Dünden devam

Değerli Okurlar, Batman Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürü Ercan Turan’ın gazetemizde yer alan bir açıklaması üzerine Ters Laleler konusunu yeniden kamuoyu gündemine taşımak istedim.

Ters Lalelerin korunması için uzun yıllar önce dönemin Sason ve Kozluk Kaymakamlarına hitaben kaleme aldığım yazımdan kısa alıntıları dün bilgilerinize sunmuştum. Sorunları gündeme taşıyıp, çözüm için kamuoyu oluşturmayı ibadet olarak değerlendiriyorum.

Dönemin Kaymakamlarına hitaben söylediklerim mevcut ilçe kaymakamlarımız için de geçerlidir diye düşündüğümden o yazımdan bazı satırları daha bilgilerine sunmak istiyorum. Zira Ters Laleler hala büyük tehdit altındadır. Dilerim ilçe Kaymakamlarımız gereken duyarlılığı gösterirler:

‘Okullarda öğrencilere bu konuda önemli uyarılarda bulunmalarını talep ediyorum. Her çeşit endemik bitkinin korunması için öğrencilerin ailelerini bilgilendirmelerini isteyebilirler. Ayrıca jandarmadan destek istenebilir. Karakollar üzerinden tüm köylüler uyarılabilir.

Eğer Sayın Kaymakamlarımız böyle bir adım atarlarsa, inanın toplumun ekseriyetinin takdirini kazanacaklardır.

**

**

İçimizden bazı kötü niyetli insanlar Sason ve Kozluk dağlarının güzelliği olan Ters Laleleri kökleriyle birlikte söküp satıyorlar. Geçtiğimiz günlerde Turgut Özal Bulvarı’ndaki kaldırımda soğancıklarıyla birlikte Nergiz ve ters laleleri satanlarla karşılaştım. Sanki normal bir satış yapıyormuş gibi rahat hareket edenleri uyardım.

Satıcıları uyarmakla kalmadım, hemen Belediye Zabıta yetkililerini telefonla aradım. Bir daha kaldırımlarda soğancıklarıyla birlikte nergiz satanlara müdahale edilmesi gerektiğini söyledim…

Herkes bilsin ki yöremize özgü endemik bitkilere zarar vermek suçtur. Bu suçu işleyenler bilsinler ki ters laleler ile nergizleri, kökleri ve soğancıklarıyla yerlerinden sökenler, nesillerini de kurutmuş oluyorlar…

O nedenle tekrar tekrar uyarıyorum, bu ciddi bir suçtur…

Uyarılardan, bilgilendirmelerden sonra eğer birileri bu suçu işlemeye devam ediyorsa, böyleleriyle selamı keselim diyorum. Şu uyarılarla bitireyim; dağların zirvesindeki endemik bitkiler kimsenin babasının malı değildir. Ters Laleler ile Nergizleri soğancıklarıyla satanlar bu bitkileri babalarının çiftliklerinden getirmiyorlar…

Herkes haddini bilecek…

Herkes toplumun bütününe ait olan değerlere zarar vermemeyi öğrenecek…

Toplumun duyarlı olması dileğiyle…’

**

**

TÜM DEĞERLERİMİZİ SAVUNALIM…

Saygıdeğer Okurlar, Ters Lalelerin korunması ile ilgili iki günlük yazı yazmamın nedeni toplumsal duyarlılık oluşturmaktır.

Bazıları, ‘Ters Laleler de nedir ki iki günlük yazı yazdın?’ diye düşünebilirler. Böyle basit düşünmemek gerekiyor.

Kentimize ait bütün değerlere sahip çıkmamız gerektiğine inanıyorum.

Batman’ın bütün değerlerine sahip çıkmaya çalışanlardan biri olduğumu düşünüyorum. Manevi değerler…

Tarihi ve kültürel değerler…

Ekonomik ve sosyal değerler…

Herkesin inanç haklarını savunmayı görev biliyorum.

Dini değerlerimizi önemsiyor, manevi değerleri sahipleniyorum.

Çünkü maneviyat boşluğu toplumlar için yıkım demektir…

İnsan hakları, doğa ve çevre alanına giren değerler vazgeçilmezimdir.

Batman’ımızın ekonomik ve sosyal değerlerini de savunuyorum. Batman’ımıza artı değer kazandıracak her girişimciyi takdirle karşılıyorum.

Doğadaki varlıklarımızı, değerlerimizi, endemik bitkilerimizi sadece para cezası, yasaların suç sayması cihetiyle savunmadığımı bilmenizi isterim. Yasalar olmasa, cezai yaptırımlar bulunmasa bile doğadaki güzelliklerin yaşatılması için duyarlı olmalıyız.

Batman Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürü Ercan Turan’ın ve ekibinin sürekli ilçe yöneticileriyle diyalog halinde olması büyük önem arz ediyor. Ancak bilinçlenme konusunda da çalışmalar yürütmelidirler.

Bugüne kadar Ters Laleler ve diğer korunması gereken değerler için örneğin köylerde bilinçlendirme çalışmaları yürüttüklerine tanık olmadım. Broşürler dağıtabilir, muhtarlarla toplantılar düzenleyebilirler. Bu önerilerimi de dikkate almaları dileğiyle hayırlı her çalışma kimden gelirse gelsin desteklemeyi görev bildiğimi belirterek yazıma nokta koyuyorum. Kalın sağlıcakla.