Peygamberimize ait olduğu söylenen pek çok söz var ki inanmıyorum, zira İsrailiyat diye bir şey var.

Ancak öyle güzel sözler vardır ki bunların Peygambere ait olduğuna yürekten inanıyorum.

Temizlik ile ilgili sözü mesela, bir peygambere yakışan ifadedir.

“Temizlik İmandan gelir” sözünü ancak bir Peygamber söyler…

Çocukluğumdan beri bu sözü duymuşum.

Toplumumuz bu söze aşinadır, duymayan belki de yoktur.

Ancak gelin görünüz ki temizliğe önem veren bir toplum/topluluk olmadığımız aşikar…

Kendimizi İslam ümmetinden sayıyoruz ama hiç de temiz bir toplum, temizliğe önem veren bir topluluk değiliz…

**

**

Nerede bir boş arsa, sahipsiz bir bahçe veya metruk bir ev olsa, orayı çöp deryasına çeviriyoruz…

Parkları temizleyen görevliler olmazsa, etraf çöpten geçilmeyecek…

İluh Deresine evsel atıklarımızı boca ediyoruz değil mi?

18 Eylül Dünya Temizlik Günü nedeniyle duyarlı insanlarımızı, çevrecilerimiz alanlardaydı.

İlk kez 2008 yılında Estonya’da sesini duyuran, “Let’s Do It” (Haydi Yapalım) adlı oluşum, uluslararası yapının Batman Temsilcisi Melek Işık’ın girişimleriyle, kentimizdeki bazı sivil toplum örgütleri, toplumda farkındalık yaratmayı amaçlayan temizlik kampanyası için bir araya gelmişti.

2019 yılında olduğu gibi bu yıl da iyi bir katılımla Esentepe’de çöp/evsel atık toplandı, kamuoyuna anlamlı bir çevre mesajı verildi…

Verilen mesaj, çevrenin kirletilmemesiydi…

TEMİZLİK İÇİN BİZE “Let’s Do It”Mİ GEREKİYOR?..

Benim için her gün Dünya Temizlik Günü’dür.

Ancak yine de o oluşuma destek verdim.

2008 yılından beri 160 ülkede yüz binlerce çevre gönüllüsü çöp toplayarak toplumlarına mesaj veriyorlar.

Söz konusu yapının, “Let’s Do It” Batman Temsilcisi Melek Işık’ın çağrısı üzerine bir araya gelen duyarlı insanlar, eski Devlet Hastanesi Bahçesi ile Esentepe’nin güney yamaçlarında temizlik kampanyası yürüttüler…

Sormak istediğim soru şudur, temizlik için bize, ‘Let’s Do It’ mı gerekiyor?

Temizlik İmandan Gelir şiarıyla büyütülmüyor muyuz?

Hani Peygamberin öğretilerine bağlılığımız?

**

**

Melek Işık’ın, Batman AVM Park önünde okuduğu basın açıklamasını bilginize sunarak bu çevreci adıma desteğimi ifade etmek istiyorum. İşte Melek Işık’ın okuduğu, kendilerine destek veren STK’ların adlarının da olduğu açıklamanın tam metni:

“Sayın Batman Belediyesi yetkilileri, Sayın paydaş kurumlarımız, değerli gönüllülerimiz, değerli basın mensupları, Dünya Temizlik Günü organizasyonuna hoş geldiniz. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli katılımcılar, Let’s Do It 2008 yılında Estonya’da ortaya çıktı. 3 Mart tarihinde 50.000 kişi bir araya gelerek ülkenin 10.000 ton çöpünü 5 saat içinde temizledi. Eylemin görüntüleri çok hızlı yayıldı ve sonrasında tek günde temizlik modeli 15 ülke tarafından şok edici sonuçlarla tekrar edildi.

Yıllardır eş zamanlı olarak uluslararası gerçekleşen Dünya Temizlik Günü’nde amacımız sadece tek bir gün temizlik yapmak değil, temiz bir geleceğin adımlarını “Haydi Yapalım” diyerek başlatmaktır. Dünya Temizlik Günü küresel bir farkındalığın büyük bir başlangıcıdır. Çöp körlüğünü yenmek, atıkları doğru yönetmek şüphesiz yeryüzündeki herkesin sorumluluğudur. Biz, sorumluluğumuzu kabul ediyor ve bunu geleceğe taşımak istiyoruz.

Hedefimiz bir gün değil her gün temizlik felsefesini insanlara aşılamak. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından 17 tanesini gerçekleştirmek için faaliyetlerimizi gönüllü esaslı sürdürmekte ve Dünyada 180 ülke ile birlikte Let’s Do It! Hareketini ülkemizde bugün 300’den fazla noktada gerçekleştirmekteyiz.

Etkinliğimize destek veren Batman Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Cengiz Gümüş ve personellerine, Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa ve üyelerine, Anda Arama & Kurtarma Başkanı Veysi Sertkaya gönüllülerine, Batman Gençlik Merkezleri Müdürü İbrahim Rüzgar ve gönüllülerine, Toplum Gönüllüleri Vakfı ve Genç Kızılay gönüllülerine, Bir Kalp Bin Umut Derneği'ne, Batman Evrensel Yaşam Derneği'ne, Yedi Başak Derneği'ne ve Real Konak Hotel’e teşekkürlerimizi sunuyorum.”

Evet, hayırlı her çalışmayı desteklemeyi görev biliyorum, bu nedenle topluma anlamlı mesaj veren çoğunlukla gençlerin katılımıyla gerçekleştiren etkinliği önemsiyorum.

Ancak çevreyi alabildiğince kirletme nedenlerimiz üzerinde durmayı da görev biliyorum.
Devamı yarın