*Raman Dağı, İluh'u ‘Batman’ yaptı. Tam 71 yıldır petrol üreten Raman-8 kuyusu tarihinin yarısına kadar petrol şehrine hizmet veren Batman Çağdaş 36. yıl dönümünü kutluyor.

*Şehir tarihinin yarısına tanıklık yapan Batman Çağdaş'ta, Batmanlıların çoğunun bir yol hikayesi var. Bir iletişim okulu gibi yüzlerce muhabir ve yazarın yetiştiği bu gazeteden bürokratlar da geçti.

BU ŞEHRİN BELLEĞİ
Batman'ın ilk günlük gazetesi Çağdaş, bugün 36. yıldönümünü kutlarken,  bir başka rekora da koşuyor... 1288 Metre yükseklikteki Raman Dağının zirvesindeki ‘Raman-8 kuyusu’ tam 71 yıldır kara altını gün yüzüne çıkarıyor.

Türkiye'de bu ünlü dağın sembolü konumundaki Raman-8 hiç durmadı.

Bu kuyuyu görmek için dönemin Cumhurbaşkanları, Başbakanları, Bakanları ve üst düzey bürokratları buraya konuk oldu.

İlk petrol mühendisleri, petrol işçileri ve eski petrol sektöründeki yöneticiler, o kuyuya ne emek verdiler.

Kara altını günümüze taşıyan ‘Raman-8’ hala üretimde.

O önemli kuyu nasıl bu şehrin markası olmuşsa; bu petrol kuyusunun tarihinin yarısına kadar da petrol şehrine hizmet veren bir yayın organı da ‘Çağdaş’ oldu.

Tam 36 yıldır bu şehrin sorunlarını gündeme getiren Batman'ın ilk günlük gazetesinden kimler geldi, kimler geçti…

Bu gazetede yüzlerce muhabir ve yazar yetişti.

Bir iletişim okulu gibi kapısını gazetecilik yapan herkese açan Çağdaş'ta yetişenlerden kimi bürokrat, kimi başkonsolos, kimi yazar, kimi de akademisyen oldu.

Kimide bu mesleği sürdürüp Çağdaş'ı bu günlere getirdi.

ÇAĞDAŞ'I UNUTMAYANLAR
Batman'ın ‘İl’ oluşundan sonra görev yapan Valiler, Batman Çağdaş’ın eski yazarlarından Kaymakam, eski Baro Başkanı, Dünya sanatçısı ressam ve Batman’ın ilk Sendikası’nda iz bırakan bazı simalar, Çağdaş'ın 36. yıl dönümünde yazdıklarını siz değerli okurlarımızla paylaşıyoruz.

1992-93 yıllarının Batman Valisi Zeki Şanal, 1998-2000 yıllarının Valisi Temel Koçaklar, 2004-2007 yıllarının Valisi Hulak İmga'nın, Batman Çağdaş için yazdıklarına bugün sütunlarımıza açtık.

Her on yılda bir değişim yaşayan bu şehirde; iz bırakan Valilerin görüşleri bizim için çok ama çok değerli.

Yine bu gazeteye 80'lı yılların son dönemlerinde yazarlık yapan Kaymakam Hasan Tanrıseven'in, ilk ödülünü aldığı merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'la ‘il’ hatırasına yönelik sözleri, yine bu gazetenin belleğinde saklı… Dünya sanatçısı Ahmet Güneştekin'in Batman Çağdaş'ı değerlendirmesi, Batman Barosunun kurucularından avukat Sabih Ataç'ın farklı bir açıdan baktığı Batman Çağdaş'ı özetlediği yazısı bu marka gazeteyi her açıdan öne çıkarıyor…

EMEKÇİLER, BATMAN ÇAĞDAŞ'TAN KOPMADI
Batman Çağdaş'ı bugünlere getiren mutfağımızdaki emekçilerin hakkını da teslim etmek lazım.

1987 Yılında dağıtıcılıkla başladığı bu işte şimdi yazar ve sayfa sekreterliği olarak aramızda olan Abdurrahman Erin, 1999’da Ankara'dan memleketine dönüş yapan görüntü-foto muhabiri Reşat Yiğiz, yine 20 yıldır bu gazetenin dağıtımında yaz-kış demeden görev yapan Altan Ayaz ve son yedi yılda sayfa sekreter yardımcılığında yetişen Yunus Yasak ile perde arkasındaki unutulmayan Çağdaş emekçileri ile bugün 36. yıl dönümünü kutlamanın sevicini yaşıyoruz…

ÖDÜLLER BATMAN'IN BAŞARISI
Saygın basın kuruluşlarından aldığı 100 ödüle; eklediğimiz en büyük ödül ise bu yıl ulaştığımız 10. bininci sayı idi.

Tam 505 gündür Batman'ın ‘Sararan fotoğraflarıyla’ şehrin belleği olduğunu kanıtlayan Batman Çağdaş'ın temelini atan gazete kurucumuz merhum ağabeyimiz Enver Arslan, başta olmak üzere aramızda olmayan büyüklerimizi rahmet ile anıyor ve Batman Çağdaş'ı bugünlere getiren siz değerli okurlarımıza minnet ve şükran borçluyuz.

Nice 36. yıllara Batman Çağdaş...