Batman yöresindeki çiftçiler, tarımsal ilaçlamada drone tercih ediyor. Gördükleri eğitimle dron pilot sertifikası alan pilotlar, dönümlerce araziyi kısa sürede hasarsız ilaçlıyor. Geçen yıl drone ile ilaçlanan 7 bin dekarlık alan bu yıl 53 bin dekara yükseldi. 

UÇAK YERİNE DRONEYLE İLAÇ
Günümüzde birçok alanda kullanılmaya başlanan droneler, Batman Ovası’nda da tarımsal ilaçlamada sıkça kullanılmaya başlandı. Batman’da bazı özel tarım firmaları, oluşturdukları ‘ilaçlama hizmet ekibi’ ile tarlaları ilaçlıyor. İlaçlama hizmet ekibi dron ile hububatın yanı sıra pamuk, mısır ve fıstık bahçeleri de ilaçlıyor. Merkezi Batman’daki ASC Tarım Firması Dijital Tarım yetkilisi Maruf Bülbül, dron ile ilaçlamanın üreticiye sağladığı faydaları anlattı. Bülbül; “Her şeyden önce çiftçinin ürün, envanter ve işçilikte kaybettiği yüzde 7 oranındaki gelir kaybı önleniyor. Hizmet ekibimiz üreticilere hem eğitim veriyor hem de havadan ilaçlamanın yararlarını anlatıyor” dedi.

drone ilaçlama

ÇİFTÇİ, DRON TEKNOLOJİSİNE YÖNELDİ
Dron teknolojisinin avantajlarının işçiden yakıta kadar birçok tasarruf sağladığını ifade eden Bülbül, şunları kaydetti; “En az 10 litre en fazla 50 litre taşıyan dron, tarlada ayak basmadık yer bırakmıyor. Makine ve traktörün girmediği dağlık alanlar ile ulaşımın zor olduğu yerlerde de drone kolaylık sağlıyor. Kurslarda başarılı olan elemanlarımız İHA-2 drone ehliyeti alıyor. Ziraat’teki dijital teknolojiyi çiftçilerimizin hizmetine sunduk. Bu hizmet sayesinde çiftçilere hem girdi maliyetleri en aza indiriyoruz hem de üretimde kolaylık sağlıyoruz.”

dron ilaçlama

DRON PİLOTLARI OLDULAR
Dron eğitim kurslarını başarıyla bitiren Hasan Ceylan ve Salih Tunç, Batman ve çevresindeki yerleşim biriminde tarım alanlarının artık dron ile ilaçlamanın tercih edildiğini belirterek şunları söylediler; “Drone ile 1000 dekarlık alanı 12 saatte ilaçlayabiliyoruz. Geçmişteki ilaçlama uygulamalarında yaşanan şikayetler ve ürüne verilen zararlar dron ile ortadan kalktı. Normalde 10 dönüm alanı 600 litre ilaçlama makinesiyle atarken dron sayesinde 10 dönüm için 10 litre ilaç kullanılıyor. Dron, üretici için büyük avantaj sağlıyor ve ürünün ihtiyacına göre ilaçlama yapıyor. Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, ise Batman Ovası’nda dron tercih eden üreticilerin sayısında yıl artış olduğunu belirterek, “Bu teknoloji tarım sektörüne birçok avantaj sağlıyor” diye konuştu. (Çağdaş Özel)