstleniyor...

YENİ FAKÜLTELER ŞART

2007 Yılında bazı illerle birlikte üniversiteye kavuşan Batman’da, bu bilim yuvasının son yıllarda yeni fakültelere ihtiyaç duyduğu bir gerçek... Batman Üniversite Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, göreve başladığı günden bugüne dek, Tıp fakültesinin ‘Batman’a şart olduğunu dillendiriyor.

Geçenlerde Resmi Gazete’de Kilis, Rize, Nevşehir ve Siirt üniversitelerine yeni fakültelerinin verildiğini gördük. Nüfusu Batman’dan küçük olan bu iller, daha önce yaptıkları lobiyle üniversitelerinin gelişimine katkı sağlayacak yeni fakülteleri almayı başardılar.

Evet, Üniversiteler bir ‘şehir’ için büyük fırsattır.

Üniversiteler kendilerine özgü yapılarıyla bulundukları şehirlerin marka değerlerine çok ciddi katkı sağlayabilir.

Harvard Üniversitesi’ni hepimiz duymuşuzdur. Fakat Üniversitenin hangi eyalette veya şehirde olduğunu bilmeyiz.

Şehir-üniversite ilişkisi çok eski bir tartışma konusudur. Bu tartışmalar büyük kentlerdeki gelişmiş üniversitelerden çok taşralardaki şehir ve üniversitelerin karşı karşıya olduğu bir konu.

Tartışılan bir başka konu ise Batman’ın gelişme düzeyi de BATÜ’yle yakından ilişkili. Bu nedenle Batman Üniversitesi’nin artık yeni fakültelerle öğrenci sayısını arttırması kaçınılmazdır. Öğrenci sayısındaki artışta kaliteli bölümlerle olabilen bir durumdur.

Batman Üniversitesi’nin en büyük engel, Batı Raman kampüsünün şehirden uzak oluşudur.  En azından 4 yıllık fakültelerden sanatsal faaliyetler yürüten bölümler merkeze kaydırılarak, Üniversite’nin tanıtımına katkı sağlayabilir.

Rektör Prof. Dr. Aydın Durmuş, Batman Üniversitesi’nde köklü değişiklikler gerçekleştirdi. Şimdi sıra yeni fakültelerde… Özellikle Tıp fakültesi konusunda şehrin; Rektör Prof. Dr. Durmuş’a verdiği destek ortada. Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, siyasetçiler ve yerel medya, Tıp fakültesi için kulis yapıyor. Batman Üniversitesi Senatosundan çıkan ‘Tıp Fakültesi’ kararının YÖK’ten çıkarılması içinde yeni bir lobi çalışmasına ihtiyaç vardır.

Bakalım; bu konuda Batman bu sınavı verebilecek mi?

Umutsuzluğa kapılmamak gerek. Çünkü nüfusu Batman’dan çok daha küçük şehirler bile bunu başardığına göre neden Batman başarmasın?

************

ŞEHİRDE BİSİKLET SÜRMEK

Batman ovada kurulu bir şehir... Geçmişten bugüne bisiklet kullanımının yaygın olduğu Batman’da, aslında bisiklet en temel ulaşım aracı olabilir.

Batman’da son yıllarda Bisiklet yolları yapılıyor ama yeterli değil.

Birçok alanda derneğin olduğu Batman’da, nedense bisiklet derneği henüz yok.

Oysa bisiklet kullanıcılarının sayısı her geçen gün artıyor. Artık bisikletin günlük hayatta daha fazla kullanılır olması gerek.

Ancak bisikleti nasıl kullanmamız gerektiğini bilmiyoruz.

Turgut Özal Bulvarı’nda bisiklet ve motosikletler güzergahlarında maalesef minibüs ve halk otobüsleri geçiyor. Vatandaşın geçtiği yaya kaldırımlarında ise bisiklet-motosiklet geçiyor.

Bu manzara bu alanda ne kadar geride olduğumuzu gösteriyor.

***************

KİRALAR EL YAKIYOR

Batman Esnaf Odalar Birliğine kayıtlı 6000 esnaf var.

Nasıl bir anlayış bu böyle bilinmez ama Batman esnafı, kiralardan çektiği kadar başka bir şeyden çekmiyor.

Son yıllarda bankaların yüklendikleri Turgut Özal Bulvarı’nda işyeri kiraları astronomik rakamlarda.

Banka şubelerinin bol ödeneği var ama modern cafe ve diğer iş sektöründekiler 5 ila 15 bin TL arasında değişen kiraları gördükçe kara kara düşünüyorlar.

Hafta içinde Dörtyol kavşağında bir kahveci artan kira yüzünden mesleğini rafa kaldırdığını söylüyordu;

“3 Yıldır bu iş yerindeyim. Aylık 3 bin TL kira ödüyordum ama bu aydan itibaren kira artınca bana da eşyalarımı toplamak kaldı…”

O kahvecinin boşalttığı o mekânın kirası 5000 TL’ye çıktı. 2-3 gün içinde nasıl 2 bin TL’lik artış kiraya yansımış, anlaşılır gibi değil.

Nasıl bir çağda yaşıyoruz, pes doğrusu.

Esnaf artık kiraya çalışıyor. Her gün ateş pahası kiralar esnafı kepenk indirmeye zorluyor.

Allah bu dönemde esnafa sabır versin…