Sevgili meslekdaşım, dostum Arif Arslan’ın beni, Batman Çağdaş Gazetesinin Bayram kadrosuna daimi yazar olarak atamasından dolayı bu bayramda yine siz değerli hemşehrilerimle buluşmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum.  İnanın, her tuşa bastığımda beynim beni adeta bir nostalji turuna çıkartıyor ve itiraf edeyim ki bundan da büyük bir keyif alıyorum. Aynı zamanda tarifsiz bir şekilde çocukluğum ve gençliğimin geçtiği Batman’ın Sitesini, Lisesi, çarşılarını hatırlıyor ve oralarda yaşadığım güzel anlara büyük özlem duyuyorum.

Arif dostum ile yazı konusunda mesajlaşırken,spor yazarlığımdan etkilenmiş olacak ki Batman Petrolspor’un 25 yıl sonra yeniden 2.lige yükselişini anımsattı. Daha doğrusu yazım konusunda güzel bir tüyo da verdi.

Hani Batman Çağdaş Gazetesinin o herkesin kalbine taht kuran, nostaljik fotoğrafların sergilendiği “Batman’ın Fotoromanı” köşesinden esinlenerek ben de yazımın başlığını bu nedenle “Batman Petrolspor nostaljisi” diye koydum.

Bunun içinde elimde büyük ve değerli bir canlı kaynak vardı. Hem bilgisinden hem de bunları destekleyen nostaljik fotoğraflarından yararlandığım bu kişi, TPAO’da uzun yıllar İnşaat Bakım Başmühendisi olarak görev yapan, beyefendi kişiliğiyle sevilen ve sayılan, bunun dışında Batman Petrolspor’un kuruluşunda ve gelişmesinde büyük emekleri olan birisiydi ve onu çok yakından tanıyordum… Çünkü kendisi benim ortancı ağabeyim Burhan Önal oluyordu…

Ondan aldığım bilgiler doğrultusunda Batman Petrolspor’un geçmişinin neredeyse yarım asır öncesine kadar indik. Başlangıç olarak, Güreş ve futbol olmak üzere iki branşta faaliyet için kurulan Batman Petrolspor kulübünün, TPAO Bölge Müdürlüğü Ünite Amirlerinin oluşturduğu ve 1974 yılında yapılan tarihiGenel Kurulunda, Jeolog Doğu Tuna, Jeolog Tuncer Akalın ve İnşaat Mühendisi Burhan Önal yönetim kuruluna seçildiler.Görev bölümünde de Başkanlığa Doğu Tuna, Spor İşlerine Burhan Önal ve idari işlere Tuncer Akalın getirildi.

Neden tarihi diyorum… Çünkü bu genel kurulla Batman Petrolspor’un gerçek anlamda bir spor kulübüne dönüşmesinin temelleri atıldı ve Batman’a genel olarak sporu sevdirme amacına hizmet için kollar sıvandı. Müsaade edin canlı kaynağı bulmuşken işin doğrusunu da onun cümlelerinden aktaralım:

“Öncelikli olarak Futbol takımını, il ve bölge maçlarına hazırlanması için eski futbolculardan Muzaffer Koyuncu’ya emanet ettik.O dönemde Batman, Siirt’in ilçesi olduğundan maçların nerede oynanacağına Siirt İl Spor Müdürlüğü karar verirdi. Siirt’ten 3, Beşiri’den 1 ve Batman’dan 3 takımın maçlarını Siirt Merkez’de oynanması kararlaştırdı.

Bu sırada Ankara’daki Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğünden edindiğimbilgi doğrultusunda, sahanın drenajı ve üst yapısı konusunda çalışmaları hemen başlattım. Bunlar tamamlandıktan sonra Siirt’e giderek sahanın daha elverişli olduğu için maçların Batman’a alınması istedim. Bu olduğu takdirde de gelecek takımların giderlerininkarşılanacağını belirtince de  maçları Batman’a aldırdık. Tabi tüm idari kararları, rahmetle andığım Bölge Müdürümüz Süreyya Ekim’in onayıyla aldık.

Daha sonra atıl durumda olan eski kazan dairesinin zeminini temel seviyesine indirerek tavan yüksekliğini uygun hale getirip, soyunma odaları ve tribün ilavesiyle salon sporlarının yapılacağı hale getirdik. Kulübün spor branşlarını artırmak için branşlara büyük ilgisi olan Makine Mühendisi Atilla Akyazan’a Basketbol, Kimya Mühendisi Cevat Kocaman’a Masa Tenisi, eski milli voleybolcu olan Jeolog Şevket Güventürk’e Voleybol takımını kurmalarını rica ettik. Bu branşlardaki takımlarımızla da bölgede birçok başarılara imza attık.

Batman Petrolspor olarak spor faaliyetlerini yürütürken sporun yaygınlaşması için de Siirt ve Batman ile diğer ilçe okullarına da malzeme yardımı yapıyorduk. Bu arada ilginç bir istek de Atilla Akyazan’dan geldi. Basketbol formalarını Harlem gibi olmasını istedi hatta şeklini de kendi çizince, onu da temin ettik. Sitede 2 olimpik havuzumuz vardı. Birisine filtrasyon sistemi yaptırarak modernize ettikten sonra bir yüzme hocası ile anlaşarak çocuklara yüzme kursları verdik. Bilardo ve Mini Golf’ü de başlattık. Ünitelerdeki avcılık ile ilgilenen arkadaşlarımız için de av partileri düzenledik.

Güreş branşına da el attık. Ali Rıza Alan, Alaattin Yıldırım, Ömer Sakızcı gibi şampiyon güreşçileri barındıran Batman Petrolspor olarak, bu branşta çok büyük başarılara imza attık. Bölge ve Müesseselerarası şampiyonluklarından sonra Türkiye birinciliğini de elde ettik.

Batman Petrolspor futbol takımı olarak da Profesyonel ligin kapısından döndük. Siirt Şampiyonu olduktan sonra Sivas ve Diyarbakır’ı da geçerek Bölge birinciliğini de elde ettik. Konya’da yapılan 4’lü finalde ise tüm maçlarımız golsüz tamamlanınca 4.olabildikBu arada Petrolspor’un 25 yıl sonra yeniden 2.lige yükselmesinden de büyük gurur duydum. Yeni sezonda kendilerine başarılar diliyorum.”

Tabi yapılan tüm çalışmalar bu kadar değildi… Burhan abim anlattıkça açıldı ve o kadar şey anlattı ki bu kadar özetlemek bile tuttuğu yer nedeniyle neredeyse bana bir daha yazı yazdırılmamasına neden olabilir ama ben büyük keyif aldım. Umarım da sizi de tabi ki biraz yaş almış olanları o günlere biraz olsun götürebilmişimdir.

Hepinize sağlık ve mutluluk içinde geçireceğiniz nice bayramlar ve Batman Petrolspor’un 25 yıl sonra gelen başarısında emeği geçenleri kutluyor, yeni sezonda yeni liginde başarılar diliyorum.

Editör: TE Bilişim