*Batman Ticaret ve Sanayi Odası’nın 4. Sektör buluşmaları programı kapsamında tekstilcilerle toplantı düzenlendi. BATSO Başkanı Abdulkadir Demir: “Batman’da tekstil sektöründe 42 Bin kişi istihdam ediliyor. Sorunları ve talepleri her mecrada yetkililere aktarıyoruz. Sektörün desteklenmesi şart” dedi.

“ÇALIŞANLARIN YÜZDE 52’Sİ KADIN”
Batman Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ramada Otel’de düzenlendiği ‘Tekstil İstişare’ toplantısına Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hatip Çelik, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Alsaç, Batman Tekstil ve Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Halil Yaşar, Batman Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul ve çevre illerin Tekstil Dernek Başkanları katıldı. Toplantıda konuşan BATSO Başkanı Abdulkadir Demir: “Bütün sektörler bizler için önemlidir, fakat tekstilin yeri ve önemi her zaman ayrıdır. İlimizde tekstil sektöründe 42 bin kişi istidam edilmektedir. Bunun % 52’si kadın ve % 48’i erkektir. Kadın istihdamında ise Türkiye’de ilk sıralardayız, fakat 42 bin çalışana rağmen ilimizde halen işsizlik devam ediyor” dedi.

“SORUNLARI HER MECRADA AKTARDIR”
Demir, şöyle devam etti: “Her katıldığım toplantıda, çalıştayda, genel kurullarda ve en önemlisi de Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nin her sene düzenlediği Ekonomi Şurasında tekstilin önemini dile getirdim. Geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında gerçekleştirilen Ekonomi Şurasında, Tekstil’i ne kadar önemsediğimizi ve tekstil sektörünün genel sorunlarını dile getirdim. Bu toplantıyı tekstil toplantısından ziyade bir çalıştay olarak kabul ediyoruz. Şuan burada bulanan tüm tekstil firma yetkililerinin konuşmasını dinleyip tüm sorunların bize aktarılması istiyoruz. Sorunları kayıt altına alıp Akreditasyon İzleme Kurulumuzca (AİK) raporlanıp ilgili mercilere iletilecektir.”

SEKTÖRÜN TALEP VE SORUNLARI
Tekstil sektörünün talep ve sorunları ise şöyle sıralandı; “-İŞKUR’un 08 Nisan 2022 Tarihli ve 31803 Sayılı Resmî Gazete’ de yayınlanan Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik mevzuat değişikliğinden kaynaklı, tekstil işletmeleri İŞKUR üzerinden personel temini yapamamaktadır. Bu mevzuat değişikliğinin kaldırılması. - Kalifiyeli eleman yetiştirebilmek ve istihdam sağlanabilmesi için Milli Eğitim, KOSGEB ve DİKA gibi kurumların tekstil sektörü üzerine destekleyici projeler yürütmesi. - Artan maliyetler karşısında, üretici ve sanayiciye enerji indirimi sağlanması -Maliyetleri karşılayabilmek ve üretimin sürdürebilmek için, Üretici ve Sanayiciye düşük faizli kredi desteği sunulması - Üretici firmaya deprem vergisi adı altında yüklenen büyük oranlardaki vergilerin silinmesi ve vergi yükünün hafifletilmesi - Mevcut firmaların üretimini yapabilmesi ve istihdamı yürütebilmesi açısından gerekli tedbirlerin alınması ve Batman ilimizde Tekstil Cazibe Merkezi kurulması - Ortadoğu ülkelerine iş gezisi, ülkelerin ticaret müşavirlikleri ile iletişim ağı kurma, Ortadoğu Pazar Stratejisi oluşturmak.” (NEZAHAT SUMBÜL)