*Bolu’nun sloganını çoğumuz merak ederiz. Daha çok ‘Bolu Bey’i ve ‘Köroğlu Destan’ları ile bilinen Bolu, aslında ‘yeşile doyan’ bir şehirdir. Bolu’daki meslektaşlarımızla ‘kara altın’ belgesel projesini olgunlaştırırken, tabiatın kalbini de turladık…

*Bolu’da 2008’de kurulan Bağışçılar Vakfı, birçok etkin ve güzel projelerle adından söz ettirmiş. Tarım’dan eğitime, Sosyal-kültürel faaliyetlerden üniversiteli gençlerin gelişimine büyük destek veren Bağışçılar Vakfı’nda 30 üye ile yurt içi ve dışında ciddi projeleri hayata geçirmiş.

TABİATIN KALBİNDEYDİK

Meslektaşlarımızla üç gün süren Bolu’daki proje tanıtım toplantısından fırsat buldukça tabiatın kalbini de turladık.

Bolu'daki tabiat parkları ve milli park yılda ortalama bir milyonun üzerinde yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlıyor. Yüzde 65'i ormanlarla kaplı olan Bolu’da dört mevsim ayrı güzelliğe bürünen Abant ve Gölcük tabiat parkları ve yedi göller ile milli park doğa tutkunlarının gözdesi durumunda.

Travertenleri görmek için Denizli'ye ‘gidemem’ diyorsanız Bolu içinde doğa harikası olan Akkaya Travertenleri görebilirsiniz.

3 Gün kaldığımız Bolu’da araçlardan tek bir korna sesi duymadık.

Araç sürücüleri öyle birbirine saygılı ki, kavşağın içinde olan araca öncelik tanınıyor.

Hemen her mahalle ve güzergahta devasa bir park ve yeşil alan var.

Şehir merkezi 180 bin olan Bolu'da tarihi dokuların olduğunu mekanlar özenle korunmuş.

Eski hamamlar, camiler ve konaklar da halen Osmanlı kültürünün izleri var.

Şehre adanmış bir yaşamın öyküsü olan İzzet Baysal’ın adı hemen her yerde yaşatılmış.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin kompleksinin tamamını hayırsever iş insanı merhum İzzet Baysal üstlenmiş.

1907 Yılında dünyaya gelen ve 2000 yılında yaşama veda eden İzzet Baysal aynı zaman da Vehbi Koç gibi ünlülerle ciddi iş ortaklığı da yapmış.

Vasiyeti gereği tüm varlığını memleketi Bolu’ya adanmış. Kız çocuğuna bile cüzi bir şey bırakıp tüm servetini Bolu halkına bağışladığı için Bolu’lar O’na 'Bolu’nun İzzet babası’ derler.

İşte Bolu her yönüyle örnek alınacak bir şehir.

Hele yeşili öyle bir korumuşlar ki kırsalda oturan Boluluları takdir etmek elde değil.

Öyle ki yeşilin her tonunu ve her halini görmek mümkün Bolu’da…

Bolu turu yaptığınızda her tarafından keyif alıyorsunuz. ‘Yeşili nasıl koruyorsunuz’ diye sorduğumuz meslektaşımız Hamza Canbaş bir cümle ile özetliyor;

“Burada birisi yeşile dokunursa vay haline…”

BOLU BAĞIŞÇILAR VAKFI

Bolu Bağışçılar Vakfı da İzzet Baysal kadar son yıllarda şehre damgasını vuran bir vakıf halini almış. Vakfın kurucuları başında Amerika’da yaşayan Haldun Taşman geliyor.

Bolu’daki diğer hayırseverlerin de bir çatı altında bulundukları Vakıf, 2008 yılında kurulmuş.

 30 Kişiden Vakıf üyeleri, mütevazi bağışlarla inanılmazı başarmışlar.

Örneğin, “Haydi Bolu Bağışçılar Vakfı İşbirliği ile burssuz öğrenci kalmasın” sloganın yanı sıra “Veren el olmayı öğren”, “Geleceğin lider kadını olabilirsin”, “Bu projeler Bolu’nun geleceği” gibi sayısız projeleri hayata geçiren Vakıf bir de çiftçiye Sepet örme kursu, ‘genç Gazetecilere sahadayız’ projesi, ve Tarımda ‘ata tohumu’ yaygınlaştıran projelerle her kesimin yanında olmuş.

Bolu Bağışçılar Vakfı Başkanı Nahit Abak ve Bolu Bağışçılar Vakfı Genel Sekreteri Öznur Aktaş Akkaya, vakfın hedefini kısaca şöyle özetliyor;

“Biz insana fayda olacak her şeye ulaşıyoruz.”

Vakfın Genel Başkanı Abak, projelerini Amerika'nın yanı sıra Avrupa ve Türkiye’de hayata geçirdiklerini anlatıyor ve şöyle ekliyordu;

"Biz pandemi döneminde elektrik ve doğalgaz faturası ödemeyen abonelerin faturalarını ödedik. Bu aynı zamanda Türkiye'ye örnek bir kampanyaydı. Pandemi döneminde esnafımız ve vatandaşlarımız zorlandı ama kamu kuruluşlarının yapamadığı bazı sosyal yardımları yapmaya çalıştı. Bolu’da zor durumda olan tüm abonelere yardım ettik.”

İşte bir vakfın bir şehri nasıl ihya ettiğini yazdığımız bir kaç projeyle sizlere hatırlatmaya çalıştık.

Kısacası; Bolu sakin, yeşile doyan ve anlamlı projelerle huzurlu bir şehirim diyor. Umarım, 500'e yakın STK ve Vakfın bulunduğu Batman’da böyle projelerle öne çıkan bir şehir olur.

Sağlıkla kalın…