ÇALIŞANLAR ŞEHİR DIŞINDAN
Son yıllarda Batman piyasasına önemli bir gelir sağlayan fıstık bahçelerinden geçen ve bu yıl 14 bin ton yaş fıstıkta rekolte beklenirken, fıstık çapa, ot temizleme ve ilaçlama işinde çalışacak işçi bulunamıyor. Fıstık üreticileri dolgun ücrete rağmen fıstık bahçelerinde çalıştıracak işçi bulamamaktan yakınıyor. Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hıfzullah Akdaş, Batman ovasında 130 dönümlük alanı bulan fıstık bahçelerinde çalıştırılan işçilerin büyük bölümünün Batman’dan getirildiğini söyledi.

50 BİN İNSANI GEÇİMİ YEŞİL ALTINDAN
Batman’da fıstık bahçelerinde yılın 10 ayı iş olduğunu aktaran Akdaş: “Yılın 10 ayında; fıstık işleme takviminde her zaman iş bulunur. Budama, aşılama, hasat öncesi, toprak işleme, çapalama döneminde iş gücü oluyor. Tabi yağışlı günlerde çalışamayacak durum hariç.  Hemen her zaman bahçelerde iş var. Geçen sene fıstığının kilosu 240 liradan alıcı bulmuştu. Bu yıl fiyatının daha yüksek olması bekleniliyor. Fıstığın getirisi büyüktür. 6 Bin üreticimiz var, ortalama 40 bin kişi bu işten ekmek yiyor. Ama satıcısını, alıcısını, işletmecisini hepsini hesaplarsak 50 bin kişi fıstıkçılıktan ekmek kazanıyor” dedi.

“İŞÇİ BULAMAKTA ZORLANIYORUZ”
Batman’ın Çevrimova köyünde 20 dönümlük alanı 8 yıl önce fıstık bahçesine dönüştüren Burhan, Kutbettin, Ramazan, Muhammed ve Mustafa Bozkurt kardeşler, günlük yevmiye 500 lira verdikleri halde işçi bulamamaktan yakındı. Bahçedeki yabancı otları hafta sonları ailece temizlediklerini belirten Burhan Bozkurt, “Fıstıkçılık artık istihdam getiren bir sektör oldu. Ne yazık ki bahçelerde çalıştıracak işçi bulamıyoruz” dedi. Batman’da servis şoförlüğünü yapan 43 yaşındaki Hüseyin Bayokus, “Hafta sonları ise fıstık bahçelerinde traktörle sürüm yapıyorum. 8 Saat çalışıyorum. Günlük yevmiye ise 500 lira alıyorum. Yevmiye ücretinin artırılması gerekiyor” diye konuştu.

“AİLE TARLADA ÇALIŞIYORUZ”
Batman’ın Beşiri ilçesinin Yeni Pınar köyünde oturan Talip Tura, eşi Hediye ve askerden yeni dönen oğlu Murat ile günde 4 bin 500 TL yevmiye ile fıstık bahçesinde yabancı ot temizliği ile çapalama işlerini yaptığını belirtti. Günde 8 ila 10 saat süreyle fıstık bahçelerinde çalıştığını söyleyen Talip Tura, “Fıstık bahçeleri yaygınlaşınca bir çok ailenin geçim kaynağı bu ürün oldu” diye konuştu. Batman’ın merkez köylerinden Çevrimova’da çiftçilik yapan Veysi Konaç, şunları kaydetti: “Başta kendi köyümüz olmak üzere çevre köylerde fıstık bahçelerinde çalıştırılan işçiler dışarıdan getiriliyor. İşçinin günlük yevmiye 500 liradan başlıyor, 600 liraya kadar çıkabiliyor.” Batman genelinde yaklaşık 3 milyon 600 bin fıstık ağacından yılda işlenmiş yılda ortalama 14 bin fıstık rekoltesi elde ediliyor. (Çağdaş Özel)

Editör: Yunus Yasak