‘Neler oluyor’ manşetini çok değil, 10 Mayıs 2014 tarihli gazetemizde manşet olarak yayınlamıştık. O gün Petrolkent mahallesinde oturan 46 yaşındaki Nezahat İnanç intihar ederek, canına kıymıştı. Dinimizde de büyük günah sayılan intiharlar, Batman’da sık rastlanması gerçekten de düşündürücü.
 
Aynı gün Pazaryeri mahallesinde oturan 16 yaşındaki K.Y. ise 4. kattan ölüme atlarken, bir süre önce de Batman Bölge Hastanesi’nde psikolojik tedavi gören O.Ç. evde kimsenin olmadığı bir sırada ilaç içerek ölmek istedi, şu anda bu gençler ölümle pençeleşiyor...
 
Önceki haftalarda ise 22 yaşındaki Adil Kanat, 24 yaşındaki Hasret Gündüz, 32 yaşındaki Fethullah Sakar ve 21 yaşındaki F.G.'nin ölümleri yaşandı… Resmi kayıtlara yansımayanları da eklersek durum gerçekten de vahim…
 
Çelişkilerle dolu bir kentte yaşıyoruz.
Bir yanda lüks arabalarla turlayan bayanlar, diğer yanda naylon çadırlarda yaşam savaşı veren kadınlar… Yaşam mücadelesi veren aileler ve bolluk içinde yaşayan aileler…
 
Yaşanan intihar vakalarının altında acaba hangi gerçekler yatıyor?
 
Özenti mi?
Aile içi şiddet mi?
Eğitim mi?
İşsizlik mi?
Yoksulluk mu?
Bunalım mı?
Eşler arası geçimsizlik mi?
Dinden uzaklaşma mı?
 
Elbette bu sebepleri çoğaltmak mümkün.
Sözde kentimizde onlarca sivil toplum kuruluşu var ama kim hangi araştırmayı yaptı, yapıyor belli değil. Sadece cenaze törenlerinde birkaç döviz ve pankartla eylem yapar, dururlar...
 
Bu STK’lardan biri de belediyeye bağlı SELİS…
Bugüne kadar kaç kadın cinayeti veya intiharın sebebini kamuoyu ile paylaştılar? İntiharlarla ilgili hangi araştırmayı yaptılar, proje ürettiler veya psikolojik travma yaşayanlara nasıl bir destek sağladılar?
 
İşini yapmayan sadece SELİS değil elbet…
Valilik, belediye ve ilgili diğer kurumların da ciddi çalışmalar yapmadığı ortadadır.
 
Tüm bu yaşananlar, konunun üstünü örtbas etmek yerine yetkililere rahatsızlık vermeli ve nedenler ile önlemler için ciddi çalışmalara başlanmalı.
 
Dengesi olmayan, üretimi olmayan, sanayisi olmayan, kültürü olmayan bir kentin hangi imajı bozulacak Allahaşkına… İnsanlar bunalımdayken yetkililerimiz intiharların kentin imajını bozduğu düşüncesini artık bir kenara bırakmalı. Bu sosyal yaraya merhem bulunmalıdır.
 
Batman’da yaşanan kadın, erkek, genç ve yaşlı intiharlarının yanı sıra İstanbul ve büyük kentlere göç eden Batmanlı vatandaşların haberleri hepimizi yürekten üzüyor.
 
Bu yazıyı yazdığım esnada bile kanımızı donduran, tüylerimizi ürperten bir haberle sarsıldık. Fatih mahallesinde oturan 23 yaşındaki Veysi Öner evin bahçesinde kendini asarak yaşama veda etti.
 
Yaşanan bu acı olaylar, insanlığa duyurulur...